Efectul Zincului asupra coronavirusului - dovezi stiințifice?

©

Autor:

Efectul Zincului asupra coronavirusului - dovezi stiințifice?

Care este efectul zincului asupra infecției COVID-19 care a dus la apariția pandemiei în zilele noastre vom afla în cele ce urmează. Sunt eficiente suplimentele pe bază de zinc pentru combaterea și reducerea infecției cu 2019-nCoV?
Zincul este un mineral deosebit de important pentru organismul uman deoarece asigură îndeplinirea următoarelor funcții în organism:

  • reglarea sistemului imunitar
  • menținerea fertilității
  • reglarea metabolismului (sinteza insulinei și a testosteronului, menținerea echilibrului acido-bazic, reglarea activităților enzimatice din organism, reducerea depunerilor de colesterol)
  • ameliorarea manifestărilor clinice specifice ADHD
  • dezvoltarea celulelor în organism
  • menținerea sănătății părului, pielii și unghiilor
  • mobilizarea vitaminei A în organism (menținerea vederii normale, îmbunătățirea vederii)
  • protejarea celulelor împotriva acțiunii distructive a stresului oxidativ
  • îmbunătățirea funcției cognitive
  • menținerea sănătății sistemului osos
  • ameliorarea anumitor afecțiuni ale prostatei
  • îmbunătățirea motricității musculare
  • reglarea funcțiilor cerebrale
  • reglarea menstruației.


Necesarul zilnic de zinc în organism este de aproximativ 15 mg.

În prezent, în urma studiilor realizate pe tema infecției COVID-19, unii cercetători susțin faptul că suplimentele alimentare pe bază de zinc reduc durata sindromului clinic determinat de infecția cu coronavirus.

Când amintim de suplimentele pe bază de zinc, nu facem referință la zincul sub formă de metal, ci la sărurile pe bază de zinc, precum gluconatul de zinc, acetatul de zinc sau citratul de zinc.

Activitatea antivirală a zincului a fost înregistrată pentru prima dată în urmă cu 40 de ani, în anul 1980, atunci când medicii administrau 5 mg de gluconat de zinc în cazul unei copile cu vârsta de trei ani, diagnosticată în antecedente cu infecții cronice de tract respirator, în speranța de a crește rezistența sistemului imunitar. În urma administrării pe care orală a tabletelor pe bază de gluconat de zinc, simptomatologia infecțiilor de tract respirator a fost redusă în mod considerabil.

În urma acestui fapt au fost elaborate numeroase cercetări vizând eficiența gluconatului de zinc în combaterea infecțiilor de căi respiratorii și a simptomatologiei declanșate de către acestea. În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia că suplimentele pe bază de zinc pot fi eficente în reducerea răcelilor și a simptomatologiei declanșate de acestea.

Un alt studiu efectuat în rândul unui grup restrâns de persoane voluntare, diagnosticate cu răceală sau gripă, din care 50 au fost supuse tratamentului cu acetat de zinc în doză de 13 mg, administrat la fiecare două sau trei ore, a demonstrat faptul că durata de evoluție a bolii a fost cu mult diminuată în cazul persoanelor cărora li s-a administrat acetat de zinc (4-5 zile), în comparație cu celelalte persoane, cărora nu li s-a administrat acetat de zinc (8 zile). Cu toate că doza maximă zilnică de acetat de zinc, administrată celor 50 de persoane, a fost de 80 mg (cu mult peste doza zilnică recomandată), nu au fost înregistrate efecte adverse la o peioadă de administrare atât de scurtă.

Mecanismul de acțiune al zincului în cadrul infecțiilor de tract respirator nu este cunoscut. Unii cercetători susțin faptul că administrarea suplimentelor pe bază de zinc previn pătrunderea virusului în celule, prin formarea unei legături cu o proteină care facilitează acest lucru. Alți cercetători susțin faptul că zincul determină scăderea substanțelor inflamatorii ajunse la nivelul torentului sangvin (substanțe cunoscute sub denumirea de „citokine”).

Forma de preparare a suplimentelor pe bază de zinc este deosebit de importantă. Un studiu realizat în acest sens a demonstrat faptul că durata de îmbolnăvire cu diferite infecții respiratorii a fost mult mai redusă în rândul bolnavilor cărora li s-au administrat pastile pe bază de gluconat de zinc (care asigură 13,3 mg de zinc), comparativ cu cei cărora li s-au administrat pastile pe bază de acetat de zinc (care asigură între 5 și 11,5 mg de zinc). Trebuie reținut însă faptul că, în primele trei zile de evoluție ale răcelii, nici unul din cele două preparate pe bază de zinc nu au asigurat reducerea severității simptomatologiei respiratorii. În urma acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că preparatele pe bază de zinc sunt mult mai eficiente pentru reducerea duratei de îmbolnăvire decât pentru reducerea simptomatologiei clinice specifice acestor infecții.

Revenind la pandemia cu coronavirus apărută în anul curent, un medic anatomopatolog american, cu numele de James Robb, care și-a început studiile asupra coronavirusurilor încă din anii 70, susține faptul că preparatele pe bază de zinc sub formă de pastile reprezintă principalul element de combatere a acestor virusuri.

În urma cercetărilor efectuate de către medicul James Robb asupra coronavirusului și a acțiunii preparatelor pe bază de zinc asupra sa, doctorul susține faptul că zincul inhibă replicarea coronavirusului (inclusiv a 2019-nCoV) la nivelul organismului uman, susținând eficiența zincului pentru diminuarea simptomatologiei specifice acestor infecții.

Privind doza de administrare a preparatelor pe bază de zinc și durata administrării acestor preparate, dovezile actuale indică faptul că o doză maximă de 150 mg de zinc pe zi, administrată pe perioade scurte de timp, nu determină apariția intoxicației cu zinc.

Privind cele spuse de către Dr. James Robb, în prezent, în urma cercetărilor efectuate de către oamenii de știință, există dovezi clare că zincul nu reprezintă principalul element de combatere a infecției cu coronavirus. Cu toate că nu există studii clare care să ateste acest lucru, terapia pe bază de zinc poate prezenta anumite beneficii în ce privește reducerea simptomatologiei și a duratei de evoluție a infecției cu coronavirus. [1], [2], [3]

 


Data actualizare: 17-03-2020 | creare: 17-03-2020 | Vizite: 2244
Bibliografie
1. Can Zinc Lozenges Help with Coronavirus Infections? , link: https://www.mcgill.ca/oss/article/health/can-zinc-lozenges-help-coronavirus-infections
2. Can Zinc Lozenges Ward Off Coronavirus? What Doctors Say, link: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=228691
3. Zinc will not ‘block’ coronavirus: The internet’s Covid-19 myths busted, link: https://www.expressandstar.com/news/uk-news/2020/03/09/zinc-will-not-block-coronavirus-the-internets-covid-19-myths-busted/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum