Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai consumi nimic dulce

©

Autor:

Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai consumi nimic dulce

Consumul de zahăr crește riscul de apariție a cariilor dentare, al obezității, a bolilor cardiovasculare și metabolice și mortalitatea. Reducerea cantității de zahăr consumat scade cantitatea de calorii excesive ingerate, factor important în obezitate. Se recomandă reducerea sub 10% a glucidelor libere din totalul de calorii consumate pe parcursul unei zile. (2)

Dietele ce conțin zahăr contribuie la procesele inflamatorii din organism, caracter datorat conținutului de fructoză.

Conținutul total de glucide sau zahăr cuprinde atât dizaharidele, cât și monozaharidele, indiferent de sursă.


Glucidele adăugate
în alimente în timpul procesului de preparare și procesare (zahăr brun, îndulcitor, dextroză, fructoză, lactoză, miere, glucoză, maltoză, sirop de porumb, melasă) și cele libere (adăugate de producător, bucătar sau consumator) exclud zahărul de origine naturală din alimente precum lactatele, fructele și legumele. (1)

Etapele unei diete fără zahăr:

Pofta de zahăr: în momentul inițierii unei diete fără zahăr, va apărea nevoia imperioasă de a consuma zahăr. Uneori, se poate manifesta sub forma următoarelor simptome: cefalee, letargie, greață, stare de rău. Primele 2 zile sunt cele mai dificile.

Îmbunătățirea sistemului cardiovascular: zahărul crește gradul de inflamație din organism, fapt ce poate afecta inima prin următoarele afecțiuni:

  • hipertensiune arterială: pe baza transformării zahărului în grăsimi, fapt ce conduce la obezitate, asociată cu hipertensiunea arterială. De asemenea, consumul de sare atrage consumul de zahăr, efect dăunător asupra valorilor tensionale.
  • colesterolul: hipercolesterolemia este o cauză importantă în patologiile cardiovasculare și în etiologia accidentului vascular cerebral. Procesul de ateroscleroză sau depunerea de grăsimi pe pereții vaselor de sânge este unul din motivele unui infarct miocardic. Aportul de zahăr are un efect negatic în statusul colesterolului, astfel vor crește valorile colesterolului „rău” (LDL-colesterol) și vor scădea cele ale colesterolului „bun” (HDL-colesterol).
  • frecvența cardiacă: o rată ridicată a pulsului în repaus este asociată cu un control slab al nivelului glicemiei, deci tahicardiile sunt asociate cu diabetul zaharat.


Obezitatea: diagnosticul de obezitate se pune pe baza calculării indicelui de masă corporală (IMC), formulă bazată pe greutate și înălțime. Un IMC mai mare de 30 ne încadrează la categoria de obezi, iar reducerea zahărului poate avea efect pozitiv la această categorie de pacienți.

Creierul: funcția cognitivă se îmbunătățește când se renunță la zahăr, devenind mai agili, iar comportamentul care era alimentat de zahăr prin schimbările de stare rapide se transformă în evitarea acestor treceri de la o stare la alta.

Energia: zahărul reprezintă o sursă de energie pe care celulele organismului le folosesc zilnic. Pe termen lung acest aspect nu ajută la menținerea unei energii constante. Majoritatea energiei necesare de zi cu zi este luată din grăsimi. (3)

Procesul de îmbătrânire: în procesul de glicozilare, zahărul excesiv se atașază de colagenul din piele. Astfel, apare inflamația și se reduce eficacitatea colagenului și elastinei, proteine cu rol în menținerea aspectului pielii. Procesul de glicozilare nu poate fi stopat, dar poate fi încetinit.

Calitatea somnului: evitarea zahărului înainte de culcare duce la inhibarea eliberării de insulină nocturn, hormon ce stimulează și creierul, ducând la apariția insomniilor. (4)


Evitarea zahărului:

  • Evitarea îndulcitorilor arificiali
  • Citirea întregii liste cu ingrediente
  • Prepararea mâncării acasă
  • Renunțarea la sucuri și consumul de apă
  • Aruncarea oricărei surse de zahăr din bucătărie (3)


Concluzii:

Consumul de glucide sau zahăr va atrage pe termen lung o serie de patologii precum diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, tulburările de somn și ale pielii. Acestea tind să apară la persoane din ce în ce mai tinere, scăzând calitatea vieții și având în același timp impact psihosocial.

Prin câteva acțiuni minore, dar cu efect asupra stării generale de sănătate, consumul de zahăr rafinat și nu numai, poate fi redus sau abolit, în funcție de ambiția și necesitățile fiecăruia.


Data actualizare: 05-03-2019 | creare: 05-03-2019 | Vizite: 12232
Bibliografie
1. David J Mela, Elizabeth M Woolner. Perspective: Total, Added, or Free? What Kind of Sugars Should We Be Talking About? Adv Nutr. 2018 Mar; 9(2): 63–69.
2. Véronique Azaïs-Braesco, Diewertje Sluik,Matthieu Maillot, Frans Kok, Luis A. Moreno. A review of total & added sugar intakes and dietary sources in Europe. Nutr J. 2017; 16: 6.
3. What Happens When You Stop Eating Sugar? Web link: https://www.sweetdefeat.com/blog/what-happens-when-you-stop-eating-sugar
4. 6 Amazing Things That Happen When You Eat Less Sugar. Web link: https://legionathletics.com/what-happens-when-you-quit-sugar/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite, asociate cu un risc mai mare de boli de inimă
  • Percepția gustului dulce este dictată de gene
  • MIT: Mierea este mai sănătoasă decât zahărul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum