Persoanele care iau statine resimt aceleași efecte adverse și când iau placebo
Potrivit unui nou studiu, persoanele care iau placebo și statine resimt aceleași efecte adverse. Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine, fiind prezentate la conferința Asociației Americane a Inimii.
Studiul clinic a inclus 60 de pacienți, iar rezultatele au arătat că 90% dintre simptomele experimentate pe durata tratamentului cu statine au fost prezente și la administrarea de placebo.
Studiile anterioare au arătat că, la anumite persoane, statinele scad cu aproximativ 25-35% riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și chiar deces de cauză cardiovasculară. Deși majoritatea persoanelor tolerează statinele, aproximativ o cincime dintre bolnavi opresc administrarea lor din cauza faptului că raportează mialgii, fatigabilitate sau dureri articulare.
Potrivit cercetătorilor, aceste efecte adverse sunt în principal cauzate de efectul nocebo. Efectul nocebo apare atunci când indivizii experimentează efecte adverse mai degrabă din cauza unei asocieri negative între tratament și efectele adverse, decât din cauza tratamentului în sine.
Rezultatele sugerează că, atunci când prescriu statine, medicii ar trebui să informeze pacienții în legătură cu efectul nocebo, cu scopul de a crește aderența acestora la tratament.
Studiul subliniază faptul că efectele adverse ale statinelor nu sunt cauzate de statine în sine, ci de efectele administrării unei tablete. De asemenea, unele dintre efectele adverse ar putea fi confundate cu durerile ce apar o dată cu înaintarea în vârstă. Rezultatele studiului sunt importante, întrucât dovedesc că efectele adverse ale statinelor sunt reduse. Aceste medicamente protejează împotriva evenimentelor cardiovasculare.
Echipa de cercetători crede că simptomatologia pacienților s-ar putea datora efectului psihosomatic al administrării pastilelor sau uneori, doar durerilor tipice care apar o dată cu înaintarea în vârstă.
În total, studiul a inclus 60 de pacienți cu vârste cuprinse între 37 și 79 de ani, care au oprit tratamentul cu statine din cauza efectelor adverse. Pe durata studiului, participanții au primit 4 sticle ce conțineau statină, 4 sticle ce conțineau placebo și 4 sticle goale, administrate pe parcursul unui an. Pacienții au luat tablete asemănătoare, de statină sau placebo, timp de de 8 luni, urmând ca în următoarele 4 luni să nu ia nicio medicație. Bolnavilor li s-a administrat conținutul sticlutelor într-o ordine aleatorie, fiind solicitați să evalueze pe o scară de la 0 la 100 simptomatologia apărută. Dintre cei 60 de pacienți, 49 au completat cele 12 luni ale studiului clinic.
Rezultatele studiului
Rezultatele au arătat că 90% dintre simptomele pacienților în tratament cu statine au persistat atunci când li s-a administrat medicație placebo. De asemenea, dintre cei 60 de participanți, scorul mediu al intensității simptomelor a fost de 8 pe parcursul lunilor în care nu s-au administrat nimic, 15,4 pe parcursul lunilor de placebo și 16,3 pe parcursul lunilor de statină.
Dintre cei 49 de participanți care au completat studiul, 24 au întrerupt administrarea tabletelor mai devreme, din cauza efectelor adverse, pentru cel puțin o lună. În total, au fost raportate 71 de întreruperi ale tratamentului, dintre care 31 au avut loc pe parcursul lunilor de placebo și 40 pe durata lunilor de statină.
La 6 luni după terminarea studiului, 30 dintre pacienți au reinceput tratamentul cu statine.
Este necesară o analiză amănunțită care să raporteze dacă 10% dintre simptomele resimțite de pacienți au fost rezultatul administrării statinelor sau efectului nocebo.
Studiul este unul personalizat, iar pacienții au putut observa că nu statinele determină efectele adverse, ci actul în sine de a lua pastilele. De zeci de ani, statinele salvează vieți, în special la persoanele cu risc înalt de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Cercetarea a determinat numeroși participanți să reînceapă tratamentul cu statine, care scad riscul de sindrom coronarian acut sau accident vascular cerebral.
Cercetătorii vor începe un studiu care să evalueze simptomele determinate de tratamentul cu betablocante.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum