Cauzele durerilor în partea de jos a burții

©

Autor:

Cauzele durerilor în partea de jos a burții

Durerea în partea de jos a burții descrie orice disconfort sau durere resimțită în regiunea abdominală inferioară. O cauză frecventă a vizitelor la medic, durerea abdominală, indiferent de localizare, poate fi acută, cu debut brusc, sau cronică, ce se manifestă pentru o perioadă mai lungă de timp. Caracteristicile durerii, precum localizarea, sincronizarea sau durata, sunt esențiale în diagnosticarea cauzei acesteia. În majoritatea cazuror, durerile în partea de jos a burții cedează la administrarea de analgezice. Durerea în partea de jos a burții care nu cedează la administrarea de analgezice sau al cărui caracter se modifică sau se intensifică, necesită o evaluare medicală. (1, 2, 3)

Durerea în partea de jos a burții poate fi cauzată de inflamații sau de boli care afectează organele din regiunea inferioară a abdomenului, precum stomacul, intestinul subțire, ficatul, colonul, vezica biliară sau pancreasul. De asemenea, durerea poate fi resimțită în partea de jos a burții, chiar dacă este cauzată de o inflamație sau o afecțiune a unui organ din vecinătate, precum plămânii, rinichii, uterul sau ovarele. Există multiple potențiale cauze ale durerilor în partea de jos a burții, însă cele mai frecvente sunt: (1, 2)

diverticulita

O cauză frecventă a durerilor în fosa iliacă strângă (regiunea abdominală inferioară strângă), diverticita este cauzată de inflamarea diverticulilor (formațiuni anatomice în formă de sac). Diverticulita este mai frecventă la persoanele adulte, cu o prevalență de aproximativ 50% până la vârsta de 50 de ani. Durerea cauzată de diverticulită tinde să se amplifice în timpul mesei sau la scurt timp după masă. Simptomele suplimentare ale diverticulitei pot include febră, senzație de balonare, sensibilitate la nivelul abdomenului, greață și vărsături. (4, 6)

apendicita

Apendicita este o afecțiune apărută în urma inflamării apendicelui, ce se manifestă inițial prin durere de intensitate medie sau redusă în zona mediană a abdomenului, care apoi se răspândește în fosa iliacă dreaptă (abdomenul inferior drept), unde devine severă. Apendicita este însoțită de alte simptome, precum balonare, greață, vărsături, constipație sau diaree. În majoritatea cazurilor, se impune efectuarea unei operații chirurgicale de eliminare a apendicelui, pentru a evita potențiale complicații. Principalele complicații ale apendicitei sunt peritonite (inflamația peritoneului) și septicemia (infecție gravă ce se caracterizează prin prezența în sânge a unor germeni patogeni). (5, 11, 12, 13)

Boala celiacă

Denumită și intoleranța autoimună la gluten, boala celiacă este o afecțiune cronică care apare atunci când organismul nu poate digera glutenul. Expunerea la gluten, prin ingerarea unor produse cu conținut de gluten, poate provoca, la persoanele cu boală celiacă, inflamații la nivelul intestinului. În urma consumului de gluten, o persoană cu boală celiacă poate prezenta dureri abdominale, presiune abdominală, oboseală sau diaree. (4, 7)

gazele intestinale

Digerarea incorectă a alimentelor consumate poate determina acumularea de gaze în intestine, ce se manifestă printr-un disconfort accentuat, resimțit în orice regiune abdominală inferioară. În majoritatea cazurilor, gazele intestinale nu reprezintă o problemă serioasă de sănătate și simptomele, care pot varia de la disconfort la durere abdominală, se ameliorează în decurs de câteva minute sau ore. (4, 5, 8)

Intoleranța la lactoză

Considerată cea mai frecventă formă de intoleranță alimentară, afecțiunea se caracterizează prin incapacitatea organismului de a digera produsele pe bază de lapte. Durerile în partea de jos pot fi o consecință a consumului de lactate, în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză. Simptomele intoleranței includ, de asemenea, balonare, greață, flatulență și diaree. (4, 9)

Boala inflamatorie a intestinului

Boala inflamatorie a intestinului se referă la un grup de afecțiuni ale sistemului digestiv fără o cauză precisă, ce pot provoca dureri în partea de jos a burții. Colita ulcerativă și boala Crohn reprezintă principalele boli inflamatorii ale intestinului. În afara durerilor abdominale, pot apărea și alte simptome, precum scăderea bruscă în greutate, balonare, febră, diaree persistentă sau oboseală. (4, 5, 11)

Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastro-intestinală cronică ce se manifestă prin durere sau disconfort abdominal, anomalii ale frecvenței sau formei scaunelor și orice alte probleme de defecație. În majoritatea cazurilor, durerile se intensifică după masă și tind să se amelioreze în urma defecației. (4, 5, 10)

Calculi renali

Denumite popular pietre la rinichi, calculii renali se formează în urma acumulării unor depozite de minerale și săruri în interiorul rinichilor. Pietrele pot să apară la oricare dintre cei doi rinichi, astfel că durerile, dacă acestea apar, pot să se manifeste în regiunea abdominală inferioară, în lateral, dar și la nivelul spatelui sau în regiunea inghinală. (4, 5, 14)

Ocluzia intestinală

Ocluzia sau obstrucția intestinală reprezintă un blocaj apărut la nivelul intestinului ce nu permite trecerea alimentelor sau a lichidelor prin tractul digestiv. Ocluzia intestinală este o afecțiune severă, ce se manifestă prin dureri de intensitate crescută în regiunea abdominală inferioară, incapacitate de a defecta, distensie abdominală și vărsături. (4, 15)

Datorită diferențelor anatomice existente între bărbat și femeie, o serie de afecțiuni specifice unui anumit sex, ce pot determina dureri în regiunea abdominală inferioară, necesită a fi menționate. În cazul femeilor, potențiale cauze ale unor dureri în partea de jos a burții sunt:

  • chisturile ovariene (deși adesea inofensive, chisturile ovariene pot provoca dureri ascuțite în partea de jos a burții, dar și urinari persistente, balonare, dificultăți la urinare, dureri în timpul actului sexual);
  • endometrioza (afecțiune cronică extrem de frecventă la femeile tinere, ce se poate manifesta prin dureri la nivelul abdomenului inferior sau al spatelui);
  • boala inflamatorie pelviană (infecție a tractului urinar care cauzează un ușor disconfort abdominal sau dureri în timpul actului sexual și în timpul urinării);
  • torsiunea ovariană (afecțiune apărută în urma răsuciri unuia dintre ovare într-o poziție care determină restricționarea fluxului sanguin către și dinspre vena și artera ovariană - torsiunea provoacă dureri severe cu debut brusc la nivelul abdomenului inferior, unilateral, însoțite de greață și vărsături);
  • sarcina extrauterina (apare atunci când un ovul fertilizat se implantează și crește în afara cavității principale a uterului - poate provoca dureri în abdomen și alte simptome, inclusiv: sângerări sau scurgeri vaginale, durere la urinare sau la defecație, greață și diaree). (5, 16, 17, 18, 19)


În cazul bărbaților, torsiunea testiculară este principala afecțiune care se manifestă prin dureri în abdomenul inferior. Torsiunea testicular apare în urma răsuciri corzilor spermatice care se atașează de testicule, ceea ce duce la restricționarea fluxului sanguin. (5)


Data actualizare: 16-08-2021 | creare: 16-08-2021 | Vizite: 12033
Bibliografie
(1) Abdominal Pain: Symptoms & Signs, https://www.medicinenet.com/abdominal_pain/symptoms.htm
(2) What’s Causing Your Abdominal Pain and How to Treat It, https://www.healthline.com/health/abdominal-pain
(3) What Causes Abdominal Pain? Treatment & Relief, https://www.medicinenet.com/abdominal_pain_causes_remedies_treatment/article.htm
(4) What causes pain in the lower left abdomen? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320069
(5) What is this pain in my lower right abdomen?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320858
(6) Everything you need to know about diverticul iti, https://www.medicalnewstoday.com/articles/152995
(7) What to know about celiac disease, https://www.medicalnewstoday.com/articles/38085
(8) Intestinal gas, https://www.mayoclinic.org/symptoms/intestinal-gas/basics/definition/sym-20050922
(9) Lactose intolerance: What you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/180120
(10) All you need to know about irritable bowel syndrome (IBS), https://www.medicalnewstoday.com/articles/37063
(11) Appendicitis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543
(12) Peritonitis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peritonitis/symptoms-causes/syc-20376247
(13) Septicemia, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/septicemia
(14) What to know about kidney stones, https://www.medicalnewstoday.com/articles/154193
(15) Intestinal obstruction, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/intestinal-obstruction/symptoms-causes/syc-20351460
(16) Ovarian cysts, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405
(17) Endometriosis, https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis
(18) Ovarian torsion: Everything you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322666
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înțepături în burtă - cauze posibile în funcție de zonă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum