Alimente bogate în fibre

Alimente bogate în fibre

©

Autor:

Alimente bogate în fibre

MulÈ›i dintre noi asociem consumul de fibre cu sănătatea digestivă. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în fibre alimentare poate scădea riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral È™i diabet, poate îmbunătăți sănătatea pielii È™i te poate ajuta, inclusiv, să slăbeÈ™ti.

  • Fibra insolubilă nu se dizolvă în apă. Este tipul de fibră recomandat pentru tratarea constipaÈ›iei È™i este predominantă în cerealele integrale, cerealele de grâu È™i legumele precum morcovii, È›elina È™i roÈ™iile.


  • Fibra solubilă se dizolvă în apă È™i ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge È™i la reducerea colesterolului. Se găseÈ™te în orz, fulgi de ovăz, fasole, nuci È™i fructe, cum ar fi mere, fructe de pădure, citrice È™i pere.


Alimente bogate în fibre

Fasole

Lentilele È™i fasolele sunt o modalitate uÈ™oară de a introduce fibre în dietă, prin consumul lor în supe, tocăniÈ›e È™i salate. Unele fasole, cum ar fi cele edamame sunt printre cele mai bogate în fibre. O porÈ›ie de jumătate de ceaÈ™că de edamame oferă 9 g de fibre.

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt în centrul atenÈ›iei datorită puterii lor antioxidante. Acestea sunt ambalate cu seminÈ›e care asigură aportul de fibre. În plus, te poÈ›i bucura de fructele de pădure pe tot parcursul anului, consumându-le congelate, conservate È™i uscate.

O cană de afine proaspete îÈ›i poate oferi 4 grame de fibre. Murele, căpÈ™unile È™i zmeura sunt, de asemenea, surse grozave de fibre. Unul dintre cele mai mari beneficii ale fructelor de pădure este că sunt sărace în calorii.

Cereale integrale

Una dintre cele mai uÈ™oare metode de creÈ™tere a aportului de fibre este să te concentrezi pe consumul de cereale integrale. Ne referim aici la cereale care să conÈ›ină tărâÈ›e, germeni È™i endosperm. Rafinarea bobului îndepărtează germenul È™i tărâÈ›a; motivul pentru care aportul de fibre È™i de proteine se pierde.

Un sfat pe care trebuie să-l ai în vedere: conform cerinÈ›elor impuse de The Food and Drug Administration, cerealele integrale ar trebui să fie primul ingredient listat pe eticheta unui produs alimentar. (1)

Cartofi dulci

Cartofii dulci au un conținut ridicat de potasiu, beta-caroten, vitamine B și fibre. Un cartof mediu conține 4 grame de fibre, dintre care aproape jumătate sunt solubile. Prin urmare, cartofii dulci pot contribui semnificativ la aportul total de fibre solubile.

Fibra solubilă poate fi importantă pentru gestionarea greutății. Cu cât mănânci mai mult, cu atât este mai mare eliberarea de hormoni de saÈ›ietate, ceea ce poate contribui la reducerea poftei de mâncare. (2)

Broccoli

Broccoli este o legumă bogată în vitamina K, care ajută la formarea cheagurilor de sânge È™i este o bună sursă de folat, potasiu È™i vitamina C. De asemenea, are proprietăți antioxidante È™i anticancerigene.

Studiile au arătat că cele 5 grame de fibre conÈ›inute de 75 de grame de broccoli pot sprijini pozitiv bacteriile din intestin, ceea ce poate ajuta intestinul să rămână sănătos È™i echilibrat. (3)

Pere

Perele sunt o sursă decentă de vitamina C, potasiu È™i diverÈ™i antioxidanÈ›i. Mai mult, sunt o sursă excelentă de fibre, cu 5,5 grame de fibre conÈ›inute într-un fruct de mărime medie.

Datorită conținutului ridicat de fructoză și sorbitol, perele pot avea uneori un efect laxativ. Dacă suferi de sindromul intestinului iritabil este indicat să fii atent la cantitatea pe care o consumi.

Semințe de floarea soarelui

SeminÈ›ele de floarea-soarelui sunt o gustare hrănitoare È™i, pe lângă faptul că au un conÈ›inut ridicat de fibre sunt bogate în grăsimi mononesaturate È™i polinesaturate, proteine, magneziu, seleniu È™i fier.

Ovăz

Ovăzul este unul dintre cele mai versatile È™i sănătoase cereale. Se recomandă să fie consumat, mai ales, la micul dejun, pentru că îÈ›i va oferi o senzaÈ›ie îndelungată de saÈ›ietate.

De asemenea, conÈ›ine beta glucan, o formă de fibră solubilă care este asociată cu reducerea colesterolului LDL È™i îmbunătățirea controlului zahărului din sânge. Se estimează că 3 grame de beta glucan pe zi poate reduce riscul de boli de inimă (4).

O porție de 100 grame de ovăz uscat conține 10 grame de fibre dietetice, dintre care 5,8 g sunt insolubile și 4,2 g sunt solubile.

Avocado

PoÈ›i consuma avocado în diverse reÈ›ete È™i fără să pierzi pre mult timp. Pe lângă faptul că este o sursă importantă de grăsimi sănătoase, acesta conÈ›ine 10 grame de fibre într-o porÈ›ie de 150 de grame.

Fructe uscate

Fructele uscate precum smochinele, prunele È™i curmale pot să îÈ›i îmbunătățească aportul de fibre în mod dramatic È™i sunt recomandate celor care au probleme cu constipaÈ›ia.

Cu toate acestea, consumul exagerat duce la crampe sau diaree, aÈ™a că încearcă să consumi o porÈ›ie mică, apoi observă cum te simÈ›i.

Nuci

Nucile nu sunt doar o sursă de proteine È™i grăsimi sănătoase - seminÈ›ele de floarea soarelui È™i migdalele conÈ›in mai mult de trei grame de fibre într-o porÈ›ie. Acestea te pot ajuta să atingi cantitatea de fibre de 25 de grame recomandată de FDA pentru femei, respectiv de 38 de grame pentru bărbaÈ›i.


Data actualizare: 10-10-2019 | creare: 10-10-2019 | Vizite: 1804
Bibliografie
1. McKeown, Nicola M., Lisa M. Troy, Paul F. Jacques, Udo Hoffmann, Christopher J. O'Donnell, and Caroline S. Fox. "Whole- and Refined-grain Intakes Are Differentially Associated with Abdominal Visceral and Subcutaneous Adiposity in Healthy Adults: The Framingham Heart Study." The American Journal of Clinical Nutrition. American Society for Nutrition, Nov. 2010. Web.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2954448/.
2. Dose-Dependent Effects of a Soluble Dietary Fibre (Pectin) on Food Intake, Adiposity, Gut Hypertrophy and Gut Satiety Hormone Secretion in Rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4300082/
3. Li, Fei, Meredith A. J. Hullar, Yvonne Schwarz, and Johanna W. Lampe. "Human Gut Bacterial Communities Are Altered by Addition of Cruciferous Vegetables to a Controlled Fruit- and Vegetable-Free Diet." The Journal of Nutrition. American Society for Nutrition, Sept. 2009. Web. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728691/.
4. The effect of oat β-glucan on LDL-cholesterol, non-HDL-cholesterol and apoB for CVD risk reduction: a systematic review and meta-analysis of randomised-controlled trials. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27724985
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Orzul ajută la reducerea apetitului È™i la îmbunătățirea profilului metabolic
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre È™i îmbătrânirea sănătoasă
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecÈ›ie împotriva alergiilor alimentare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum