Cât de dăunătoare e folia alimentară din aluminiu?

©

Autor:

Cât de dăunătoare e folia alimentară din aluminiu?
Pentru gătirea sau împachetarea preparatelor din legume, pește sau carne se folosește uneori folie de aluminiu. Acest lucru poate duce la transferul unor particule din folie în alimente, ceea ce poate afecta într-o oarecare măsură sănătatea.

Aluminiul nu este întâlnit în bucătării doar sub forma foliilor, ci și în materialele din care sunt realizate unele vase de gătit, linguri sau alte ustensile. Se folosește aluminiul pentru că este mai ieftin, se produce mai ușor și este mai simplu de curățat.

Folosirea foliei din aluminiu pentru gătirea sau depozitarea alimentelor poate fi problematică, în special la prepararea la temperaturi ridicate a alimentelor acide sau picante.

Corpul uman poate elimina o cantitate redusă de aluminiu în mod eficient. Asta înseamnă că expunerea minimă la aluminiu nu este dăunătoare: Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o doză zilnică sigură de aluminiu de 1 mg/kg corp /zi.

Multe persoane sunt expuse însă la ingestia unei cantități mai mari pe zi, deoarece aluminiul este prezent în mod natural în unele alimente, în ustensilele de bucătărie, produse cosmetice și farmaceutice, antiperspirante, iar sulfatul de aluminiu este folosit în procesele de purificare a apei potabile.

Cercetările anterioare au arătat că în creierul pacienților cu Alzheimer s-au găsit concentrații crescute de aluminiu, însă ar putea afecta și sistemul osos sau renal.

În timpul gătirii termice, aluminiul din folia alimentară are o capacitate ridicată de a trece în alimente, în special în alimentele acide, cum ar fi lămâi sau roșii. De asemenea, condimentele favorizează această absorbție.

Se recomandă folosirea unor capace din sticlă sau porțelan pentru coacerea alimentelor sau prepararea la cuptor. Acoperirea alimentelor reci cu folie nu este la fel de dăunătoare, cât timp folia nu este menținută perioade lungi de timp peste acestea.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 25-05-2016 | creare: 25-05-2016 | Vizite: 2271
Bibliografie
Here's why you shouldn't wrap your food in aluminium foil before cooking it, link: http://www.sciencealert.com/here-s-why-you-shouldn-t-wrap-your-food-in-aluminium-foil-before-cooking-it
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ambalajele de aluminiu sunt toxice? (ce spun studiile)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum