Cum sa nu iei lucrurile personal
Autor: Patriche Silvia
![Cum sa nu iei lucrurile personal](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=36609.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Oamenii sunt fiinÈ›e sociale care interacÈ›ionează zilnic cu persoane diferite, de la prieteni, familie È™i colegi de muncă la străinii întâlniÈ›i pe stradă. În funcÈ›ie de gradul de implicare în aceste relaÈ›ii interumane, putem fi apropiaÈ›i emoÈ›ional față de unele persoane în timp ce fiecare cuvânt rostit de altele pare a fi o critică la adresa propriei persoane. Chiar È™i în relaÈ›iile apropiate, de exemplu în familie, cuplu sau prietenie, există momente când luăm lucrurile mult prea personal, mai ales atunci când cei din jur au reacÈ›ii bruÈ™te. Uneori este foarte posibil să nu fie vina noastră ci persoana cu o atitudine distantă sau nervoasă să fi avut o zi dificilă, să nu fi dormit cu o noapte în urmă, etc.
Atunci când iei lucrurile personal îi oferi celui din faÈ›a ta mai multă putere asupra ta decât ar trebui sau ar fi normal. Astfel, se ajunge la punerea la îndoială a propriilor sentimente È™i credinÈ›e. ÎÈ›i pui stima de sine în mâinile altcuiva È™i îl/o laÈ™i să face ce doreÈ™te È™i să îÈ›i spună ce/cine eÈ™ti (chiar dacă acest lucru este complet fals È™i nu are nicio bază reală).
Pentru a nu cădea victimă ideilor È™i cuvintelor celor din jur este recomandat să iei în considerare câteva aspecte. (1, 2, 3, 4, 5)
Concentrează-te asupra a ceea ce înseamnă acea relaÈ›ie pentru tine
Fie că e vorba de o relaÈ›ie personală sau una de prietenie, cât de importantă este pentru tine, cât de implicat/ă emoÈ›ional eÈ™ti? Ai emoÈ›ii atunci când revezi acea persoană în fiecare zi sau săptămână? Trebuie să fii de acord cu ce are de spus pentru a nu isca discuÈ›ii? Chiar ai nevoie de aprobarea acestei persoane? Acestea sunt doar câteva întrebări pe are ar trebui să È›i le pui.
Încearcă să te pui în locul persoanei din faÈ›a ta
Încearcă să înÈ›elegi comportamentul acelei persoane. Este vorba de un È™ef? AÈ™a se comportă cu toată lumea sau te critică/blamează doar pe tine? Poate că această persoană este timidă È™i din teama de a releva acest lucru se ascund sub o mască aparent dură. Poate nu È™tiu cum să comunice eficient aÈ™a că au un limbaj agresiv sau nepoliticos. Poate că au probleme într-un alt sector al vieÈ›ii (de exemplu, în relaÈ›ie sau familie) È™i se răzbună cum pot, la locul de muncă. Acesta este doar un exemplu. Întrebări similare, poate uÈ™or schimbate, pot fi aplicate È™i în cazul soÈ›ului sau al unui alt membru al familiei.
Evită să tragi concluzii prea repede
Este recomandat să nu faci presupuneri atunci când vine vorba de criticile aduse persoanei tale. Poate că acea colegă care te irită mereu, face acest lucru de teama unei competiÈ›ii, dintr-un sentiment de inferioritate. De multe ori, reacÈ›iile provenite din relaÈ›iile persoanele se reflectă în interacÈ›iunile cu colegii de muncă È™i viceversa.
Lasă-ți spațiu să respiri
Este important să faci o pauză între reacÈ›iile negative ale unor persoane È™i răspunsul tău la acestea. Încearcă să tragi aer în piept È™i să nu reacÈ›ionezi în acelaÈ™i fel. Creează-È›i un spaÈ›iu imaginar în jurul tău unde limitele sunt stabilite de tine.
Cere clarificări sau lămuriri
Dacă o reacÈ›ie îÈ›i pare mult prea exagerată, cere clarificări. Poate că detaliile suplimentare îÈ›i vor da de înÈ›eles că nu tu eÈ™ti sursa neplăcerilor sale ci o ceartă de mai devreme cu È™eful, iar tu ai fost prima persoană care i-a ieÈ™it în cale. Sune-i că dacă vrea să rezolvaÈ›i problema/conflictul reacÈ›iile agresive nu reprezintă cea mai bună cale. Dacă persoana în cauză nu pare a se calma È™i continuă să te facă să te simÈ›i prost o soluÈ›ie ar fi să petreceÈ›i cât mai puÈ›in timp împreună (în cazul unui membru al familiei) sau să îl/o eviÈ›i cu totul (dacă este vorba de un prieten).
Cunoaște-ți adevărata valoare
Cu cât ai mai multă încredere în propriile abilități È™i în valoarea propriei persoane cu atât scade riscul să te simÈ›i prost atunci când cineva te critică sau te subevaluează. Merită È™tiut că creierul este format în aÈ™a fel încât suntem mai concentraÈ›i asupra lucrurilor negative. Pentru a contracara acest impuls, gândeÈ™te-te la realizările tale din ultimul an sau ultimii cinci ani (în cazul conflictelor la locul de muncă). În multe cazuri, aceste realizări te vor face să realizezi cât de mult ai evoluat. Atunci când crezi că unii colegi te È›intesc în special pe tine, vorbeÈ™te cu un alt coleg cu care te înÈ›elegi bine (È™i care È™tii că este sincer) È™i întreabă-l/o ce părere are despre rezultatele tale din ultimul timp. Confirmarea rezultatelor pozitive te va ajuta să uiÈ›i È™icanele acelui coleg.
GândeÈ™te-te la sursa afirmaÈ›iilor
Cuvintele urâte sau critica vine de la o persoană pe care o placi sau admiri? Acea persoană te cunoaÈ™te bine? Sau este cineva care te cunoaÈ™te din vedere dar nu te place din varii motive? Persoana atacatoare contează la fel de mult, poate chiar mai mult, decât ce a spus. În funcÈ›ie de acest lucru poÈ›i lua critica ca un atac inofensiv sau ca un feedback constructiv (dacă este vorba de o persoană cu care interacÈ›ionezi des).
Oferă criticilor a doua șansă
Poate că acea colegă care a vorbit urât s-au te-a umilit în pauza de masă avea o zi proastă, sau s-a certat cu iubitul sau orice alt motiv care îÈ›i dă ziua peste cap. Dacă se întâmplă iar după o săptămână/lună, înseamnă că nu a fost o întâmplare ci persoanei aceleia chiar nu îi place de tine.
Redu perfecționismul
Există o limită subÈ›ire între sensibilitate È™i perfecÈ›ionism. Multă lume vrea ca munca sa să fie perfectă, să nu greÈ™ească, să aibă casa impecabilă È™i o relaÈ›ie de nota zece. Pe scurt, să nu existe critici. Atunci când acestea apar este posibil să simÈ›i că È™terg cu buretele lucrurile pentru care ai muncit atâta timp. O alternativă ar fi fie să accepÈ›i critica pe post de feedback constructiv. O altă alternativă este să accepÈ›i că nu poÈ›i face totul la perfecÈ›ie, că vor exista scăpări È™i că este normal să se întâmple aÈ™a.
În fine, încearcă să te cunoÈ™ti mai bine. Astfel, vei ajunge să înÈ›elegi că nu ai nevoie de critica È™i agresivitatea altora (fie că e vorba de colegul de muncă sau de un È™ofer necunoscut, în trafic) pentru a te simÈ›i bine în propria piele, cu propriile realizări. Că starea ta de bine depinde de felul în care reacÈ›ionezi la stimulii din jur È™i nu la ceea ce cred ceilalÈ›i despre reacÈ›iile tale.
2. How to (Finally) Stop Taking Things So Personally, According to a Psychotherapist. https://www.inc.com/minda-zetlin/how-to-finally-stop-taking-things-so-personally-according-to-a-psychotherapist.html
3. How to Stop Taking Things Personally. https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-flux/201408/how-stop-taking-things-personally
4. How to Not Take Things So Personally: 6 Helpful Habits. https://www.positivityblog.com/not-take-things-personally/
5. How to Stop Taking Things Personally at Work. https://www.entrepreneur.com/article/309708
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni