Greutatea noastră este programată genetic?

©

Autor:

Greutatea noastră este programată genetic?

Ideea generală este că organismul are o greutate programată, pe baza căreia poate funcționa eficient. Există, inclusiv dovezi științifice care sugerează că există un adevăr în acest sens; organismul folosește o varietate de mecanisme metabolice și hormonale pentru a-și menține greutatea atunci când încerci să slăbești.

Cu toate acestea, trebuie să știi că mulți alți factori controlează greutatea, cum ar fi stresul și comportamentele alimentare.

Factori care influențează greutatea

Înțelegerea influențelor genetice asupra excesului de greutate și obezității a crescut dramatic. Excesul de greutate și obezitatea au o componentă genetică semnificativă, cu estimări ale contribuției variației genetice la rata de obezitate (cum ar fi IMC, masa de grăsime și nivelurile de leptină) variind între 30 și 70 la sută.

Este știut că metabolismul energetic și controlul neuronal al apetitului sunt implicate în reglarea greutății corporale și poate contribui la obezitate. Mai multe studii au evaluat mecanismele potențiale prin care factorii genetici pot contribui la obezitate. Unul dintre mecanisme implică defecte ale proteinelor de decuplare. Cercetătorii au observat că markerii din apropierea genei UCP-2 sunt legați de diferențele de ritm metabolic în repaus. Astfel, diferențele genetice în UCP-2, pot contribui la obezitatea umană. (1)

Factorii prenatali

Deși datele sunt supuse la o varietate de interpretări, s-a demonstrat că femeile care sunt sunt supuse la restricții alimentare severe în timpul primului trimestreu de sarcină au copii cu o prevalență mai mare de obezitate, diabet, rezistență la insulină și hipertensiune arterială.

De asemenea, s-a raportat că malnutriția în uter are ca rezultat creșterea obezității la copil și complicații care apar mai târziu în viață. (2) Greutatea prea mică la naștere poate fi, de asemenea, asociată cu o adipozitate viscerală crescută și un risc crescut de boli cardiovasculare. Întrucât indivizii dintr-un context socioeconomic inferior sunt mai susceptibili să fie expuși la malnutriție în timpul gestației sau copilăriei, prevalența obezității în astfel de subgrupuri ar putea fi mai mare.

Vârsta

Studiile indică o scădere a greutății corporale și a IMC-ului în rândul persoanelor în vârstă, de obicei la vârsta de 70 și 80 de ani.

Mulți experți în gestionarea greutății sunt de acord că greutatea corporală devine din ce în ce mai dificil de întreținut odată cu vârsta. În plus, experții au indicat că greutatea corporală va crește odată cu înaintarea în vârstă, cu excepția cazului în care consumul alimentar este redus și activitatea fizică va fi substanțial crescută.

Cu toate acestea, un număr mare de studii demonstrează că grăsimea corporală crește odată cu vârsta, chiar și după modificările în dietă și nivelul de activitate fizică. În plus, bărbații au mai mult țesut adipos visceral decât femeile.

Naționalitate/ Etnie

Datele provenite de la National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) indică existența diferențelor rasiale / etnice în prevalența excesului de greutate și a obezității. (3)

Un studiu a determinat că, în cazul bărbaților de peste 20 de ani, prevalența excesului de greutate (IMC ≥ 25) a fost de 67,4 la sută pentru albii non-hispanici, 60,7 la sută pentru negrii non-hispanici și 74,7 la sută pentru americanii mexicani.

Cauzele acestor diferențe în prevalența excesului de greutate nu au fost identificate în mod clar, dar sunt probabil o combinație între fiziologie, cultură și comportament.

Activitate fizică

În timp ce studiile recente subliniază importanța factorilor genetici în etiologia obezității, creșterea rapidă a prevalenței excesului de greutate și a obezității în ultimii 20 de ani reflectă schimbări majore în ceea ce privește nivelul de exerciții fizice și obiceiurile alimentare.

Scăderea activității fizice în ultimele decenii contribuie la creșterea în greutate. Cercetătorii au evaluat efectele activității fizice, atât asupra modificării greutății, cât și asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare la perimenopauză. Femeile care și-au crescut nivelul de activitate pe parcursul perioadei de studiu de trei ani au avut cele mai mici creșteri ale greutății corporale și cea mai mică scădere a colesterolului cu lipoproteine cu densitate ridicată.

Antrenamentul fizic sporește eliminarea oxidativă a acizilor grași și îmbunătățește metabolismul muscular atât la persoanele tinere, cât și la persoanele în vârstă.

Comportamente alimentare

În combinație cu importanța nivelurilor de activitate fizică, aportul de energie trebuie să fie adaptat la cheltuielile de energie. Creșterea consumului de energie, scăderea cheltuielilor de energie sau ambele pot duce la un echilibru energetic pozitiv.

În timp ce etiologia obezității este multifactorială, caracteristica comună a tuturor persoanelor obeze este stocarea excesivă de energie sub formă de grăsime corporală.

Un aport energetic ridicat sau un aport de energie care este asociat un puțină mișcare sau cu înaintarea în vârstă este asociat cu dezvoltarea excesului de greutate sau obezitate la persoanele sensibile. Pe lângă aportul total de energie, caracterul dietei poate juca un rol în etiologia obezității. Dietele bogate în grăsimi pot promova aportul crescut de energie sau pot fi asociate cu modificări metabolice care promovează depunerea țesutului adipos.

Factori externi

Fumatul crește rata metabolică și poate limita aportul alimentar, iar creșterea în greutate este o consecință comună a renunțării la fumat. Utilizarea băuturilor alcoolice poate avea, de asemenea, un impact asupra greutății corporale. Energia consumată sub formă de alcool este transformată și păstrată sub formă de grăsime.

Numeroase medicamente pot produce creștere în greutate. Acestea includ glucocorticoizi, agenți hipoglicemici, anumiți agenți antihipertensivi, anti-alergeni și numeroase medicamente care afectează sistemul nervos central.

Factori sociali

Multe obiceiuri alimentare sunt dobândite într-un cadru familial sau etnic. Oamenii tind să imite obiceiurile alimentare ale părinților, astfel încât cantitatea și calitatea alimentelor consumate tind să fie stabilite de la o vârstă fragedă.

Clasa socială și statutul socioeconomic influențează prevalența excesului de greutate. În multe țări ale lumii, statutul socioeconomic mai scăzut este legată de creșterea greutății corporale. (4) În schimb, în unele țări în curs de dezvoltare și în societățile primitive, obezitatea este considerată un semn de afluență sau fertilitate.

Analiza succintă a factorilor care influențează greutatea corporală demonstrează că menținerea unei greutăți corporale sănătoase este o problemă complexă.


Data actualizare: 15-11-2020 | creare: 16-10-2019 | Vizite: 1077
Bibliografie
1. Weight Management: State of the Science and Opportunities for Military Programs.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221834/
2. Ravelli GP, Stein, ZA, Susser MW. 1976. Obesity in young men after famine exposure in utero and early infancy. N Engl J Med 295:349–353.
3. Flegal KM, Carroll MD, Ogden CL, Johnson CL. 2002. Prevalence and trends in obesity among U.S. adults, 1999–2000. J Am Med Assoc 288:1723–1727.
4. Molarius A, Seidell JC, Sans S, Tuomilehto J, Kuulasmaa K. 2000. Educational level, relative body weight, and changes in their association over 10 years: An international perspective from the WHO MONICA Project. Am J Public Health 90:1260–1268.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: