Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao și fructe de pădure? (studiu)
©
Autor: Airinei Camelia

Studiul randomizat de 12 săptămâni a implicat adulți cu vârsta cuprinsă între 45 și 85 de ani. Voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri: un grup a consumat fructe de pădure roșii, un alt grup a consumat pudră de cacao, iar al treilea grup a consumat o combinație de cacao și fructe de pădure roșii. Participanții au vizitat de trei ori centrul de cercetare pentru a furniza mostre și date.
Rezultatele au arătat că nu au existat diferențe semnificative între grupuri la începutul studiului. Nu au fost observate modificări notabile în biomarkerii analizați după intervenția de 12 săptămâni. Cu toate acestea, grupul care a consumat cacao a prezentat o creștere mai mare a nivelului de polifenoli în comparație cu grupul care a consumat combinația de cacao și fructe de pădure roșii.
Studiul a concluzionat că consumul regulat de flavanoli de cacao poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin reducerea nivelurilor de TMAO (N-oxid de trimetilamină) și acid uric, îmbunătățirea vasodilatației mediate de flux (FMD) și corelarea cu niveluri mai mari de polifenoli din sânge. Studiul a mai sugerat că alimentele bogate în polifenoli, cum ar fi cacao și fructele de pădure roșii, pot ajuta la întârzierea sau prevenirea bolilor cardiovasculare legate de vârstă.
Sunt necesare studii suplimentare controlate cu placebo pentru a explora mecanismele din spatele beneficiilor cardiovasculare și ale efectelor prebiotice ale flavanolilor de cacao și antocianilor din fructele roșii.
sursa: News Medical
foto: NatashaBreen/Shutterstock.com
Data actualizare: 18-05-2023 | creare: 18-05-2023 | Vizite: 408
Bibliografie
Can the consumption of cocoa and red berries improve cardiovascular biomarkers?, link: https://www.news-medical.net/news/20230516/Can-the-consumption-of-cocoa-and-red-berries-improve-cardiovascular-biomarkers.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Înlocuirea produselor lactate cu cereale integrale și ulei de măsline reduce riscul de boli cardiometabolice
- STUDIU: Consumul de cafea este benefic și lipsit de riscuri pentru sănătate
- O uniformizare a dietei la nivel global aduce cu sine beneficii, dar și probleme
- Studiu privind efectele consumului de vitamina C și kiwi asupra stării de spirit
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fructele in exces
- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Arsuri instantanee pe limba
- Consumul de apa si de fructe
- Alimentatie doar fructe.
- Consumul de fructe in cazul gastritei si refluxului gastro-esofagian
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte