Cele 4 etape ale unui episod de răceală

©

Autor:

Cele 4 etape ale unui episod de răceală

Nicio răceală nu seamănă cu alta. Se manifestă diferit de la individ la individ sau chiar la aceeași persoană, în momente diferite. Totul depinde de un cumul de factori, precum tipul de virus implicat (și sunt peste 200), cantitatea care a ajuns în organism, sensibilitățile fiecăruia, imunitatea din momentul respectiv, vârsta etc. Cu toate acestea, răceala, ca orice boală, are niște caracteristici generale și niște etape pe care le urmează. Iată care sunt acestea și cum se abordează fiecare.

 

1. Etapa incubației.

Cum și din ce cauză răcim? Nu pentru că am ieșit cu capul gol afară sau pentru că „ne-a tras curentul”! O infecție respiratorie virală apare exclusiv din cauza pătrunderii în corp a unui virus. El poate fi inhalat din preajma unei persoane bolnave, care a răspândit în aer particule invizibile de mucus și salivă sau după atingerea suprafețelor infectate și ducerea mâinilor la ochi, nas și gură. Boala nu se manifestă imediat. Vor trece 24 până la 72 de ore de la contactul cu virusul până la apariția simptomelor. Este așa-numita „perioadă de incubație”.

 

Ce poți face acum?

Virusurile se cantonează și încep să se multiplice la nivelul mucoasei nasului și gâtului. Dacă știi că ai fost expus, există câteva soluții pentru a lupta cu „invadatorii” încă de la poarta de intrare în organism. Specialiștii Fares recomandă câteva remedii antivirale care distrug virusurile aflate acolo: spray-ul de gât Biosept inhibă dezvoltarea microorganismelor din gât, iar inhalantul pe bază de uleiuri esențiale Biosept omoară microbii din nas.

 

2. Etapa primelor simptome.

O ușoară usturime în gât, strănutul și nasul înfundat sunt primele semne de răceală. Urmează rinoreea, durerea de cap, starea generală de oboseală și de rău. Este prima zi. Răceala și-a pornit cursul.

 

Ce poți face acum?

E bine să iei măsuri chiar de la primele simptome. Bea ceaiuri calde, îndulcite cu miere, supe, fresh-uri de fructe proaspete, pentru hidratare și vitaminizare. De asemenea, ia tratament! Acesta trebuie să constea în antivirale, de preferat naturale, pe bază de plante și uleiuri esențiale. Capsulele Biosept Forte de la Fares au un puternic efect antiviral, reduc puterea de infectare a virusurilor și le inactivează. În plus, e necesar să iei comprimate de supt pentru a calma iritația gâtului.

 

3. Etapa bolii propriu-zise.

Durerea în gât se intensifică, la fel și durerea de cap și starea de rău. Secrețiile nazale sunt tot mai abundente, apetitul scade. Febra este rară la răceală și mai frecventă la gripă. Începe să apară tusea, de obicei seacă la început, după care devine productivă, cu expectorație.

 

Ce poți face acum?

Continuă cu remediile din prima zi. Fă inhalații cu aburi sau cu uleiuri esențiale, pentru a-ți desfunda nasul, fă gargare cu apă și sare pentru vindecarea gâtului, bea multe lichide ca să te hidratezi și încearcă să te odihnești mai mult. În plus, e necesar să introduci în schema de tratament un sirop de tuse. Pentru a-l alege pe cel potrivit, trebuie să îți identifici corect tipul de tuse: dacă e seacă, iritativă, ia un sirop din plante cu efect calmant, emolient. Dacă tusea e umedă, va fi nevoie de sirop care fluidifică secrețiile și facilitează expectorația. Pentru a nu risca să le încurci, folosește Plantusin de la Fares, care acționează pe ambele tipuri de tuse.

4. Etapa de final.

După circa 4-5 zile, simptomele chinuitoare încep să se amelioreze. Dispar durerile de cap și gât, starea de oboseală, strănutul. Îți va mai curge nasul și îl vei avea înfundat. Tusea uscată devine productivă, cu expectorație. De obicei, întreg episodul de răceală durează 7-10 zile. Tusea, în schimb, poate persista 3-4 săptămâni, chiar mai mult dacă ești fumător.

 

Ce mai e de făcut?

Chiar dacă te simți mai bine, nu întrerupe tratamentul. Simptomele se pot întoarce. Asigură-te că te-ai vindecat corect, pentru a nu risca alte complicații. Continuă tratamentul pentru tuse până la dispariția completă a simptomelor.

Vestea bună este că, după această răceală, ai dezvoltat anticorpi la virusul care a provocat-o. Vestea proastă e că sunt circa 200 de alte tulpini de virusuri care te pot îmbolnăvi din nou. Și chiar mult mai ușor, căci sistemul tău imunitar e deja slăbit, ceea ce te face vulnerabil. Astfel, nu strică să urmezi o cură cu mici suplimente alimentare pentru întărirea imunității. 


Data actualizare: 13-06-2023 | creare: 13-06-2023 | Vizite: 703
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: