Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai consumi nimic dulce
![Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai consumi nimic dulce](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=36862.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Consumul de zahăr creÈ™te riscul de apariÈ›ie a cariilor dentare, al obezității, a bolilor cardiovasculare È™i metabolice È™i mortalitatea. Reducerea cantității de zahăr consumat scade cantitatea de calorii excesive ingerate, factor important în obezitate. Se recomandă reducerea sub 10% a glucidelor libere din totalul de calorii consumate pe parcursul unei zile. (2)
Dietele ce conțin zahăr contribuie la procesele inflamatorii din organism, caracter datorat conținutului de fructoză.
ConÈ›inutul total de glucide sau zahăr cuprinde atât dizaharidele, cât È™i monozaharidele, indiferent de sursă.
Glucidele adăugate în alimente în timpul procesului de preparare È™i procesare (zahăr brun, îndulcitor, dextroză, fructoză, lactoză, miere, glucoză, maltoză, sirop de porumb, melasă) È™i cele libere (adăugate de producător, bucătar sau consumator) exclud zahărul de origine naturală din alimente precum lactatele, fructele È™i legumele. (1)
Etapele unei diete fără zahăr:
• Pofta de zahăr: în momentul iniÈ›ierii unei diete fără zahăr, va apărea nevoia imperioasă de a consuma zahăr. Uneori, se poate manifesta sub forma următoarelor simptome: cefalee, letargie, greață, stare de rău. Primele 2 zile sunt cele mai dificile.
• Îmbunătățirea sistemului cardiovascular: zahărul creÈ™te gradul de inflamaÈ›ie din organism, fapt ce poate afecta inima prin următoarele afecÈ›iuni:
- hipertensiune arterială: pe baza transformării zahărului în grăsimi, fapt ce conduce la obezitate, asociată cu hipertensiunea arterială. De asemenea, consumul de sare atrage consumul de zahăr, efect dăunător asupra valorilor tensionale.
- colesterolul: hipercolesterolemia este o cauză importantă în patologiile cardiovasculare È™i în etiologia accidentului vascular cerebral. Procesul de ateroscleroză sau depunerea de grăsimi pe pereÈ›ii vaselor de sânge este unul din motivele unui infarct miocardic. Aportul de zahăr are un efect negatic în statusul colesterolului, astfel vor creÈ™te valorile colesterolului „rău” (LDL-colesterol) È™i vor scădea cele ale colesterolului „bun” (HDL-colesterol).
- frecvenÈ›a cardiacă: o rată ridicată a pulsului în repaus este asociată cu un control slab al nivelului glicemiei, deci tahicardiile sunt asociate cu diabetul zaharat.
• Obezitatea: diagnosticul de obezitate se pune pe baza calculării indicelui de masă corporală (IMC), formulă bazată pe greutate È™i înălÈ›ime. Un IMC mai mare de 30 ne încadrează la categoria de obezi, iar reducerea zahărului poate avea efect pozitiv la această categorie de pacienÈ›i.
• Creierul: funcÈ›ia cognitivă se îmbunătățeÈ™te când se renunță la zahăr, devenind mai agili, iar comportamentul care era alimentat de zahăr prin schimbările de stare rapide se transformă în evitarea acestor treceri de la o stare la alta.
• Energia: zahărul reprezintă o sursă de energie pe care celulele organismului le folosesc zilnic. Pe termen lung acest aspect nu ajută la menÈ›inerea unei energii constante. Majoritatea energiei necesare de zi cu zi este luată din grăsimi. (3)
• Procesul de îmbătrânire: în procesul de glicozilare, zahărul excesiv se ataÈ™ază de colagenul din piele. Astfel, apare inflamaÈ›ia È™i se reduce eficacitatea colagenului È™i elastinei, proteine cu rol în menÈ›inerea aspectului pielii. Procesul de glicozilare nu poate fi stopat, dar poate fi încetinit.
• Calitatea somnului: evitarea zahărului înainte de culcare duce la inhibarea eliberării de insulină nocturn, hormon ce stimulează È™i creierul, ducând la apariÈ›ia insomniilor. (4)
Evitarea zahărului:
- Evitarea îndulcitorilor arificiali
- Citirea întregii liste cu ingrediente
- Prepararea mâncării acasă
- Renunțarea la sucuri și consumul de apă
- Aruncarea oricărei surse de zahăr din bucătărie (3)
Concluzii:
Consumul de glucide sau zahăr va atrage pe termen lung o serie de patologii precum diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, tulburările de somn È™i ale pielii. Acestea tind să apară la persoane din ce în ce mai tinere, scăzând calitatea vieÈ›ii È™i având în acelaÈ™i timp impact psihosocial.
Prin câteva acÈ›iuni minore, dar cu efect asupra stării generale de sănătate, consumul de zahăr rafinat È™i nu numai, poate fi redus sau abolit, în funcÈ›ie de ambiÈ›ia È™i necesitățile fiecăruia.
2. Véronique Azaïs-Braesco, Diewertje Sluik,Matthieu Maillot, Frans Kok, Luis A. Moreno. A review of total & added sugar intakes and dietary sources in Europe. Nutr J. 2017; 16: 6.
3. What Happens When You Stop Eating Sugar? Web link: https://www.sweetdefeat.com/blog/what-happens-when-you-stop-eating-sugar
4. 6 Amazing Things That Happen When You Eat Less Sugar. Web link: https://legionathletics.com/what-happens-when-you-quit-sugar/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Zahar sau miere? care este mai sanatoasa?
- Pot slabi doar renunțând la zahar?
- Cate grame de zahar pe zi este recomandat sa consume o persoana de 1.8 m inaltime si 81 kg?