Greutatea noastră este programată genetic?

Greutatea noastră este programată genetic?

©

Autor:

Greutatea noastră este programată genetic?

Ideea generală este că organismul are o greutate programată, pe baza căreia poate funcÈ›iona eficient. Există, inclusiv dovezi È™tiinÈ›ifice care sugerează că există un adevăr în acest sens; organismul foloseÈ™te o varietate de mecanisme metabolice È™i hormonale pentru a-È™i menÈ›ine greutatea atunci când încerci să slăbeÈ™ti.

Cu toate acestea, trebuie să știi că mulți alți factori controlează greutatea, cum ar fi stresul și comportamentele alimentare.

Factori care influențează greutatea

ÎnÈ›elegerea influenÈ›elor genetice asupra excesului de greutate È™i obezității a crescut dramatic. Excesul de greutate È™i obezitatea au o componentă genetică semnificativă, cu estimări ale contribuÈ›iei variaÈ›iei genetice la rata de obezitate (cum ar fi IMC, masa de grăsime È™i nivelurile de leptină) variind între 30 È™i 70 la sută.

Este È™tiut că metabolismul energetic È™i controlul neuronal al apetitului sunt implicate în reglarea greutății corporale È™i poate contribui la obezitate. Mai multe studii au evaluat mecanismele potenÈ›iale prin care factorii genetici pot contribui la obezitate. Unul dintre mecanisme implică defecte ale proteinelor de decuplare. Cercetătorii au observat că markerii din apropierea genei UCP-2 sunt legaÈ›i de diferenÈ›ele de ritm metabolic în repaus. Astfel, diferenÈ›ele genetice în UCP-2, pot contribui la obezitatea umană. (1)

Factorii prenatali

DeÈ™i datele sunt supuse la o varietate de interpretări, s-a demonstrat că femeile care sunt sunt supuse la restricÈ›ii alimentare severe în timpul primului trimestreu de sarcină au copii cu o prevalență mai mare de obezitate, diabet, rezistență la insulină È™i hipertensiune arterială.

De asemenea, s-a raportat că malnutriÈ›ia în uter are ca rezultat creÈ™terea obezității la copil È™i complicaÈ›ii care apar mai târziu în viață. (2) Greutatea prea mică la naÈ™tere poate fi, de asemenea, asociată cu o adipozitate viscerală crescută È™i un risc crescut de boli cardiovasculare. Întrucât indivizii dintr-un context socioeconomic inferior sunt mai susceptibili să fie expuÈ™i la malnutriÈ›ie în timpul gestaÈ›iei sau copilăriei, prevalenÈ›a obezității în astfel de subgrupuri ar putea fi mai mare.

Vârsta

Studiile indică o scădere a greutății corporale È™i a IMC-ului în rândul persoanelor în vârstă, de obicei la vârsta de 70 È™i 80 de ani.

MulÈ›i experÈ›i în gestionarea greutății sunt de acord că greutatea corporală devine din ce în ce mai dificil de întreÈ›inut odată cu vârsta. În plus, experÈ›ii au indicat că greutatea corporală va creÈ™te odată cu înaintarea în vârstă, cu excepÈ›ia cazului în care consumul alimentar este redus È™i activitatea fizică va fi substanÈ›ial crescută.

Cu toate acestea, un număr mare de studii demonstrează că grăsimea corporală creÈ™te odată cu vârsta, chiar È™i după modificările în dietă È™i nivelul de activitate fizică. În plus, bărbaÈ›ii au mai mult È›esut adipos visceral decât femeile.

Naționalitate/ Etnie

Datele provenite de la National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) indică existenÈ›a diferenÈ›elor rasiale / etnice în prevalenÈ›a excesului de greutate È™i a obezității. (3)

Un studiu a determinat că, în cazul bărbaÈ›ilor de peste 20 de ani, prevalenÈ›a excesului de greutate (IMC ≥ 25) a fost de 67,4 la sută pentru albii non-hispanici, 60,7 la sută pentru negrii non-hispanici È™i 74,7 la sută pentru americanii mexicani.

Cauzele acestor diferenÈ›e în prevalenÈ›a excesului de greutate nu au fost identificate în mod clar, dar sunt probabil o combinaÈ›ie între fiziologie, cultură È™i comportament.

Activitate fizică

În timp ce studiile recente subliniază importanÈ›a factorilor genetici în etiologia obezității, creÈ™terea rapidă a prevalenÈ›ei excesului de greutate È™i a obezității în ultimii 20 de ani reflectă schimbări majore în ceea ce priveÈ™te nivelul de exerciÈ›ii fizice È™i obiceiurile alimentare.

Scăderea activității fizice în ultimele decenii contribuie la creÈ™terea în greutate. Cercetătorii au evaluat efectele activității fizice, atât asupra modificării greutății, cât È™i asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare la perimenopauză. Femeile care È™i-au crescut nivelul de activitate pe parcursul perioadei de studiu de trei ani au avut cele mai mici creÈ™teri ale greutății corporale È™i cea mai mică scădere a colesterolului cu lipoproteine cu densitate ridicată.

Antrenamentul fizic sporeÈ™te eliminarea oxidativă a acizilor graÈ™i È™i îmbunătățeÈ™te metabolismul muscular atât la persoanele tinere, cât È™i la persoanele în vârstă.

Comportamente alimentare

În combinaÈ›ie cu importanÈ›a nivelurilor de activitate fizică, aportul de energie trebuie să fie adaptat la cheltuielile de energie. CreÈ™terea consumului de energie, scăderea cheltuielilor de energie sau ambele pot duce la un echilibru energetic pozitiv.

În timp ce etiologia obezității este multifactorială, caracteristica comună a tuturor persoanelor obeze este stocarea excesivă de energie sub formă de grăsime corporală.

Un aport energetic ridicat sau un aport de energie care este asociat un puÈ›ină miÈ™care sau cu înaintarea în vârstă este asociat cu dezvoltarea excesului de greutate sau obezitate la persoanele sensibile. Pe lângă aportul total de energie, caracterul dietei poate juca un rol în etiologia obezității. Dietele bogate în grăsimi pot promova aportul crescut de energie sau pot fi asociate cu modificări metabolice care promovează depunerea È›esutului adipos.

Factori externi

Fumatul creÈ™te rata metabolică È™i poate limita aportul alimentar, iar creÈ™terea în greutate este o consecință comună a renunțării la fumat. Utilizarea băuturilor alcoolice poate avea, de asemenea, un impact asupra greutății corporale. Energia consumată sub formă de alcool este transformată È™i păstrată sub formă de grăsime.

Numeroase medicamente pot produce creÈ™tere în greutate. Acestea includ glucocorticoizi, agenÈ›i hipoglicemici, anumiÈ›i agenÈ›i antihipertensivi, anti-alergeni È™i numeroase medicamente care afectează sistemul nervos central.

Factori sociali

Multe obiceiuri alimentare sunt dobândite într-un cadru familial sau etnic. Oamenii tind să imite obiceiurile alimentare ale părinÈ›ilor, astfel încât cantitatea È™i calitatea alimentelor consumate tind să fie stabilite de la o vârstă fragedă.

Clasa socială È™i statutul socioeconomic influenÈ›ează prevalenÈ›a excesului de greutate. În multe țări ale lumii, statutul socioeconomic mai scăzut este legată de creÈ™terea greutății corporale. (4) În schimb, în unele țări în curs de dezvoltare È™i în societățile primitive, obezitatea este considerată un semn de afluență sau fertilitate.

Analiza succintă a factorilor care influențează greutatea corporală demonstrează că menținerea unei greutăți corporale sănătoase este o problemă complexă.


Data actualizare: 15-11-2020 | creare: 16-10-2019 | Vizite: 1233
Bibliografie
1. Weight Management: State of the Science and Opportunities for Military Programs.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221834/
2. Ravelli GP, Stein, ZA, Susser MW. 1976. Obesity in young men after famine exposure in utero and early infancy. N Engl J Med 295:349–353.
3. Flegal KM, Carroll MD, Ogden CL, Johnson CL. 2002. Prevalence and trends in obesity among U.S. adults, 1999–2000. J Am Med Assoc 288:1723–1727.
4. Molarius A, Seidell JC, Sans S, Tuomilehto J, Kuulasmaa K. 2000. Educational level, relative body weight, and changes in their association over 10 years: An international perspective from the WHO MONICA Project. Am J Public Health 90:1260–1268.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum