Fertilitatea în funcție de vârstă la femeie, bărbat și pe cuplu
Autor: Domșa Dariana
Odată cu înaintarea în vârstă, în organismul uman se produc o serie de modificări biologice care pot influența într-un mod semnificativ fertilitatea. Bărbații și femeile sunt afectați în moduri diferite, iar vârsta exactă la care o persoană devine infertilă variază întotdeauna între indivizi. În cazul femeilor, diminuarea fertilității asociată înaintării în vârstă este coroborată și cu riscuri mai mari de complicații ale nașterii. Studiile demonstrează faptul că șansele de a obține o sarcină sunt semnificativ mai mari înainte de 30 de ani și scad după 35 de ani, în cazul femeilor, respectiv 40 de ani, în cazul bărbaților. (1, 2)
Fertilitatea în funcție de vârstă la femeie
Comparativ cu bărbații, a căror fertilitate este doar parțial influențată de vârstă, în cazul femeilor, vârsta este cel mai important factor care afectează fertilitatea. Din punct de vedere biologic, scăderea fertilității femeilor odată cu îmbătrânirea este determinată de reducerea numărului, calității și a stabilității genetice a ovocitelor (celulele sexuale feminine). În cele mai multe cazuri, vârsta de 30 de ani reprezintă un prag până la care calitatea ovocitelor se păstrează bună. După vârsta de 35 de ani, obținerea unei sarcini devine o provocare complexă. (1, 2, 3, 4)
Vârful fertilității feminine este atins între 20 și 25 de ani, șansele unei femei de a rămâne gravidă în această perioadă fiind unele mari. Conform studiilor, o femeie cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani are șanse de 25-30% să rămână însărcinată în fiecare lună. După 40 de ani, procentul se reduce drastic, la doar 5%. Declinul fertilității unei femei începe după 30 de ani și se amplifică după 35 de ani. (1, 2, 3)
Fertilitatea în funcție de vârstă la bărbat
Bărbații mai tineri de 40 de ani au șanse mult mai mari de a avea un copil, comparativ cu bărbații trecuți de 40 de ani. Motivul este reprezentat de scăderea calității, cantității și mobilității (capacitatea de deplasare către ovul, în vederea fecundării acestuia) lichidului seminal. În cazul bărbaților, anumite afecțiuni cronice, consumul de droguri sau alcool, cât și medicația, pot contribui la diminuarea calității spermatozoizilor și pot reprezenta o cauză a infertilității. În plus, factorii de risc legați de infertilitatea masculină pot fi o cauză a impotenței. (5, 6)
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Soroka din Israel a analizat calitatea materialului seminal la bărbații sănătoși și a comparat cantitatea și calitatea materialului seminal în funcție de vârsta bărbaților. Studiul a analizat inclusiv cât de des participanții au avut relații sexuale, factor care poate influența calitatea materialului seminal. Cercetătorii au descoperit că vârful fertilității masculine este atins între 30 și 35 de ani. De asemenea, studiul arată că vârsta de 55 de ani reprezintă momentul de la care calitatea spermatozoizilor începe sa scadă progresiv, într-un ritm accelerat. (5, 7)
Fertilitatea în cuplu
În ciuda faptului că fertilitatea bărbaților tinde să fie afectată mai degrabă de condiții de sănătate asociate sau de stilul de viață nesănătos, corelația între sănătatea reproducătoare a unui bărbat și vârstă unei femei este importantă. Comparativ cu un cuplu tânăr, care poate obține o sarcină după două - cinci luni de contacte sexuale neprotejate, cuplurile în care bărbatul depășește 45 de ani ar putea avea nevoie de o perioadă mai lungă de timp, indiferent de vârsta femei. În unele cazuri, ar putea fi necesar unul până la doi ani de încercări repetate pentru a obține și a menține sarcina. (1, 3, 5)
Un studiu publicat în jurnalul Obstetrics & Gynecology, care a investigat care au fost șansele de concepție în cupluri, în funcție de vârstă, atunci când partenerii au avut relații sexuale în cea mai fertilă zi, a descoperit o scădere clară a fertilității în funcție de vârsta femeii. Pentru femeile cu vârste cuprinse între 19 și 26 de ani, șansele de a rămâne gravide au fost de 50%, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani au avut doar 29% șanse. (5, 8)
Studiul a analizat, de asemenea, influența pe care vârsta bărbatului o poate avea asupra fertilității cuplului. Cercetătorii au descoperit că femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 39 de ani, al căror partener era cu cinci sau mai mulți ani mai mare, au avut o rată a probabilități de a rămâne gravide de doar 15%, la jumătate, comparativ cu femeile al căror partener avea până în 35 de ani. (5, 8)
(2) Age and fertility, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/age-and-fertility
(3) Having a Baby After Age 35: How Aging Affects Fertility and Pregnancy, https://www.acog.org/womens-health/faqs/having-a-baby-after-age-35-how-aging-affects-fertility-and-pregnancy
(4) Oocyte Development During the Reproductive Cycle, https://www.verywellfamily.com/oocyte-definition-and-development-1960091
(5) Does Age Affect Male Fertility? https://www.verywellfamily.com/does-age-affect-male-fertility-1959934
(6) Male Age and Fertility, https://www.news-medical.net/amp/health/Male-Age-and-Fertility.aspx
(7) Relationship between age and semen parameters in men with normal sperm concentration: analysis of 6022 semen samples, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1439-0272.2007.00761.x
(8) Increased Infertility With Age in Men and Women,https://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2004/01000/Angiogenesis_in_Early_Invasive_and.10.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Boala crohn si sansele de a avea copiii
- Urgent!! sa iau pilula de a doua zi? sau nu.
- Dak e scurgere alba gelatinoasa..e perioada fertila
- In care zi s-a produs fertilizarea?
- Fertil dupa varicocel?
- Anticonceptionalele si fertilitatea
- Medicamente pentru fertilitate la barbati
- Am facut analize pentru fertilitate
- Testare fertilitate masculina