ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Sedentarismul în copilărie crește riscul de ficat gras la maturitate

©

Autor:

Sedentarismul în copilărie crește riscul de ficat gras la maturitate
Un studiu recent prezentat la întâlnirea anuală ENDO 2024 a Societății de Endocrinologie și publicat în npj Gut and Liver a explorat legătura dintre sedentarismul în copilărie și adolescență și dezvoltarea bolii ficatului gras severă și a cirozei hepatice până în tinerețea adultă. Conducătorul studiului, Prof. Andrew Agbaje, de la Universitatea din Eastern Finland și Universitatea din Exeter, sugerează că această relație este probabil cauzală.
Studiul a analizat datele dintr-o cohortă largă de nașteri din Marea Britanie, Avon Longitudinal Study of Parents and Children, care a inclus 2.684 de copii monitorizați pentru activitatea lor fizică cu ajutorul unui accelerometru purtat la talie de la vârsta de 11 ani până la 24 de ani. Participanții au fost supuși unor ecografii hepatice la vârstele de 17 și 24 de ani pentru a evalua prezența bolii ficatului gras și a cicatricilor hepatice. De asemenea, li s-au măsurat enzimele hepatice în sânge la aceleași vârste.

Rezultatele arată că timpul mediu petrecut în stare de sedentarism a crescut de la 6 ore pe zi în copilărie la 9 ore pe zi în adolescența târzie. Pentru fiecare jumătate de oră de comportament sedentar peste 6 ore pe zi, copiii au avut un risc cu 15% mai mare de a dezvolta boala ficatului gras înainte de vârsta de 25 de ani. De asemenea, fiecare jumătate de oră de activitate fizică de intensitate redusă peste 3 ore pe zi a redus riscul de boală severă a ficatului gras cu 33%.

La vârsta de 24 de ani, 20% dintre participanți au fost diagnosticați cu boală hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD), o prevalență surprinzător de mare pentru această vârstă. Jumătate dintre cei cu MASLD la 24 de ani prezentau o formă severă a bolii, iar unul din 40 de tineri adulți avea deja semne de cicatrizare a ficatului, iar trei din 1.000 îndeplineau criteriile de diagnostic pentru ciroză hepatică.

Prof. Agbaje subliniază că activitatea fizică de intensitate redusă, precum jocurile în aer liber, plimbările cu bicicleta sau mersul pe jos, este mai eficientă în prevenirea efectelor negative ale sedentarismului decât activitatea fizică moderată până la intensă recomandată adesea de ghidurile de sănătate publică. Aceste descoperiri sugerează o nouă direcție pentru prevenirea bolilor hepatice severe în rândul tinerilor.

sursa: News Medical

Data actualizare: 05-06-2024 | creare: 05-06-2024 | Vizite: 167
Bibliografie
Childhood inactivity linked to increased risk of liver disease by young adulthood, link: https://www.news-medical.net/news/20240603/Childhood-inactivity-linked-to-increased-risk-of-liver-disease-by-young-adulthood.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura și respirația
  • Culcatul la ore târzii a fost asociat cu alimentația nesănătoasă și sedentarismul
  • O oră de antrenament fizic pe zi poate contracara efectele statului prelungit pe scaun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum