Fenomenul „binge drinking” poate fi mai dăunător femeilor decât bărbaților, susține un nou studiu
Autor: Cristache Crina
Consumul de alcool constituie o problemă de sănătate publică și, în același timp, o cauză majoră în incidența crescută afecțiunilor hepatice cronice. În acest context, un factor important în apariția leziunilor hepatice e reprezentat de fenomenul descris sub numele de „binge drinking” (consumul episodic al unor cantități impresionante de alcool, de cele mai multe ori având ca pretext activități sociale) – conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), 1 din 6 adulți americani (SUA) consumă cantități crescute de alcool de cel puțin 4 ori pe lună.
Astfel, s-a pus întrebarea: cum afectează acest comportament starea de sănătate a consumatorilor de alcool și în ce măsură? Iar un studiu recent, realizat de Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Missouri, care a urmărit efectele consumului de alcool asupra rozătoarelor, a ajuns la un rezultat surprinzător: femelele (expuse la aceeași cantitate de alcool, cu vârstă și greutate identice cu ale masculilor), au manifestat leziuni hepatice într-o măsură mai mare, în comparație cu cele înregistrate în cazul masculilor, dovedindu-se mai sensibile la efectele negative ale alcoolului.
Studiul și-a propus observarea asemănărilor și deosebirilor dintre răspunsurile organismului la trei episoade succesive (la interval de 12 ore) de consum excesiv de alcool, specifice fiecărui gen. La finalul ultimului episod de binge drinking, s-au recoltat probe de sânge și țesut hepatic și s-a observat că femelele prezentau, semnificativ statistic, o cantitate de 4 ori mai mare a depozitelor lipidice (factor favorizant pentru declanșarea inflamației și leziunilor hepatocitelor) la nivelul ficatului, comparativ cu masculii.
Cu toate acestea, cercetarea efectelor fenomenului de binge drinking asupra organismului uman este încă în fază incipientă, rezultatele și, implicit, concluziile acestui studiu conturând, orientativ, direcția către care se îndreaptă investigațiile ulterioare pe acest subiect. Totuși, se poate enunța o concluzie certă: consumul excesiv de alcool, indiferent de gen sau conjunctură, este cu siguranță nociv pentru sănătatea globală a populației.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Simptomele pacienților din focarul actual de variola maimuței diferă de cele ale pacienților din focarele anterioare
- Cercetătorii pot identifica mai ușor persoanele cu risc de supradoză în urma administrării de opioide pentru durere cronică
- Perseverența este răsplătită în microbiomul intestinal
- Stresul poate crește rapid vârsta biologică, dar efectele sunt tranzitorii
- Probleme cu iubitul/dependenta de alcool
- Alcoolicii Anonimi...
- Alcoolul si memoria
- Probleme cu alcoolul
- Alcoolismul
- Alcoolul
- Alcoolism
- Soțul meu este alcoolic sau nu ?
- Probleme digestive, bea bere si vin ocazional, mult