Cum recunoști intoleranțele alimentare?
©
Autor: Asiminii Georgiana
Intoleranțele alimentare sunt confundate frecvent cu alergiile alimentare, deși de fapt reprezintă lucrururi fundamental diferite.
Dacă în cazul alergiilor, sistemul imunitar percepe anumite alimente sau ingrediente ca fiind alergene și declanșează o reacție exagerată de apărare, în cazul intoleranțelor, e vorba despre o slabă digestie și asimiliare și implicit, de anumite neplăceri resimțite de organism care perturbă calitatea vieții.
Intoleranțele alimentare apar la câteva ore după consumul propriu-zis și se pot manifesta de la câteva ore, la câteva zile.
În funcție de alimentul care generează intoleranța și de specificul fiecărui organism, simptomele sunt variate și pot fi generale (reflectate asupra întregului organism) sau specifice, la nivel gastro-intestinal.
Iată care sunt cele mai frecvente indicii că suferiți de o intoleranță alimentară:
Dificultatea constă în identificarea propriu-zisă a alimentelor care sunt sursa intoleranței, pentru a le putea elimina din dietă și a ameliora simptomele.
Cea mai bună soluție este de obicei apelarea la serviciile unui nutriționist, care să elaboreze un plan alimentar personalizat.
În principiu, se recomandă ținerea unui jurnal alimentar și simptomatic, în care să fie notate zilnic toate alimentele și băuturile consumate, precum și manifestările resimțite.
Specialistul va recomanda excluderea treptată a unor grupe alimentare din dietă, pentru a identifica care sunt „vinovații” pentru neplăcerile pe care le aveți. De cele mai multe ori, se exclud în primă fază lactatele, apoi produsele ce conțin gluten și apoi ouăle – acestea sunt cele mai frecvente tipuri ce generează intoleranțe alimentare.
Ulterior, se vor reintroduce treptat grrupele de alimente excluse, în cantități mici, cu aceeași monitorizare strictă a simptomelor.
Pentru că depistarea intoleranțelor este adesea problematică, sprijinul unui specialist în nutriție poate fi de nădejde!
Dacă în cazul alergiilor, sistemul imunitar percepe anumite alimente sau ingrediente ca fiind alergene și declanșează o reacție exagerată de apărare, în cazul intoleranțelor, e vorba despre o slabă digestie și asimiliare și implicit, de anumite neplăceri resimțite de organism care perturbă calitatea vieții.
Intoleranțele alimentare apar la câteva ore după consumul propriu-zis și se pot manifesta de la câteva ore, la câteva zile.
În funcție de alimentul care generează intoleranța și de specificul fiecărui organism, simptomele sunt variate și pot fi generale (reflectate asupra întregului organism) sau specifice, la nivel gastro-intestinal.
Iată care sunt cele mai frecvente indicii că suferiți de o intoleranță alimentară:
- senzație de oboseală accentuată și letargie
- amețeală
- dureri ale articulațiilor
- dureri și crampe abdominale
- transpirații nocturne
- reflux gastric
- diaree
- vărsături
- balonare
- gaze intestinale și flatulență
- dificultăți de respirație
- constipația
- erupții cutanate și iritații
- mâncărimi ale pielii
Dificultatea constă în identificarea propriu-zisă a alimentelor care sunt sursa intoleranței, pentru a le putea elimina din dietă și a ameliora simptomele.
Cea mai bună soluție este de obicei apelarea la serviciile unui nutriționist, care să elaboreze un plan alimentar personalizat.
În principiu, se recomandă ținerea unui jurnal alimentar și simptomatic, în care să fie notate zilnic toate alimentele și băuturile consumate, precum și manifestările resimțite.
Specialistul va recomanda excluderea treptată a unor grupe alimentare din dietă, pentru a identifica care sunt „vinovații” pentru neplăcerile pe care le aveți. De cele mai multe ori, se exclud în primă fază lactatele, apoi produsele ce conțin gluten și apoi ouăle – acestea sunt cele mai frecvente tipuri ce generează intoleranțe alimentare.
Ulterior, se vor reintroduce treptat grrupele de alimente excluse, în cantități mici, cu aceeași monitorizare strictă a simptomelor.
Pentru că depistarea intoleranțelor este adesea problematică, sprijinul unui specialist în nutriție poate fi de nădejde!
Data actualizare: 01-06-2019 | creare: 25-09-2014 | Vizite: 2017
Bibliografie
1 - What is Food Intolerance (Non-IgE mediated Food Hypersensitivity), link: https://www.allergyuk.org/food-intolerance/what-is-food-intolerance 2 – Food Intolerance. Symptoms, link: https://www.allergyuk.org/food-intolerance/symptoms
3 - Identifying your Food Intolerances, link: https://www.allergyuk.org/food-intolerance/identifying-your-food-intolerances
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ce face prea mult zahăr în sânge și de ce e atât de important să ținem glicemia jos
- Tratamentul intensiv modern cu pompă de insulină
- Ce înseamnă diabet bine controlat (obiectivele tratamentului în diabet)
- Detalii neștiute despre neuropatia diabetică. Cum apare și cum se manifestă. Întrebări frecvente și răspunsuri
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Intolerante lactoza, histamina, gluten
- Rezultate Intolerante (Gluten, Lactoza)
- Enzimele digestive si intolerantele alimentare
- Recomandari teste intolerante alimentare - sensiblitate non-celiaca la gluten