Cauzele căderii bruște a părului

©

Autor:

Cauzele căderii bruște a părului

Căderea parului, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de alopecie, reprezintă o afecțiune dermatologică a foliculilor piloși cu numeroase cauze potențiale, ce afectează calitatea vieții. Căderea anormală sau bruscă a părului se datorează de cele mai multe ori unor deficiențe nutriționale sau unor condiții de sănătate, dar poate fi și o consecință a consumului anumitor medicamente sau o reacție la produsele pentru păr. De asemenea, modificările hormonale, de regulă din timpul sarcinii, cât și stresul cronic, se pot număra printre cauzele căderii bruște a părului. (1, 2)

Cauzele căderii bruște a părului

Căderea anormală a părului este în majoritatea cazurilor temporară și încetează când cauza căderii părului este îndepărtată. Cauzele potențiale ale căderii bruște a părului includ:

Evenimente traumatice

Stresul fizic extrem determinat de anumite evenimente, precum o intervenție chirurgicală, un accident, o infecție sau o boală severă, poate cauza pierderea bruscă și temporară a părului. Condiția poartă denumirea de efluviul telogen și apare atunci când un anumit stresor face ca rădăcinile părului să intre prematur în starea de repaus. În efluviul telogen, aproximativ 70% dintre firele de păr ale scalpului sunt îndepărtate în număr mare la aproximativ 2 luni după evenimentul traumatic. De obicei, părul începe să se regenereze la 6 până la 8 luni de la momentul căderii inițiale. În majoritatea cazurilor, efluviul telogen este o problemă autolimitată și nu necesită tratament. (2, 3)

Anumite medicamente

Administrarea unor medicamente, precum a contraceptivelor, a anticoagulantelor sau a anticonvulsivelor, poate fi, de asemenea, o cauză potențială pentru efluviul telogen și așadar o cauză potențială pentru căderea bruscă a părului. Oprirea tratamentului, ce se va face doar la recomandarea medicului, este suficientă, în majoritatea cazurilor, pentru stoparea pierderii părului. (1, 2, 3)

Alopecia areata

Afecțiune autoimună dobândită care poate determina căderea bruscă a părului în anumite regiuni, inclusiv pe scalp. Alopecia areata poate fi asociată cu alte probleme de sănătate și de cele mai multe ori apare la persoane cu predispoziție genetică pentru afecțiune. În majoritatea cazurilor, persoanele afectate de alopecia areata își recuperează părul spontan sau cu ajutorul tratamentelor de stimulare a creșterii firului de păr. Cu toate acestea, evoluția bolii este imprevizibilă și în cazuri rare poate cauza inclusiv pierderea definitivă și completă a părului. (1, 2, 4)

Tratamentul cancerul

Căderea bruscă a părului este un efect secundar comun al tratamentului împotriva cancerului și poate apărea după utilizarea chimioterapiei, al terapiei direcționate, al radioterapiei sau al transplantului de celule stem. Tratamentele împotriva cancerului pot dăuna celulelor responsabile cu creșterea părului și pot afecta nu doar scalpul, ci orice altă regiune a corpului pe care crește păr, precum axilele, fața, membrele sau zona pubiană. De obicei, părul pierdut începe să crească la loc în câteva luni de la terminarea tratamentului. (1, 2, 5)

Îngrijirea eronată a părului

Anumite produse utilizate pentru vopsirea sau spălarea părului, cât și coafura prea strânsă, se pot număra printre cauzele căderii bruște a părului. Deteriorarea foliculilor de păr poate duce la pierderea definitivă a capacității respectivilor foliculi de a mai produce păr. Astfel, anumite obiceiuri de îngrijire a părului pot contribui la apariția alopeciei permanente (chelie definitivă). (1, 2, 3)

Afecțiuni ale pielii scalpului

Unele boli de piele cu localizare la nivelul scalpului, precum dermatita seboreică, psoriazisul, lupusul eritematos sau tinea capitis, o infecție fungică localizată la nivelul scalpului, pot provoca căderea bruscă parului. Tratamentul afecțiunii de bază este, în majoritatea cazurilor, suficient pentru recăpătarea părului pierdut. (1, 2, 3)

Când este necesară vizita la medic?

Deoarece căderea părului poate afecta stima de sine și implicit sănătatea psihică, vizita la medic se recomandă în orice situații considerate anormale, după căderea pe o perioadă mai lungă de timp a unei cantități crescute de păr. În cazul căderii bruște a părului, cantități moderate sau crescute de păr sunt pierdute în special după pieptănare sau în timpul băii. O eventuală asociere a căderii bruște a părului cu simptome precum febră, scăderea în greutate, probleme de respirație, apetit scăzut sau probleme ale pielii, necesită întotdeauna o evaluare amănunțită. (1, 2)


Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 631
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Căderea părului se intensifică iarna
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • De ce testosteronul influențează pilozitatea?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum