Gazul metan este emis de orice organisme, producția sa fiind determinată de specii reactive de oxigen

©

Autor:

Gazul metan este emis de orice organisme, producția sa fiind determinată de specii reactive de oxigen
Metanul, un gaz cu efect de seră foarte răspândit în natură, este produs cel mai probabil în toate organismele, sugerează o nouă cercetare. Rezultatele indică faptul că procesul de formare a metanului poate avea loc printr-un mecanism chimic, nefiind necesar, așa cum se credea anterior, prezența unei enzime specifice.
Studiul surselor de proveniență a metanului și a modului de producere a gazului au reprezentat și continuă să reprezinte un subiect care succintă interesul cercetătorilor de pe întreg globul. Pentru foarte mulți ani, cercetătorii au considerat că metanul este produs de microbii uniceluri anucleați Archaea la descompunerea materiilor organice, în lipsa oxigenului. Studiul actual contestă necesitatea existenței unei enzime pentru formarea metanului, o ipoteză lansată în urma unor studii anterioare, care au sugerat că activitățile enzimatice ar putea fi responsabile pentru formarea metanului. Totodată, studiul confirmă faptul că formarea gazului metan determinată de speciile reactive de oxigen are loc cel mai probabil în toate organismele.

Pentru studiu, oamenii de știință au verificat formarea metanului determinată de speciile reactive de oxigen în peste 30 de organisme model, inclusiv în celule vegetale și linii celulare umane. Cercetătorii au observat că există o legătură strânsă între activitatea metabolică și gradul de formare a metanului. Activitatea metabolică, în special sub influența oxigenului, duce la formarea unor specii reactive de oxigen în celule, care ulterior interacționează cu fierul, ducând la formarea de compuși de fier tetravalent foarte reactiv și radicali hidroxil. Procesul chimic care duce la formarea metanului, ușor de reprodus într-o eprubetă, presupune în final o reacție a unui radical metil cu un atom de hidrogen.

Stresul oxidativ suplimentar a condus, de asemenea, la o creștere a formării de metan în organismele examinate. În același timp, eliminarea radicalilor liberi și adăugarea de antioxidanți au redus formarea metanului. În consecință, studiul arată și faptul că schimbările de mediul pot fi responsabile pentru scăderea emisiilor de gaz metan ale organismelor.

sursa: Science Daily
foto: Max Planck Institute for Terrestrial Microbiology/Ernst

Data actualizare: 18-03-2022 | creare: 18-03-2022 | Vizite: 859
Bibliografie
All organisms produce methane, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220311115336.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de demență, asociat cu poluarea și deficitul de vitamina D
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • Poluarea auto ucide 10.000 de persoane în fiecare an în Uniunea Europeană
  •