Carnitina îmbunătățește șansele de supraviețuire a copiilor născuți foarte prematur
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul de carnitina (n.r. un compus implicat în metabolismul uman) în primele săptămâni după naștere promovează o creștere mai bună și o dimensiune mai mare a creierului la sugarii născuți prematur, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Finlanda de Est și Spitalul Universitar Kuopio.
Carnitina, un compus asemănător aminoacizilor, este implicat în transportul acizilor grași cu lanț lung către mitocondrii, rolul său fiind elementar în producerea de energie. De asemenea, studii anterioare au sugerat că carnitina ar putea fi implicată în dezvoltarea sistemului nervos. Produsă de organism sau obținută din alimente, carnitina se regăsește în laptele matern, aceasta fiind principala sursă din care sugarii obțin carnitină. La sugarii născuți foarte prematur, însă, există un risc important ca aportul de carnitină să fie unul insuficient.
„Sugarii născuți înainte de 32 de săptămâni de gestație sunt expuși riscului de a dezvolta deficiență de carnitină, cauzele fiind multiple, de la sinteza endogenă imatură până la aportul insuficient de lapte. Datorită creșterii rapide, sugarii născuți prematur au o nevoie crescută de carnitină”, spune autorul studiului, cercetătorul Suvi Manninen de la Universitatea din Finlanda de Est.
Asocierea potențială dintre nivelurile serice de carnitină și dimensiunea creierului copiilor născuți prematur nu a fost studiată anterior. În lucrarea actuală de cercetare, oamenii de știință au măsurat nivelurile de carnitină ale sugarilor în trei momente diferite și au calculat aportul nutrienților în primele cinci săptămâni după naștere. Cercetătorii au fost interesați în mod special de relația dintre nivelurile serice de carnitină și nutriția cu creșterea diametrului creierului, cât și a greutății, lungimii și a circumferinței capului.
Constatările indică faptul că dimensiunea cerebelului sugarilor născuți prematur poate fi influențată de concentrațiile carnitinei din sânge. În plus, carnitina alimentară s-a corelat cu concentrațiile de carnitină liberă și acilcarnitină cu lanț scurt (n.r. formă acetilată a L-carnitinei), lucru care sugerează că nivelurile de carnitină liberă și de acilcarnitină pot fi markeri ai aportului de carnitină.
sursa: News Medical
foto: University of Eastern Finland
Carnitina, un compus asemănător aminoacizilor, este implicat în transportul acizilor grași cu lanț lung către mitocondrii, rolul său fiind elementar în producerea de energie. De asemenea, studii anterioare au sugerat că carnitina ar putea fi implicată în dezvoltarea sistemului nervos. Produsă de organism sau obținută din alimente, carnitina se regăsește în laptele matern, aceasta fiind principala sursă din care sugarii obțin carnitină. La sugarii născuți foarte prematur, însă, există un risc important ca aportul de carnitină să fie unul insuficient.
„Sugarii născuți înainte de 32 de săptămâni de gestație sunt expuși riscului de a dezvolta deficiență de carnitină, cauzele fiind multiple, de la sinteza endogenă imatură până la aportul insuficient de lapte. Datorită creșterii rapide, sugarii născuți prematur au o nevoie crescută de carnitină”, spune autorul studiului, cercetătorul Suvi Manninen de la Universitatea din Finlanda de Est.
Asocierea potențială dintre nivelurile serice de carnitină și dimensiunea creierului copiilor născuți prematur nu a fost studiată anterior. În lucrarea actuală de cercetare, oamenii de știință au măsurat nivelurile de carnitină ale sugarilor în trei momente diferite și au calculat aportul nutrienților în primele cinci săptămâni după naștere. Cercetătorii au fost interesați în mod special de relația dintre nivelurile serice de carnitină și nutriția cu creșterea diametrului creierului, cât și a greutății, lungimii și a circumferinței capului.
Constatările indică faptul că dimensiunea cerebelului sugarilor născuți prematur poate fi influențată de concentrațiile carnitinei din sânge. În plus, carnitina alimentară s-a corelat cu concentrațiile de carnitină liberă și acilcarnitină cu lanț scurt (n.r. formă acetilată a L-carnitinei), lucru care sugerează că nivelurile de carnitină liberă și de acilcarnitină pot fi markeri ai aportului de carnitină.
sursa: News Medical
foto: University of Eastern Finland
Data actualizare: 21-11-2022 | creare: 21-11-2022 | Vizite: 355
Bibliografie
Carnitine intake is associated with better postnatal growth and larger brain size in very preterm infants, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221114095310.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Studiu dedicat copiilor și adulților tineri constată că IMC ridicat este legat de risc crescut de COVID lung
- Terapia de relaxare poate crește producția de lapte matern (meta-analiză)
- Un nou test pentru identificarea copiilor cu risc de mortalitate în urma abuzului fizic
- Riscul de anxietate și depresie ar putea fi depistat la copii imediat după naștere
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Humana 2 la sugar de 8 luni jumatate?
- Copil prematur manaca foarte putin chiar de 2 ori pe zi
- Bebe prematur - greutate mica la 8 luni
- Tetrapareza spastica, copil nascut prematur