Menopauza și durerea de cap (cefalee, migrenă)

©

Autor:

Menopauza și durerea de cap (cefalee, migrenă)

Menopauza reprezintă încetarea fiziologică sau iatrogenă a ciclurilor menstruale (amenoree) determinată de diminuarea funcționarii ovariene. Se consideră instalarea menopauzei fiziologice în momentul în care menstrele sunt absente timp de un an de zile. Inițial, menopauza se caracterizează prin creșterea frecvenței menstrelor, urmată de o descreștere (oligomenoreea).

Modificările perimenopauzale ale menstruației încep, de regulă, după vârstă de 40 de ani. Lungimea și fluxul menstrual pot varia. Cu cel puțin un an înainte de instalarea menopauzei apar mari fluctuații zilnice ale nivelelor estrogenice, acestea fiind probabil cauza simptomelor din perioada de perminenopauza. Simptomatologia poate dura 6 luni-10 ani, variind de la simptome ineexistente la unele foarte severe.

Menopauza precoce reprezintă încetarea menstrelor înainte de 40 de ani, iar factorii ce contribuie sunt: fumatul, locuitul la mare altitudine și subnutriția. Menopauza iatrogenă (artificială) rezultă în urmă intervențiilor medicale. (1, 2, 4)

Menopauza și durerea de cap

De obicei, migrenele în perioada menopauzei provoacă o durere moderată până la severă, care este mai gravă pe o parte a capului și, de obicei, este agravată de activitatea fizică. Alte simptome, cum ar fi greața, vărsăturile și sensibilitatea la lumină și zgomot, sunt frecvente. Migrenele durează de obicei între 4 și 72 de ore și pot să apară rar sau de câteva ori pe săptămână.

Există două tipuri de dureri de cap migrenă: cele cu aură și cele fără aură. O femeie poate avea unele dintre următoarele simptome senzoriale înainte de începerea unei migrene:

  • vederea luminii intermitente și linii plutitoare sau care dezvoltă orbire periferică temporară;
  • amorțeală sau furnicături la nivelul feței sau al mâinilor;
  • sentiment distorsionat de miros, gust sau atingere;
  • confuzie mentală. (6, 7, 8)


Fiziopatologie - de ce apare migrena odată cu menopauza

Cauzele durerilor de cap în menopauză nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că sunt declanșate de schimbările nivelurilor de substanțe chimice din creier. Aceste modificări pot provoca inflamații, ceea ce face ca vasele de sânge să se umfle și să preseze nervii din apropiere, provocând o migrenă. Unele dovezi sugerează că aceste cefalee hormonale pot fi în cele din urmă legate de modificări ale cantității de serotonină din creier. Astfel, modificările hormonilor și ale nivelurilor hormonale din perioada de perimenopauza pot duce la cefalee.

Modificările neuropsihice (dificultăți de concentrare, anxietate, pierderi de memorie, depresie), precum și durerea de cap pot acompania menopauza. Multe femei prezintă în faza de instalare a menopauzei dureri de cap din cauza modificărilor hormonale, iar altele pot prezenta o creștere a durerii după perimenopauza.

Perimenopauza și migrena sunt strâns legate. Instabilitatea hormonală în timpul perioadei perimenopauzale nu numai că duce la simptome vasomotorii și tulburări ale dispoziției, ci și la creșterea incidenței migrenei. Riscul crescut de accident vascular cerebral la femeile cu migrenă cu aură (MA) trebuie luat în considerare atunci când se intenționează administrarea unui tratament pentru femeile aflate în perimenopauza cu episoade de migrenă.

Deoarece fluctuațiile hormonale, în special la nivelurile de estrogen, devin mai marcante și mai neregulate în jurul perimenopauzei, cel mai frecvent migrenele tind să se agraveze. O agravare suplimentară a episoadelor de cefalee sau migrenă poate fi cauzată de alte trăsături perimenopauzale, de obicei simptome vasomotorii, insomnii și schimbări de dispoziție.

După o menopauză naturală, frecvența migrenelor se reduce, în general odată cu declanșarea hormonilor. Cu toate acestea, pentru unele femei această fază poate dura mai mulți ani sau chiar decenii.

După o menopauză chirurgicală, prevalența migrenei se agravează inițial, dar se restabilește, în general, după câțiva ani. Acest declin al estrogenului este, de asemenea, legat de scăderea serotoninei (un neurotransmițător) din creier, care poate întrerupe funcția unui nerv cranial numit nervul trigeminal, care declanșează apoi o migrenă.

Perimenopauza poate determina perturbarea fluxului sanguin, ceea ce poate duce la deficiența de fier, o altă posibilă declanșare a migrenei. Totodată, în perioada de menopauza are loc o creștere a nivelului de prostaglandine, care sunt implicate într-un număr de procese, acționând pe musculatura uterului, precum și în inflamarea și dilatarea vaselor de sânge, ambele putând contribui la apariția migrenelor.

Insomnia reprezintă un alt factor care intervine în menopauză și care poate produce migrenă. (5, 6, 7, 8)

Tratamente și sfaturi utile pentru durerile de cap în menopauză

De cele mai multe ori tratamentul este simptomatic. Medicamentele pot preveni apariția migrenelor (magneziu, aspirină, ergot și terapie hormonală) sau pot opri o migrenă care a început deja (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene).

Terapia hormonală afectează fiecare femeie în mod diferit. Unele paciente vor prezenta o reducere a migrenei, în timp ce altele ar putea avea simptome mai grave. La unele femei, administrarea de pilule contraceptive în timpul perimenopauzei poate oferi atât contracepție, cât și ameliorarea bufeurilor și migrenei. Se poate recomanda, de asemenea, o cantitate mică de estrogen că măsură preventivă (acest lucru poate să nu fie posibil dacă ciclul menstrual este imprevizibil, așa cum este adesea în timpul perimenopauzei). Scopul tratamentului hormonal este stabilizarea nivelurilor de estrogen.

Modificările dietei și ale stilului de viață pot contribui, de asemenea, la reducerea numărului de dureri de cap care pot să apară în menopauză sau la ameliorarea simptomelor, deoarece unele alimente pot produce migrenă sau o pot agrava. De aceea, pentru evita apariția cefaleei, se recomandă limitarea produselor precum: alcoolul, în special vinul roșu, brânzeturi, cum ar fi parmezanul, cafeaua, ciocolata sau lactatele.

Activitatea fizică regulată poate fi în aceeași măsură un mod de prevenire a migrenei. Astfel, 30 de minute de exercițiu de trei până la patru ori pe săptămână pot ameliora durerea de cap.

Acupunctura - este o formă de medicament alternativ care utilizează ace subțiri pentru a stimula căile energetice ale organismului. Acupunctura provine din medicina tradițională chineză și este folosită pentru a trata diferite tipuri de durere, inclusiv cefaleea.

Terapiile de relaxare sunt un tip de terapii comportamentale cunoscute pentru că ajută oamenii care prezintă dureri de cap severe. Acestea folosesc anumite tehnici pentru a controla modul în care organismul răspunde fizic stresului, tensiunii musculare și chiar durerii.

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) utilizează anumite tehnici de atenuare a stresului, precum și metode de a scapa de de stres sau de durere. Este adesea recomandat de către medicul specialist atât terapia de relaxare cât și cea cognitivă comportamentală pentru a scapă de migrenă în perioada de menopauză.

Anumite suplimente nutritive au demonstrat un succes în ceea ce privește limitarea frecvenței cefaleei. Vitamina B-2, untul și magneziu sunt recomandate pentru prevenirea durerilor de cap. Vitamina D și Coenzima Q10 pot fi, de asemenea, benefice. (1, 4, 6, 8)


Data actualizare: 30-07-2019 | creare: 30-07-2019 | Vizite: 26297
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: