Câte ouă poți mânca pe zi - recomandări oficiale și precauții

Câte ouă poți mânca pe zi - recomandări oficiale și precauții

©

Autor:

Câte ouă poți mânca pe zi - recomandări oficiale și precauții
Pe lângă faptul că sunt o sursă bogată de proteine, ouăle conÈ›in vitamine (A, D, B2, B12) È™i minerale. De asemenea, ele asigură un aport crescut de folaÈ›i, iod, carotenoizi, seleniu È™i colină. (1, 2)
De multă vreme se presupune că ouăle ar fi nesănătoase deoarece albușul conține colesterol, ceea ce s-ar corela cu un risc crescut de boli cardiovasculare. (2)

Colesterolul este un lipid ce intră în componenÈ›a membranelor celulare È™i care ajută la formarea celulelor cerebrale, nervoase, acizilor biliari, hormonilor È™i vitaminei D preformată. Există două tipuri de colesterol, cel sintetizat de către propriul organism È™i cel preluat din alimentaÈ›ie. (3)

AlbuÈ™ul de ouă conÈ›ine aproximativ 200 mg de colesterol È™i până la 5 grame de grăsime, majoritatea mononesaturată È™i polinesaturată. Studiile anterioare sugerau limitarea aportului de colesterol la 300 mg pe zi. (4)

Potrivit cercetărilor recente, consumul de ouă are un efect minor asupra nivelelor de colesterol din sânge, mai ales dacă aportul este moderat. DeÈ™i ouăle conÈ›in colesterol, cantitatea de grăsimi saturate din alte alimente are un impact mai mare asupra cantității de colesterol din sânge decât colesterolul provenit din ouă (1, 3)

Câte ouă poÈ›i mânca pe zi - recomandări oficiale È™i precauÈ›ii

Pentru populaÈ›ia generală sănătoasă, ouăle ar trebui incluse în alimentaÈ›ia zilnică pentru protecÈ›ia inimii, fără a se menÈ›iona o cantitate limită. Conform recomandărilor, nu este atât de important numărul de ouă consumate pe cât este adoptarea unei diete bogate în legume, evitarea grăsimilor săturate È™i a alimentelor procesate. TotuÈ™i, FundaÈ›ia Inimii recomandă ca persoanele cu boală cardiacă, sindrom metabolic, diabet de tip 2 sau cu nivele crescute ale LDL-colesterol să mănânce până la 6-7 ouă pe săptămână. (3, 5)

Femeile gravide pot consuma ouă fără restricÈ›ii, acest aliment fiind o sursă importantă de proteine, acizi omega-3, vitamine, folaÈ›i, fier È™i zinc. Proteinele sunt esenÈ›iale pentru creÈ™terea È™i dezoltarea corespunzătoare a bebeluÈ™ului iar vitamina A ajută la sănătatea ochilor, pielii È™i sistemului imunitar. Fierul este necesar pentru transportarea oxigenului în organism iar zincul joacă un rol esenÈ›ial în dezvoltarea materialului genetic. Folatii contribuie la diviziunea celulară È™i reduc riscul defectelor de tub neural. Iodul ajută la sănătatea glandei tiroide, în timp ce deficitul poate determina avort, naÈ™tere cu făt mort È™i tulburări mentale la nou-născut. TotuÈ™i, în cazul femeilor însărcinate, ouăle trebuie pasteurizate sau gătite complet, la temperaturi de cel puÈ›in 71 grade Celsius. Se recomandă evitarea consumului de ouă crude, spre exemplu în maioneza de casă, sosul aioli, aluatul de tort sau cremele pentru prăjituri. (5, 6)

Conform Ghidurilor de NutriÈ›ie din Australia, copiii între 4 È™i 7 ani trebuie să consume zilnic 1-2 ouă iar copiii între 8 È™i 11 ani, 2-3 ouă. (5)

În ceea ce priveÈ™te modul de preparare al ouălor, ele trebuie consumate sub formă de ouă fierte, posate sau omletă, fără a se adăuga unt. De asemenea, trebuie avut grijă la alimentele consumate împreună cu ouăle, spre exemplu la pâinea albă, bacon, cârnaÈ›i, deoarece dăunează sănătății cordului. (3)

Data actualizare: 16-12-2021 | creare: 16-12-2021 | Vizite: 2173
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular
  • Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii
  • Consumul de ouă creÅŸte colesterolul? (concluziile studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum