Ce trebuie să știi despre senzația de foame

Ce trebuie să știi despre senzația de foame

©

Autor:

Ce trebuie să știi despre senzația de foame

SenzaÈ›ia de foame È™i pofta de mâncare sunt coordonate ÅŸi reglate prin intermediul sistemului digestiv, neurologic È™i endocrin. Aceste trei sisteme transmit semnale chimice la nivelul creierului; acesta din urmă determinând apariÈ›ia senzaÈ›iei de foame È™i a saÈ›ietății. Perturbarea unuia dintre aceste sisteme amintite poate duce la accentuarea sau inhibarea senzaÈ›iei de foame.

În majoritatea cazurilor, senzaÈ›ia de foame se datorează privării de alimentaÈ›ie, însă în anumite conditii patologice (preum diabetul zaharat, episoadelor de hipoglicemie, etc.) senzaÈ›ia de foame poate apărea în ciuda faptului că organismului uman i-au fost asigurate caloriile necesare prin alimentaÈ›ie. [1], [2], [3], [4]

Cauzele care duc la apariția senzației de foame

Principalele afecțiuni sau condiții fiziologice sau patologice care duc la apariția senzației de foame:


Manifestări clinice care pot însoÈ›i senzaÈ›ia de foame

Hipertiroidism, boala Basedow Graves

SenzaÈ›ia de foame poate fi însoÈ›ită de hiperactivitate fizică, scădere în greutate, insomnie, intoleranță la căldură, tahicardie, tahipnee, transpiraÈ›ie excesivă, nervozitate, slăbiciune musculară, oboseală, tulbuburări de tranzit intestinal (diaree sau constipation), hipomenoree, exoftalmie, piele caldă È™i umedă, tremor al extremităților, puls etalat, etc.

Hipoglicemie

SenzaÈ›ia de foame poate fi însoÈ›ită de tahicardie, palpitaÈ›ii, tremor al extremităților, somnolență, nervozitate, anxietate, vedere înceÈ›oÅŸată, ameÈ›eli, cefalee, stări de greață, amorÈ›irea limbii ÅŸi a buzelor, parestezii la nivelul extremităților, slăbiciune musculară, oboseală, spasme musculare, coÅŸmaruri, crize de plâns, lipsa coordonării miÅŸcărilor voluntare, pierderea constienÈ›ei, etc.

diabet zaharat

Senzatia de foame este însotită de poliurie, polidipsie, polifagie, etc. În caz de instalare a comei diabetice, senzaÈ›ia de foame poate fi însoÈ›ită de palpitaÈ›ii, tremor al extremităților, convulsii, confuzie, pierderea cunoÅŸtiinÈ›ei. Coma diabetică reprezintă o urgență medicală; în caz de apariÈ›ie a acestor manifestări, bolnavul este rugat să se prezinte de urgență la medic sau să solicite prin telefon un echipaj medical de urgență.

Tulburări gastrointestinale

SenzaÈ›ia de foame poate fi însoÈ›ită de pirozis, regurgitaÈ›ii, stări de greață, diaree, vărsături.

Sindrom depresiv

Senzatia de foame poate fi însoÈ›ită de alte manifestări clinice specifice, precum tristeÈ›e profundă, pesimism, lentoare ideativă, bradipsihie, bradipsihie, hipokinezie, inhibare motoris, scăderea randamentului la locul de muncă, astenie, tulburări de ritm cardiac, ameÈ›eli, greață, tulburări de somn, senzaÈ›ie de frig, inapetență, scăderea libidoului, parestezii, cefalee, oboseală diurnă, transpiraÈ›ie, etc.

Anxietate

SenzaÈ›ia de foame poate fi însoÈ›ită de neliniÅŸte, stare tensionată, tahicardie, tahipnee, panică, senzaÈ›ie de pericol iminent, tremor, frisoane, oboseală, slăbiciune musculară, tulburări de somn, tulburări de concentrare, tulburări de tranzit intestinal, transpiraÈ›ie, etc.

Atac de panică

Senzatia de foame este însoÈ›ită de tahicardie, tahipnee, dispnee, angină pectorală, tremor, ameÈ›eli, frisoane, valuri de căldură, durere în epigastru, senzaÈ›ie de sufocare, transpiraÈ›iii, palpitaÈ›ii, etc.

Sarcină

Manifestările clinice care însoÈ›esc senzaÈ›ia de foame sunt: amenoree, hiperpigmentarea areolei mamare, creÅŸterea în dimensiuni a glandei mamare, turgescenÈ›a sânilor, apariÈ›ia vergeturilor, hiperpigmentarea cutanată, pirozis, greÈ›uri È™i vărsături, sialoree, constipaÈ›ie, modificarea gustului ÅŸi a apetitului, iritabilitate, emotivitate, labilitate psihică, tulburări de somn, polakiurie, etc.

Sindromul premenstrual

Manifestările clinice care însotesc senzaÈ›ia de foame sunt: dureri abdominale È™i pelvine, iritabilitate, agitaÈ›ie, mânie, insomnie, oboseală accentuată, greÈ›uri, vărsături, dureri de cap, letargie, mânie, agitaÈ›ie, depresie, etc. [1], [2], [3], [4]

Combaterea senzației de foame

Principalul mod în a combate senzaÈ›ia de foame este prin a mânca. În cazul în care senzaÈ›ia de foame apare mai frecvent decât în mod normal sau persoana în cauză se află într-un context în care nu poate mânca, se recomandă utilizarea gumei de mestecat, consumul repetat a unor mici cantități de apă sau ingerarea unor mici gustări, care să înÅŸele senzaÈ›ia de foame.

În cazul senzaÈ›iei excesive sau continue de foame, care spare în ciuda alimentării, se recomandă consultarea medicului. Acesta, în urma examinării bolnavului È™i efectuării unor investigaÈ›ii paraclinice, va indica cu exactitate afecÈ›iunea de care suferă acesta.

Limitarea numărului de mese pe zi, reducerea aportului de proteine la o masă și respectarea unui program regulat de exerciții fizice, pot duce la ameliorarea senzației de foame excesivă.

Senzația de foame excesivă cauzată anumitor afecțiuni necesită combaterea bolii de fond pentru ameliorare.

  • În cazul episoadelor de hipoglicemie se recomandă ingerarea unor alimente bogate înglucide sau administrates de glucoză pe cale perfuzabilă.
  • În cazul hipertiroidismului È™i a bolii Basedow se recomandă administrarea medicamentelor antitiroidiene, a trapiei cu iod radioactiv sau a tratamentului chirurgical (tiridectomie), după caz.
  • În cazul diabetului zaharat se administrează insulină sau medicamente antihiperglicemiante noninsulinice, după caz.
  • Stările de anxietate ÅŸi atacul de panică pot fi combătute prin administrarea de anxiolitice sau sedative. Combaterea sindromului depresiv se realizează prin administrarea antidepresivelor. [1], [2], [3], [4]

Data actualizare: 06-11-2019 | creare: 06-11-2019 | Vizite: 6650
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Reasons You’re Always Hungry, link: https://www.webmd.com/diet/reasons-always-hungry#1
4. 17 reasons for always feeling hungry, linik: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324523.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • RestricÈ›ionarea programului de alimentaÈ›ie pe parcursul unei zilei ar putea ajuta la slăbire
  • Agresivitatea manifestată la foame, mult mai complexă decât o consecință a hipoglicemiei
  • De ce îmi este foame tot timpul?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum