Ce este premenopauza - perimenopauza?

©

Autor:

Ce este premenopauza - perimenopauza?

Menopauza este definită ca absența ciclurilor menstruale timp de 12 luni consecutive, fără existența unui alt motiv (patologic, medicamentos). Premenopauza, numită mai corect perimenopauză, este perioada de tranziție între perioada fertilă și menopauză, când primele semne ale modificării funcției ovariene își fac apariția. Societatea nord americană a menopauzei (The North American Menopause Society) încadrează această perioadă între 4 și 8 ani înainte de instalarea menopauzei propriu-zise. Centrul pentru cercetarea ciclului menstrual și al ovulației (the Center for Menstrual Cycle and Ovulation Research) definește limite mai largi pentru premenopauză, susținând că această perioadă poate dura între 6 și 10 ani înainte de menopauză.

Așa cum este cazul și cu menopauza, premenopauza nu este o patologie și nu trebuie privită cu frică. Ea este o transformare fiziologică din viața oricărei femei și poate reprezenta o perioadă utilă pentru acomodarea psihologică cu ideea de menopauză (absența fertilității). Totuși, manifestările premenopauzei pot avea un răsunet semnificativ asupra corpului unei femei. În plus, există câteva patologii care apar mai frecvent în această perioadă sensibilă hormonal.


Fiziologia premenopauzei

Mitul cel mai vehiculat în privința acestei perioade este cel că nivelul de hormoni ovarieni este într-un continuu declin, până la instalarea menopauzei. De fapt, în premenopauză, nivelul de estrogen este, în medie, cu 25% mai crescut decât în perioada fertilă. Totuși, acesta nu crește regulat și conform ciclurilor menstruale, ci are un tipar dezorganizat.

În perioada fertilă, controlul hipotalamic-hipofizar realizat de hormonii luteinizanți FSH și LH determină ovarul să secrete ciclic estrogen și progesteron, după un tipar pre-stabilit. FSH (Follicle Stimulating Hormone – hormonul foliculostimulant) stimulează foliculul ovarian (care conține ovulul) să producă estrogen. Atunci când estrogenul atinge o anumită concentrație sangvină, FSH este scăzut și, în schimb, crește cantitatea de LH (Luteinizing hormone – hormonul luteinizant). Acesta stimulează eliberarea ovulului din folicul, fiind responsabil de evenimentul ovulației. Corpul galben restant (foliculul care a eliberat ovulul) va produce progesteron și estrogen, pentru a pregăti uterul pentru o sarcină. Când ovulul nu este fecundat, nivelul de progesteron scade și are loc sângerarea menstruală, apoi ciclul se reia.

Producția de progesteron, numărul și calitatea foliculilor ovarieni scade spre sfârșitul decadei a treia de viață, cu instalarea ciclurilor neregulate. Valoarea FSH-ului crește, într-o încercare de a stimula ovarul.

O altă ipoteză stipulează că inhibina, un hormon responsabil cu menținerea valorilor FSH sub un anumit prag, își reduce activitatea în jurul acestei vârste. FSH-ul crește, stimulează multipli foliculi (ineficienți), care determină creșterea imprevizibilă a nivelelor de estrogen.


Simptome premenopauză

Pot fi semne ale premenopauzei:
• Cicluri menstruale neregulate
• Bufeuri (simptome vasomotorii)
• Simptome premenstruale accentuate
• Oboseală
Insomnie
• Creștere în volum și sensibilitate a sânilor
• Creștere în volum a sângerărilor menstruale
• Modificări bruște ale dispoziției
• Greață
Cefalee frecventă
• Creștere în greutate


Simptomele vasomotorii (bufeurile în premenopauză)
Sunt cele mai neplăcute simptome în menopauză, apreciindu-se că 35-50% din femei prezintă bufeuri încă din premenopauză. Acestea sunt creșteri bruște în temperatura resimțită, cu transpirații excesive, înroșire a feței și gâtului. Bufeurile de intensitate mare pot cauza amețeală și frison și pot dura până la 5 minute. Frecvența bufeurilor este variabilă, unele femei relatând mai multe evenimente pe zi, iar altele manifestând rar (săptămânal) acest simptom. Nu există încă un consens în privința mecanismului prin care se produc bufeurile, dar o sensibilitate individuală la creșterea temperaturii centrale (cu mai puțin de un grad) pare a fi o ipoteză plauzibilă.

Pentru prevenirea bufeurilor, este de ajutor menținerea unei temperaturi scăzute prin consumarea de băuturi reci, evitarea locurilor insuficient ventilate în anotimpul cald și vestimentația adecvată. Exercițiile de respirație, care pun accentul pe inspir lent, profund, pot scădea din intensitatea unui bufeu, atunci când episodul este iminent. Ca și tratament medicamentos, cel mai utilizat este anticoncepționalul estro-progesativ microdozat.

Manifestări patologice

Unele simptome în premenopauză pot masca afecțiuni subiacente. Este bine să consultați medicul dacă aveți următoarele simptome, dar și dacă sunteți nesigură că premenopauza este responsabilă pentru manifestările neplăcute.


Sângerări neregulate
În premenopauză, lipsa unui tipar al hormonilor sexuali determină modificări în ciclicitatea menstruației. Ea poate surveni mai devreme, mai târziu în cursul unei luni, sau poate să nu apară în unele luni. Simptomele care ar trebui să determine o femeie să consulte un ginecolog sunt:
• Flux menstrual foarte crescut; prezența cheagurilor de sânge
• Spotting (pătarea lenjeriei cu mici cantități de sânge) după un contact sexual sau între menstruații
• Durata mult prelungită a unei menstruații


Alte simptome
Simptomele digestive precum greața intensă, constipația sau durerea abdominală pot fi cauzate de o afecțiune gastro-intestinală și necesită investigații.
Totodată, observarea unei modificări de formă, volum sau sensibilitate într-un singur sân trebuie să fie urmate de un consult medical, deoarece incidența cancerului de sân este crescută în această perioadă.
Creșterea în greutate, oboseala accentuată, edemele la nivelul membrelor inferioare și alterarea dispoziției pot fi semnele unei hipotiroidii.


Patologii asociate

În perioada premenopauzei, scade efectul protector al estrogenilor și crește riscul pentru anumite afecțiuni.


Osteoporoza
Reducerea progresivă a substanței osoase, în special pe baza osului trabecular, este cea mai frecventă patologie osoasă și afectează una din patru femei. Această scădere începe din premenopauză și este accentuată după instalarea menopauzei. Prevenția acestui proces patologic poate fi făcută din premenopauză, prin:
• Activitate fizică regulată – previne pierderea de os în perioada fertilă și o reduce, în premenopauză
• Menținerea unei greutăți normale, cu o masă musculară bine reprezentată, fără a scădea brusc în greutate
• Adaosul de calciu și vitamina D, fie prin dietă sau suplimente alimentare
• Administrarea contraceptivelor estro-progestative (progesteronul are și rol de protector osos)


Bolile cardiovasculare și ateroscleroza
Modificarea profilului lipidic, cu creșterea colesterolului total și a LDL-colesterolului (colesterolul „rău”) și scăderea HDL-colesterolului (cel cu rol protector) și creșterea trigliceridelor, începe din premenopauză. Utilizarea terapiei de substituție hormonală pare a fi utilă și în această perioadă pentru reducerea riscului cardiovascular.


Screeningul în premenopauză

Premenopauza este o perioadă foarte bună pentru a realiza o evaluare detaliată a stării de sănătate. În plus, este recomandată aplicarea unor teste de screening care, realizate periodic, pot detecta și trata la timp patologii severe. Indicațiile și frecvența acestor teste poate varia, în funcție de riscul individual.
• Examen clinic și mamografie anuală, după 40 de ani (pentru detecția precoce a cancerului de sân)
• Profil lipidic o dată la 5 ani, de la vârsta de 45 de ani (pentru evaluarea riscului cardiovascular)
• Glicemia a jeun (pe nemâncate), o dată la 3 ani, după 45 de ani (pentru detecția diabet zaharat de tip 2)
• Valoarea TSH la 35 de ani și apoi, o dată la 5 ani (pentru detecția disfuncțiilor tiroidiene)


Recomandări generale

Pentru a minimaliza manifestările neplăcute ale premenopauzei și a reduce din riscul de dezvoltare a unor patologii în această perioadă, se recomandă un stil de viață sanogen, care include:
• Alimentație echilibrată, săracă în grăsimi animale, cu accent pe un aport suficient de calciu și menținerea greutății corporale în limite fiziologice
• Activitate fizică regulată
• Renunțarea la fumat
• Consumul scăzut de alcool


Data actualizare: 10-10-2013 | creare: 05-07-2013 | Vizite: 108725
Bibliografie
1. Menopause 101: A primer for the perimenopausal – The North American Menopause Society, link: http://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-101-a-primer-for-the-perimenopausal
2. Perimenopause – Centre for Menstrual Cycle and Ovulation Research, link: http://www.cemcor.ca/help_yourself/perimenopause
3. Perimenopause: Rocky road to menopause – Harvard Health Publications, link: http://www.health.harvard.edu/newsweek/Perimenopause_Rocky_road_to_menopause.htm
4. Perimenopause – Mayo Clinic, link: http://www.mayoclinic.com/health/perimenopause/DS00554
5. Perimenopause - WebMD, link: http://www.webmd.com/menopause/guide/guide-perimenopause
6. The ABCs of Osteoporosis Prevention (for Women in Midlife) - Centre for Menstrual Cycle and Ovulation Research, link: http://www.cemcor.ca/help_yourself/articles/abcs_midlife
7. Women's Health Care During the Perimenopause - Edyta J. Frackiewicz, Neal R. Cutler, Journal of the American Pharmacists Association, Medscape, link: http://www.medscape.com/viewarticle/406706_5
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amenoreea - lipsa menstruației
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  •