Înlocuirea produselor lactate cu cereale integrale și ulei de măsline reduce riscul de boli cardiometabolice
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii au analizat peste 2.500 de publicații pentru a elucida beneficiile (sau lipsa acestora) înlocuirii produsele lactate cu alte produse lactate sau cu alte produse alimentare de origine vegetală sau animală, în special în privința riscului asociat bolilor netransmisibile și mortalității de orice cauză, diabetului de tip 2 și bolilor cardiovasculare.
Studiul prezentat în revista Current Developments in Nutrition investighează asocierile dietetice pe termen lung între consumul diferitelor produse lactate și bolile netransmisibile, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Analiza a inclus 34 de studii dintr-un total de 2.544 de publicații identificate prin căutare în trei baze de date științifice. În ciuda ajustării pentru vârstă, sex și antecedente medicale, nu s-a constatat o modificare statistic semnificativă a riscului de boli netransmisibile asociat cu consumul de produse lactate. Totuși, substituirea produselor lactate cu cereale integrale sau ulei de măsline a demonstrat o îmbunătățire a rezultatelor pe termen lung privind bolile netransmisibile, în timp ce înlocuirea lor cu carne roșie sau procesată a crescut riscul de boli netransmisibile.
Metodologia studiului s-a bazat pe principiile PRISMA, cu o riguroasă evaluare a riscului de bias prin instrumentul ROBINS-E. Rezultatele meta-analizei, care au inclus date din 25 de studii, sugerează că tipul de produs lactat consumat (sănătos vs. nesănătos) nu influențează semnificativ riscul de boli netransmisibile, ci mai degrabă cantitatea consumată este determinantă. Substituirea produselor lactate cu alternative bazate pe plante, precum uleiul de măsline, a îmbunătățit scorurile relative de risc, indicând beneficii pe termen lung în prevenirea bolilor netransmisibile, în timp ce substituirea cu carne roșie sau procesată a avut efectul opus.
În concluzie, studiul demitizează ipoteza produselor lactate „mai sănătoase” și accentuează importanța alegerilor dietetice în managementul riscului de boli netransmisibile. Rezultatele sugerează necesitatea unor studii prospective mai riguroase pentru a clarifica rolul substituirii în cadrul dietelor și efectele acestora asupra sănătății pe termen lung.
sursa: News Medical
Studiul prezentat în revista Current Developments in Nutrition investighează asocierile dietetice pe termen lung între consumul diferitelor produse lactate și bolile netransmisibile, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Analiza a inclus 34 de studii dintr-un total de 2.544 de publicații identificate prin căutare în trei baze de date științifice. În ciuda ajustării pentru vârstă, sex și antecedente medicale, nu s-a constatat o modificare statistic semnificativă a riscului de boli netransmisibile asociat cu consumul de produse lactate. Totuși, substituirea produselor lactate cu cereale integrale sau ulei de măsline a demonstrat o îmbunătățire a rezultatelor pe termen lung privind bolile netransmisibile, în timp ce înlocuirea lor cu carne roșie sau procesată a crescut riscul de boli netransmisibile.
Metodologia studiului s-a bazat pe principiile PRISMA, cu o riguroasă evaluare a riscului de bias prin instrumentul ROBINS-E. Rezultatele meta-analizei, care au inclus date din 25 de studii, sugerează că tipul de produs lactat consumat (sănătos vs. nesănătos) nu influențează semnificativ riscul de boli netransmisibile, ci mai degrabă cantitatea consumată este determinantă. Substituirea produselor lactate cu alternative bazate pe plante, precum uleiul de măsline, a îmbunătățit scorurile relative de risc, indicând beneficii pe termen lung în prevenirea bolilor netransmisibile, în timp ce substituirea cu carne roșie sau procesată a avut efectul opus.
În concluzie, studiul demitizează ipoteza produselor lactate „mai sănătoase” și accentuează importanța alegerilor dietetice în managementul riscului de boli netransmisibile. Rezultatele sugerează necesitatea unor studii prospective mai riguroase pentru a clarifica rolul substituirii în cadrul dietelor și efectele acestora asupra sănătății pe termen lung.
sursa: News Medical
Data actualizare: 23-05-2024 | creare: 23-05-2024 | Vizite: 215
Bibliografie
Substituting dairy with whole grains and olive oil lowers non-communicable disease risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240522/Substituting-dairy-with-whole-grains-and-olive-oil-lowers-non-communicable-disease-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul unei game largi de fructe și legume poate fi benefic pentru sănătate
- Substanțe chimice cu potențial dăunător, detectate în alimentele de fast-food comercializate în SUA
- Relația dintre diversitatea alimentară și sănătate: beneficii și riscuri
- Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni