Somnul fragmentat este asociat cu bolile cardiovasculare

©

Autor:

Somnul fragmentat este asociat cu bolile cardiovasculare
Un studiu recent arată că somnul fragmentat accentuează arterioscleroza și poate crește riscul de atac vascular cerebral pe fondul inflamației apărute.
Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au testat efectul problemelor de somn prin măsurătorile efectuate în timpul polisomnografiei (un test care relevă informații pentru a stabili diagnosticul pentru sindromul picioarelor leneșe sau apnee în somn) și prin folosirea unui detector de mișcare purtat de-a lungul mai multor nopți (actigrafie). Pentru a vedea nivelul inflamației oamenii de știință au măsurat valorile neutrofilelor și a monocitelor din sânge.

Somnul fragmentat măsurat de actigraf a dus un nivel ridicat al neutrofilelor, dar nu și al monocitelor din sânge, dar și un nivel ridicat al calciului arterial. Prin metode statistice experții au arătat că efectele problemelor de somn asupra nivelului calciului arterial este mediat de neutrofilele din sânge. Cu alte cuvinte somnul nesănătos duce la o creștere a nivelului neutrofilelor din sânge care la rândul lor duc la un risc mai mare de arterioscleroză. Aceste efecte s-au menținut indiferent de vârstă, sex, rasă, index de masă corporal, tensiune arterială sau dacă persoana era sau nu fumătoare.

Rezultatele au fost asemănătoare în cazul folosirii polisomnografului, însă cercetătorii nu recomandă doar folosirea acestui test, deoarece evaluează calitatea și efectele somnului asupra sănătății pe baza rezultatelor obținute în urma unei nopți. Prin comparație, actigrafia presupune purtarea unui dispozitv care măsoară calitatea somnului de-a lungul a cel puțin o săptămână.

Un alt rezultat interesant a fost legat de raportarea calității somnului de către voluntari. Studiul a arătat că autoevaluarea calității somnului este impredictibilă și subiectivă, neputând fi luată în considerare. Cercetătorii au încercat astfel să găsească o legătură între persoanele care au dormit rău și riscul mai mare de inflamație/arterioscleroză însă acest lucru nu a putut fi stabilit în mod onest și obiectiv.

Deși nu au găsit astfel de rezultate, cercetătorii speră ca legătura dintre somn și afecțiuni cardiovasculare să fie cauzală. Cu alte cuvinte, dacă o persoană cu probleme de somn ajunge să doarmă normal, să i se observe o reducere a inflamației sau a riscului de probleme de inimă. Anterior, cel puțin un studiu a demonstrat că somnul de calitate este legat de un risc mai mic de atac de cord și atac vascular cerebral. (3)

sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 15-06-2020 | creare: 15-06-2020 | Vizite: 728
Bibliografie
1. Disrupted sleep increases the risk of cardiovascular disease by promoting inflammation, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200604152108.htm
2. Broken sleep predicts hardened blood vessels, https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000726
3. Sleep patterns, genetic susceptibility, and incident cardiovascular disease: a prospective study of 385 292 UK biobank participants, https://academic.oup.com/eurheartj/article/41/11/1182/5678714
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!