E ok să pui miere de albine în băuturile fierbinți?
Îndulcirea băuturilor cu miere de albine reprezintă un ritual practicat încă din cele mai vechi timpuri. Mierea este un produs alimentar natural, cunoscut pentru beneficiile sale terapeutice și nutriționale. Rămâne însă de văzut dacă aceste beneficii se conservă la contactul mierii cu băuturile fierbinți.
Ce se întâmplă cu mierea de albine la temperaturi ridicate?
Proprietățile fizico-chimice ale mierii suferă diferite modificări în funcție de temperatura la care este expusă. Cert este că temperatura este direct proporțională cu potențialul de reducere a valorii sale nutriționale. Altfel spus, cu cât mierea este supusă unor temperaturi mai ridicate, cu atât beneficiile acesteia sunt diminuate. În plus, căldura excesivă poate avea efecte dăunătoare asupra potențialului nutritiv al mierii. Astfel, încălzirea:
- până la 37°C determină pierderea a aproximativ 200 de compuși din compoziția mierii, mulți dintre aceștia cu proprietăți antibacteriene;
- la 40°C provoacă distrugerea invertazei, o enzimă importantă pentru conversia zaharozei în glucoză și fructoză;
- până la 50°C (mai mult de 48 de ore) produce caramelizarea mierii;
- peste 50°C (mai mult de 2 ore) conduce la degradarea rapidă a mierii.
În general, orice fluctuație semnificativă de temperatură provoacă degradarea mierii. (1)
Tipuri de miere de albine
În domeniul apiculturii, există 2 tipuri de miere de albine:
- miere crudă (neprocesată);
- miere pasteurizată.
Pasteurizarea reprezintă o procedură prin care mierea este supusă unor temperaturi ridicate, cu scopul conservării acesteia. Procesarea mierii în acest mod are drept rezultat distrugerea multor nutrienți și compuși cu acțiune benefică din compoziția acesteia. De cele mai multe ori, mierea comercializată în supermarket este miere pasteurizată, anterior procesată. (2)
Compoziția fizico-chimică a mierii de albine
Mierea, un îndulcitor natural, este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății, fiind bogată în:
- zaharuri naturale;
- proteine;
- aminoacizi;
- acizi organici;
- vitamine (C, D, E, K, complexul B);
- polen;
- antioxidanți;
- minerale (calciu, fier, magneziu, cupru, mangan, potasiu și zinc);
- enzime. (3, 4, 5)
Mierea de albine devine toxică în băuturile fierbinți?
Ipoteza conform căreia mierea de albine devine toxică atunci când este adăugată în băuturile fierbinți provine din medicina alternativă indiană. În prezent, nu există niciun studiu concludent care să demonstreze că mierea de albine adăugată în băuturile fierbinți devine cu adevărat toxică. Însă, este cunoscut faptul că încălzirea oricărui aliment ce conține zahăr poate elibera 5-hidroximetilfurfural (HMF) despre care se crede că are potențial cancerigen în natură (momentan nu a fost identificată o legătură certă între HMF și cancerul la om). Astfel, mierea de albine conține zaharuri naturale, motiv pentru care un studiu publicat în jurnalul AYU (A Quarterly Peer Reviewed Journal Of Research In Ayurveda) a identificat o creștere semnificativă a 5-hidroximetilfurfural în probele de miere de albine încălzite la 60°C și 140°C. Din acest motiv, se consideră că mierea devine toxică în băuturile fierbinți. În plus, studiul a arătat că pH mierii încălzite la 140°C a fost semnificativ crescut. (2, 3, 7)
De asemenea, miere este o alternativă naturală a zahărului procesat, fiind considerată sigură pentru pacienții diagnosticați cu diabet zaharat. Însă, este foarte important ca mierea să fie consumată în stare naturală, neprocesată termic. Astfel, mierea pasteurizată disponibilă în supermarket are în compoziția sa sirop de porumb sau alți îndulcitori artificiali, care pot fi dăunători pacienților diabetici. În plus, procesarea mierii de albine prin expunerea la temperaturi ridicate degradează compușii cu potențial benefic din compoziția acesteia, diminuându-i astfel valoarea nutrițională. Mierea procesată nu conține polen și antioxidanți, iar enzimele suferă un proces de denaturare în prezența căldurii, pierzându-și funcțiile benefice. (3, 5, 6)
Prin urmare, adăugarea mierii pasteurizate în băuturile fierbinți nu va suferi modificări, întrucât aceasta a fost încălzită anterior, în timp ce mierea crudă adăugată în băuturile fierbinți își pierde calitățile nutriționale și farmaceutice.
Adăugarea mierii de albine în băuturile fierbinți ar putea avea efecte benefice?
În ciuda faptului că cele mai multe studii susțin reducerea beneficiilor mierii odată cu adăugarea acesteia în băuturile fierbinți, Misato Ota și colaboratorii săi au evidențiat în urma unui studiu realizat in vitro și in vivo că șoarecii infectați cu Streptococcus pyogenes care au fost hrăniți cu miere încălzită au avut o rată mai mare de supraviețuire. Conform studiului, ingredientul activ din mierea încălzită este reprezentat de un compus cu masă moleculară mare, care prin hidroliză generează glucoză, galactoză, ramnoză, ribofuranoză și 5-hidroximetilfurfural. Rezultatele studiului susțin că acest compus prezintă efecte imunostimulatoare (induce secreția de G-CSF din enterocitele cultivate), acest aspect fiind influențat de temperatură și durata de încălzire. (8)
Recomandări
- Mierea nu trebuie niciodată încălzită, gătită sau procesată.
- Achiziționați miere crudă, neprocesată, direct de la apicultori, chiar dacă este mai greu de procurat. Mierea din supermarket este procesată și, prin urmare, a fost deja încălzită.
- Puteți consuma o linguriță de miere neprocesată în fiecare dimineață pe stomacul gol.
- Evitați încălzirea băuturilor în care doriți să adăugați miere (apă, lapte, cafea), pentru că la temperaturi ridicate, mierea poate elibera compuși cu potențial toxic.
- Dacă doriți să beneficiați de toate efectele pozitive ale mierii și în același timp să savurați aroma acesteia, așteptați câteva minute de la prepararea băuturii, astfel încât aceasta să ajungă la o temperatură medie, apoi adăugați mierea. (2. 3, 5, 6)
Concluzie
În final, nu există dovezi conform cărora mierea de albine adăugată în băuturile fierbinți este toxică, dar s-a constatat că expunerea mierii la temperaturi ridicate deteriorează calitatea nutrițională a acesteia. Astfel, de la beneficiile asupra stării de sănătate, până la efectele pozitive asupra tegumentelor și părului, mierea de albine poate fi cu adevărat uimitoare, dacă este consumată în mod corespunzător.
2. Adăugarea mierii în ceaiul fierbinte distruge beneficiile acesteia?, link: https://grampashoney.com/honey-and-hot-tea/
3. Adăugarea mierii în apa fierbinte poate fi toxică pentru tine, link: https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/adding-honey-to-hot-water-can-actually-be-toxic-for-you-heres-why/
4. Mierea: compoziție chimică, stabilitate și autenticitate, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814615013941
5. De ce consumul de apă caldă cu miere poate fi dăunător conform Ayurveda, link: https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/why-drinking-warm-water-with-honey-can-be-harmful-for-you-as-per-ayurveda-101633932561171.html
6. Mierea încălzită devine toxică, link: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/can-heating-honey-turn-it-toxic/photostory/88753592.cms
7. Studii privind caracteristicile fizico-chimice ale mierii încălzite, mierii amestecate cu ghee și modelul lor de consum alimentar de către șobolani, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215355/
8. Efectele imunostimulatoare și proprietățile chimice ale mierii încălzite, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30218810/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mierea de Manuka- antibiotic natural- trateaza infectiile
- Caut miere Manuka
- Miere de albine la copii
- Mierea de Manuka învinge cele mai rezistente bacterii (studiu)
- Mierea de manuka - beneficii
- E adevarat ca mierea de albine da la copii botulism?
- Diabetul si mierea
- Miere de manuka in timpul sarcinii
- Miere de albine pe fata