Postul din perioada Ramadanului remodelează microbiomul intestinal

©

Autor:

Postul din perioada Ramadanului remodelează microbiomul intestinal
Microbiomul gastrointestinal (GI) uman este format din trilioane de microorganisme, cele mai abundente specii bacteriene fiind Bacteroidetes și Firmicutes, urmate de Proteobacteria, Verrucomicrobia, Fusobacteria și Actinobacteria. Deși compoziția microbiotei intestinale rămâne în general stabilă pe parcursul vieții adulte, aceasta poate fi influențată de o serie de factori, precum vârsta, obiceiurile alimentare, exercițiile fizice, indicele de masă corporală (IMC) și factori genetici.
Într-un studiu recent publicat în revista Frontiers in Microbiology, cercetători de la Universitatea Acibadem Mehmet Ali Aydinlar din Istanbul, Turcia, au investigat modul în care postul intermitent din Ramadan afectează compoziția microbiotei intestinale.

Dieta joacă un rol semnificativ în modularea microbiotei intestinale. Studiile anterioare au arătat că dieta de tip occidental reduce populațiile bacteriene benefice din intestin, în timp ce dieta mediteraneană are un impact diferit, menținând un echilibru între bacteriile benefice și cele dăunătoare. Postul, în special cel intermitent practicat în timpul Ramadanului, a fost, de asemenea, identificat ca un factor important care poate influența compoziția microbiotei.

Studiul actual a inclus 12 adulți sănătoși care au postit 15 ore pe zi, timp de 29 de zile consecutive în timpul Ramadanului. Participanții au fost instruiți să își mențină dieta obișnuită și să evite exercițiile fizice pe durata studiului. Au fost colectate măsurători antropometrice, înregistrări alimentare pe o perioadă de trei zile și probe de materii fecale, atât înainte, cât și după perioada de post.

Rezultate studiului

Analiza a arătat că postul intermitent din Ramadan a îmbunătățit semnificativ diversitatea alfa și beta a microbiotei la nivel de încrengătură (phylum). La nivel de gen, schimbările induse de post au fost mai eterogene între participanți. S-a observat o reducere a Firmicutes și o creștere a Proteobacteria, precum și o inducție a raportului Bacteroidetes/Firmicutes la sfârșitul perioadei de post.

Analiza corelației între compoziția dietei și diversitatea microbiotei a arătat că dietele bogate în carbohidrați au fost asociate cu o diversitate redusă a genurilor bacteriene, în timp ce dietele bogate în grăsimi au fost asociate cu o diversitate mai mare.

Postul intermitent din Ramadan este asociat cu o microbiotă intestinală bogată și diversă. Schimbările observate în microbiotă sunt probabil datorate diferențelor în alimentele consumate. Astfel, studii viitoare care includ persoane cu practici alimentare similare în timpul Ramadanului sunt necesare pentru a determina mai precis efectul postului intermitent asupra compoziției microbiotei intestinale.

sursa: News Medical
foto: Baramyou0708 / Shutterstock.com

Data actualizare: 28-09-2023 | creare: 28-09-2023 | Vizite: 546
Bibliografie
Ramadan fasting reshapes gut microbiome, link: https://www.news-medical.net/news/20230927/Ramadan-fasting-reshapes-gut-microbiome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Simptomele post-COVID ar putea include tulburări ale microbiotei intestinale
  • Postul intermitent poate contribui la vindecarea leziunilor nervoase
  • O nouă metodă de studiere a funcționalității microflorei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum