Ce înseamnă diabet bine controlat (obiectivele tratamentului în diabet)
Autor: Domșa Dariana
Diabetul reprezintă o afecțiune cronică comună, cauzată de incapacitatea organismului de a produce suficientă insulină sau de o rezistență crescută a celulelor la insulină. Atunci când cantitatea de insulină produsă de pancreas este insuficientă sau când insulina este utilizată greșit, nivelul de zahăr din fluxul sanguin rămâne unul crescut. În timp, nivelul crescut de zahăr din sânge poate provoca probleme grave de sănătate. La momentul actual nu exista niciun remediu împotriva diabetului, însă unele măsuri pot ajuta pacienții. Un Diabet bine controlat previne apariția complicațiilor, iar obiectivele tratamentului sunt adesea realizabile.
Ce înseamnă diabet bine controlat?
Controlul diabetului presupune menținerea nivelului de zahăr din sânge cât mai aproape de normal. Pentru a putea realiza asta, poate fi necesară modificarea stilului de viață, administrarea medicamentelor conform prescripției medicului diabetolog, respectarea planului alimentar, evitarea stresului. Un diabet bine controlat reduce semnificativ riscul de boli oculare, probleme renale, leziuni ale nervilor și niveluri ridicate de colesterol, principalele complicații ale diabetului.
Cum puteți știi dacă diabetul este sub control?
Unica modalitate prin care puteți afla dacă diabetul este bine controlat este să măsurați în fiecare zi nivelul de zahăr din sânge, cu ajutorul unui glucometru sau cu un monitor continuu al glucozei (dispozitiv medical care măsoară nivelul glicemiei în mod constant). În cazul utilizării glucometrului, măsurarea se va realiza de minimum patru ori pe zi, fie a jeun (inainte de masa), fie postprandial sau „dupa masa” (la 1-2 ore de la momentul începerii unei mese). Valorile obținute sunt comparate cu valorile considerate normale, în funcție de particularitățile individuale și de momentul măsurării. (1, 2, 3)
Obiectivele tratamentului în diabet
Utilizarea corectă a medicamentelor pentru diabet și modificările stilului de viață pot aduce de obicei glicemia în limitele normale. În situația în care glicemia continuă să crească sau rămâne la valori crescute, chiar și în timpul tratamentului, se poate impune modificarea planului de tratament. Obiectivele tratamentului în diabet vizează păstrarea în valorile normale a glicemiei și prevenirea sau tratarea unor eventuale complicații asociate diabetului. Pe termen lung, păstrarea în parametrii normali a nivelului colesterolului, stoparea fumatului sau reducerea nivelului de stres, sunt doar câteva dintre obiective. (1, 2, 4)
Obiectivele tratamentului vizează, așadar, reducerea riscului macrovascular, prin controlul lipidelor și al hipertensiunii, cât și prin renunțarea la fumat, reducerea riscului de boli oculare și renale, prin controlul glicemiei și al tensiunii arteriale și reducerea riscului neurologic și metabolic.
Monitorizarea constantă a glicemiei
Efectuarea de activități fizice
Implementarea controlului porțiilor
Modificarea dietei
Studiile arată că dietele cu un conținut redus de carbohidrați previn creșterea glicemiei și contribuie la gestionarea nivelului de zahăr din sânge pe termen lung. De asemenea, consumul de fibre este la fel de benefic pentru un diabet bine controlat, deoarece fibrele încetinesc digestia carbohidraților și absorbția zahărului. (4, 8)
Deoarece diabetul este corelat adesea cu deficit de magneziu, se recomandă consumul unor alimente bogate în magneziu, în situația în care valorile magneziului în sânge sunt unele reduse. Cromul, de asemenea, implicat în metabolismul carbohidraților și grăsimilor, poate fi benefic pentru persoanele diabetice. (5, 9)
Gestionarea nivelului de stres
Obiectivele tratamentului pe termen lung în diabet ajută la controlarea condiției și pot preveni multiple complicații severe. Obiectivele trebuie să fie unele realiste, realizabile, dar și măsurabile. Obiective nerealiste sau dificile, precum renunțarea bruscă la un anumit obicei, ar putea predispune la eșec și ar spori neîncrederea pacientului în propria sa capacitate de control al diabetului. (4, 5)
(2) Diabetes Control: Why It's Important, https://kidshealth.org/en/parents/diabetes-control.html
(3) Blood sugar testing: Why, when and How, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/blood-sugar/art-20046628
(4) Controlling Type 2 Diabetes, https://www.diabetes.co.uk/controlling-type2-diabetes.html
(5) 15 Easy Ways to Lower Blood Sugar Levels Naturally, https://www.healthline.com/nutrition/15-ways-to-lower-blood-sugar
(6) 7 Long-Term Goals for Better Diabetes Management, https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/living-better-with-type-2-diabetes/long-term-goals-everyone-with-type-2-diabetes-should-make
(7) Blood Sugar & Stress, https://dtc.ucsf.edu/types-of-diabetes/type2/understanding-type-2-diabetes/how-the-body-processes-sugar/blood-sugar-stress
(8) Low-Carbohydrate Diets in the Management of Obesity and Type 2 Diabetes: A Review from Clinicians Using the Approach in Practice, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7177487
(9) Magnesium and type 2 diabetes, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Diabet insipid
- Diabetul gestational
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Picior diabetic
- Retinopatia diabetica
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Diabetul in sarcina
- Sfaturi pentru persoanele cu diabet
- Regim diabet
- Indulcitorii artificiali - o alternativa sigura pentru zahar?
- Diabet zaharat
- Noile clasificări ale diabetului zaharat 2018 (5 tipuri)
- Despre diabet
- Osteoporoza si diabet
- Tatal meu are un comportament ciudat, fiind suferind de diabet s-au accentuat niste dureri in zona p
- Glucometru - instructiuni
- Diabet si sarcina
- Nesigur: infectie urinara sau diabet?
- Glicemie mare dimineata
- Nelamurire referitoare la suplimente culturism (sunt diebatic)
- Bere - diabet tip 1
- Lipaza crescuta