Cum se poate preveni infecția cu HIV?

Cum se poate preveni infecția cu HIV?

©

Autor:

Cum se poate preveni infecția cu HIV?
InfecÈ›ia HIV este declanÈ™ată de către virusul imunodeficienÈ›ei umane, fiind o patologie cronică a cărei È›intă este atacarea È™i slăbirea sistemului imunitar în faÈ›a a multiple boli. (1)

Este important de È™tiut faptul că HIV È™i SIDA (sindromul imunodeficienÈ›ei dobândite) nu înseamnă acelaÈ™i lucru, ci reprezintă stadii evolutive ale aceleiaÈ™i boli. Cel mai adesea, infecÈ›ia HIV, netratată, va conduce în timp la instalarea stadiului de SIDA. Cel mai adesea, tranziÈ›ia către sindromul imunodeficienÈ›ei dobândite (SIDA) poate avea loc, la unii pacienÈ›i, chiar È™i peste 10 ani. (1)

Ce reprezintă SIDA ?

După cum este menÈ›ionat, SIDA este ultimul stadiul al infecÈ›iei cu HIV, atunci când sistemul imunitar este grav afectat È™i există un pericol mare de deces. Pentru a urmări în dinamică stadiul infecÈ›iei, se urmăresc numărul de limfocite CD4, care sunt extrem de specifice pentru monitorizarea infecÈ›iei. (1)

O persoană cu infecÈ›ie HIV este predispusă să ajungă în stadiul SIDA atunci când:
  • Numărul de limfocite CD4 scade sub 200 de celule per milimetru cub de sânge (200 de celule/mm3). Valorile normale fiind între 500-1. 600 celule/mm3
  • Pacientul dezvoltă infecÈ›ii oportuniste, indiferent de numărul de celule CD4. (1)

De ce este importantă prevenția infecției HIV?

PrevenÈ›ia este extrem de importantă, deoarece odată contactat acest virus, organismul nu îl poate elimina din organism, acest lucru însemnând că veÈ›i trăi cu această boală toată viaÈ›a.

Pentru persoanele care ajung în stadiul SIDA, fără o medicaÈ›ie specifică, persoanele în cauză nu vor supravieÈ›ui mai mult de 3 ani. De obicei, în acest stadiu, È™ansele ca pacientul să dezvolte o infecÈ›ie oportunistă, din cauza sistemului imun extrem de slăbit, sunt foarte mari. (1)

InfecÈ›ia oportunistă este o infecÈ›ie a cărei etiologie este reprezentată de un microorganism care nu provoacă o boală, în mod normal, la un subiect sănătos, dar care poate pune viaÈ›a în pericol la o persoană cu un sistem imun compromis. (1, 2)

Astfel, odată ce pacientul în stadiul SIDA dezvoltă o infecÈ›ie oportunistă, speranÈ›a de viață scade È™i mai mult, ajungând chiar la aproximativ 1 an. (1)

Cele mai frecvente infecÈ›ii oportuniste în contextul infecÈ›iei HIV sunt:

Din fericire, medicina este într-o continuă evoluÈ›ie, iar prin administrarea medicaÈ›iei specifice împotriva infecÈ›iei HIV, cunoscută în termeni medicali drept terapie antiretrovială (ART), o persoană infectată poate trăi o viață normală. (1, 2)

Cum se poate preveni infecția cu HIV?

Este bine cunoscut faptul că principala cale de transmitere a virusului este prin contact sexual neprotejat. Acest lucru fiind fiziologic în viaÈ›a fiecăruia, este esenÈ›ial să cunoaÈ™teÈ›i riscurile la care vă expuneÈ›i È™i să È™tiÈ›i cum vă puteÈ›i proteja. (1, 3)

PrevenÈ›ia constă în:
  • Utilizarea protecÈ›iei în timpul actului sexual
  • ProtecÈ›ie atunci când vă injectaÈ›i droguri
  • Protejarea celor din jur, a partenerilor, atunci când È™tii că eÈ™ti infectat cu HIV
  • Prevenirea transmiterii materno-fetale a infecÈ›iei
  • PrEP (profilaxia pre-expunere)
  • PEP (profilaxia post-expunere) (1, 3)

1. PrevenÈ›ia HIV în timpul actului sexual

Cel mai simplu mod de a vă proteja este prin utilizarea prezervativului, fiind cea mai eficientă metodă în prevenirea HIV, dar È™i a altor boli cu transmitere sexuală (BTS). (1, 3)

Se mai recomandă utilizarea unui lubrifiant pe bază de apă sau pe bază de silicon, al cărui rol este de a preveni ruperea sau alunecarea prezervativului în timpul actului sexual. (3)

Pentru a contacta infecția, trebuie să existe contact cu următoarele fluide:
  • Spermă
  • Lichid vaginal
  • Sânge
  • Fluide rectale (3, 4)

Datele actuale arată că È™ansele de a dezvolta infecÈ›ia în urma sexului oral sunt foarte mici, spre deloc. De asemenea, limitarea numărului de parteneri sexuali, poate reprezenta o modalitate de prevenÈ›ie (3)

2. ProtecÈ›ie atunci când vă injectaÈ›i droguri

Având în vedere că infecÈ›ia HIV afectează limfocitele din sânge, este extrem de important să aveÈ›i grijă să utilizaÈ›i absolut de fiecare dată seringi noi È™i curate, atunci când alegeÈ›i să vă injectaÈ›i un drog.

Se recomandă să nu aveÈ›i contacte sexuale atunci când consumaÈ›i drogurile, deoarece creÈ™te riscul de a se expune în contacte sexuale la risc. Nu este indicat sub nicio formă să folosiÈ›i acelaÈ™i ace sau seringi cu o altă persoană. Acest lucru creÈ™te riscul de a contacta È™i ale boli, precum hepatita. (3, 4)

Cea mai bună modalitate de a preveni infecția HIV, este să renunțați la injectarea drogurilor. (3, 4)

3. Protejarea partenerilor atunci când È™tii că sunteÈ›i infectat cu HIV

Atunci când È™tiÈ›i că aÈ›i contactat infecÈ›ia, exte extrem de important să începeÈ›i medicaÈ›ia antiretrovirală cât mai repede. Aceasta are scopul reducerii încărcăturii virale sanguine până când nu mai este detectabilă. (3, 4)

O persoană care îÈ™i ia medicaÈ›ia conform recomăndărilor medicilor È™i ajunge să aibă o încărcătură virală nedetectabilă, înseamnă că:
  • nu va transmiite infecÈ›ia partenerului prin contact sexual
  • previne transmiterea infecÈ›iei altor persoane prin utilizara acelor sau seringilor la comun
  • previne transmiterea de la mamă la copil, atât la naÈ™tere, cât È™i în momentul alăptării (3)

Astfel, pentru a-i proteja pe cei din jur este încurajată responsabilitatea adminstrării medicaÈ›iei zilnice, conform medicului. Dacă nu aÈ›i atins încă stadiul în care încarcătura virală este extrem de scăzută, existe È™anse să transmiteÈ›i infecÈ›ia.

Având în vedere cele menÈ›ionate, alegeÈ›i să fiÈ›i responsabili, atât față de propria persoană, cât È™i față de alÈ›i parteneri. Nu este etic să aveÈ›i un contact sexual neprotejat cu o persoană, atunci când È™tiÈ›i că puteÈ›i transmite infecÈ›ia.

4. Prevenirea transmiterii materno-fetale a infecției

Dacă aveÈ›i HIV È™i luaÈ›i terapia antieretrovirală conform recomandărilor medicale în sarcină, indicat va fi ca:
  • fătul să ia medicaÈ›ia împotriva HIV timp de 4-6 săptămâni după naÈ™tere, riscul ca acesta să sufere È™i el de infecÈ›ie fiind de 1% sau chiar mai puÈ›in
  • evitaÈ›i alăptarea, deoarece virusul se poate elimina prin laptele matern riscând transmiterea infecÈ›iei la făt (3)

Dacă sunteÈ›i sănătoasă, dar aveÈ›i un partener infectat cu HIV È™i doriÈ›i să rămâneÈ›i însărcinată, se recomandă să discutaÈ›i cu un medic pentru a începe profilaxia pre-expunere. (3)

5. Profilaxia pre-expunere

Profilaxia pre-expunere are rolul de a vă proteja în faÈ›a bolii, fiind foarte eficientă. De asemenea, tot la recomandarea medicului veÈ›i lua medicaÈ›ia corespunzătoare. (3, 4)

6. Profilaxia post-expunere

Această profilaxie constă în adminstrarea medicaÈ›iei împotriva HIV, după o posibilă expunere la risc, pentru a preveni infecÈ›ia.

Se utiliează doar în situaÈ›ii de urgență È™i trebuie începută în cel mult 72 de ore. În cazul infecÈ›iei HIV, fiecare oră contează, aÈ™adar apelaÈ›i cât mai repede la un medic dacă consideraÈ›i că aÈ›i riscat în vreun fel. (3)

Odată începută, se va administra pentru 28 de zile. (3)

Cum pot verifica dacă infecția este sub control?

Mergând la un medic specialist în boli infecÈ›ioase, acesta va monitoriza încărcătură virală din sânge (cantitatea de HIV existentă în sânge).

Există câÈ›iva termeni specifici infecÈ›iilor, cu care este bine să vă familiarizaÈ›i, dacă sunteÈ›i infectat, precum:
  • supresie virală: atunci când încărcătura este una scăzută, fiind un lucru extrem de bun
  • încărcătură virală nedetectabilă: atunci când încărcătură virală a unei persoane este extrem de scăzută, încât laboratorul standard de analize nu o poate detecta. (1)

Aceste rezultate benefice apar atunci când persoanele înÈ›eleg boala cu care se confruntă, înÈ›eleg riscurile È™i aleg să fie responsabili de viaÈ›a lor È™i să îÈ™i administreze medicaÈ›ia recomandată, pentru a trăi o viață normală, precum ceilalÈ›i indivizi. (1)

Concluzii

În urma celor scrise, gândiÈ›i-vă de două ori înainte să vă expuneÈ›i unui contact sexual la risc, fiind principala cale de transmitere a virusului. DeÈ™i există medicaÈ›ie care ajută pacientul să-È™i trăiască viaÈ›a normal, o persoană infectată va fi întotdeauna infectată, pentru tot restul vieÈ›ii, motiv pentru care alegeÈ›i să fiÈ›i responsabili când vine vorba de sănătate È™i comportamente la risc.

Data actualizare: 29-08-2022 | creare: 29-08-2022 | Vizite: 512
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite È™i când se poate face testul?
  • Accesoriu smartphone diagnostichează infecÅ£ia HIV È™i sifilisul în 15 minute
  • Un nou tratament împotriva HIV a fost aprobat de FDA
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum