Cel mai bun espresso, cu ajutorul matematicii

©

Autor:

Cel mai bun espresso, cu ajutorul matematicii
Un studiu recent a descoperit că prepararea unui espresso din mai puține boabe măcinate în bucăți mai mari produce o cafea espresso la fel de consistentă. (1)
O echipă de matematicieni, fizicieni și chimiști de pe trei continente și-au unit forțele pentru a stabili care este cea mai bună modalitate de a pregăti cafeaua. Cercetători din SUA, Regatul Unit, Irlanda, Australia și Elveția demitizează ideea că mai multe boabe de cafea duc o ceașcă de cafea mai puternică. (2)

Rețeta clasică implică măcinarea a circa 20 g de boabe de cafea cât mai fin posibil și expunerea la o cantitate mică de apă fierbinte pentru a intensifica gustul. Însă atunci când cercetătorii au analizat acest proces care implică stabilirea fineții sau asprimii bucăților de boabe de cafea, cantitatea de apă necesară precum și presiunea acesteia lucrurile au devenit mai complicate. Procesul de măcinare și obținere a pulberei de cafea poate duce la pierderea unor părți importante din materialul de bază și modificarea gustului final.

După calcule complexe, oamenii de știință au descoperit rețeta perfectă pentru a maximiza cantitatea de cafea extrasă din boabe pentru a produce un espresso identic în fiecare ceașcă. Secretul, spun aceștia, este reducerea gradului de măcinare a boabelor de cafea și folosirea unei cantități mai mici de apă, precum și reducerea cantității boabelor folosite.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii s-au folosit de electrochimie, punând în paralel felul în care cofeina și alte molecule se dizolvă din pudra de cafea și produc licoarea, cu modul în care ionii de litiu se mișcă între electrozii unei baterii. Aceștia au mai spus că la o reducere a cantității de cafea folosită de la 20 g la 15 g per ceașcă poate duce la o reducere a cheltuielilor unei cafenele cu câteva mii de dolari pe an, cu economii majore realizate la nivelul unei țări. Eficientizarea producției de cafea ar putea duce și la o economie în industria cafelei care este amenințată de schimbările climatice.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-01-2020 | creare: 30-01-2020 | Vizite: 478
Bibliografie
1. Brewing a better espresso, with a shot of math, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200122110447.htm
2. Systematically Improving Espresso: Insights from Mathematical Modeling and Experiment, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590238519304102
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  •