Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao și fructe de pădure? (studiu)

©

Autor:

Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao și fructe de pădure? (studiu)
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au investigat potențialele beneficii ale consumului de cacao și fructe de pădure roșii pentru a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Studiul și-a propus să examineze impactul antocianilor din fructele roșii și al flavanolilor de cacao asupra diferiților biomarkeri cardiovasculari.
Studiul randomizat de 12 săptămâni a implicat adulți cu vârsta cuprinsă între 45 și 85 de ani. Voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri: un grup a consumat fructe de pădure roșii, un alt grup a consumat pudră de cacao, iar al treilea grup a consumat o combinație de cacao și fructe de pădure roșii. Participanții au vizitat de trei ori centrul de cercetare pentru a furniza mostre și date.

Rezultatele au arătat că nu au existat diferențe semnificative între grupuri la începutul studiului. Nu au fost observate modificări notabile în biomarkerii analizați după intervenția de 12 săptămâni. Cu toate acestea, grupul care a consumat cacao a prezentat o creștere mai mare a nivelului de polifenoli în comparație cu grupul care a consumat combinația de cacao și fructe de pădure roșii.

Studiul a concluzionat că consumul regulat de flavanoli de cacao poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin reducerea nivelurilor de TMAO (N-oxid de trimetilamină) și acid uric, îmbunătățirea vasodilatației mediate de flux (FMD) și corelarea cu niveluri mai mari de polifenoli din sânge. Studiul a mai sugerat că alimentele bogate în polifenoli, cum ar fi cacao și fructele de pădure roșii, pot ajuta la întârzierea sau prevenirea bolilor cardiovasculare legate de vârstă.

Sunt necesare studii suplimentare controlate cu placebo pentru a explora mecanismele din spatele beneficiilor cardiovasculare și ale efectelor prebiotice ale flavanolilor de cacao și antocianilor din fructele roșii.

sursa: News Medical
foto: NatashaBreen/Shutterstock.com

Data actualizare: 18-05-2023 | creare: 18-05-2023 | Vizite: 364
Bibliografie
Can the consumption of cocoa and red berries improve cardiovascular biomarkers?, link: https://www.news-medical.net/news/20230516/Can-the-consumption-of-cocoa-and-red-berries-improve-cardiovascular-biomarkers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
  • Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum