Stresul termic influențează dezvoltarea bebelușilor în primii ani critici

©

Autor:

Stresul termic influențează dezvoltarea bebelușilor în primii ani critici
Un studiu recent publicat în The Lancet Planetary Health a evidențiat că expunerea la temperaturi ridicate poate afecta atât creșterea fătului în timpul sarcinii, cât și dezvoltarea copiilor până la vârsta de doi ani. Cercetarea, desfășurată în Gambia pe un eșantion de 668 de copii și mamele lor, a arătat că o creștere de 1°C în expunerea medie zilnică la căldură în primul trimestru de sarcină este asociată cu o scădere ușoară a greutății la naștere pentru vârsta gestațională.
Nu s-au observat efecte semnificative asupra creșterii în al doilea trimestru, însă în al treilea trimestru există indicii privind o posibilă creștere a circumferinței capului în raport cu corpul la fetușii expuși la căldură. În plus, copiii până la vârsta de doi ani expuși la temperaturi ridicate au avut greutate și înălțime mai mici pentru vârsta lor, cele mai pronunțate scăderi fiind între 6 și 18 luni.

La vârsta de 12 luni, copiii expuși la un stres termic mediu echivalent cu 30°C au prezentat o reducere a greutății în raport cu înălțimea și vârsta, comparativ cu cei expuși la 25°C. Aceste efecte au fost observate atât la băieți, cât și la fete.

Cercetătorii de la Medical Research Council Unit The Gambia și London School of Hygiene & Tropical Medicine subliniază necesitatea urgentă de a integra impactul expunerii la căldură în strategiile de sănătate publică, în contextul schimbărilor climatice. Stresul termic poate influența apetitul, aportul și disponibilitatea alimentelor și poate avea efecte directe asupra proceselor celulare și inflamatorii, afectând capacitatea mamelor și a copiilor de a-și regla temperatura corporală.

Studiul evidențiază importanța monitorizării populațiilor expuse la stres termic crescut și a dezvoltării unor măsuri eficiente pentru a proteja sănătatea copiilor. Cercetătorii recomandă investigații suplimentare în alte regiuni și luarea în considerare a factorilor precum practicile alimentare, infecțiile materne și statutul socio-economic, care pot influența creșterea fetală și infantilă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-10-2024 | creare: 11-10-2024 | Vizite: 674
Bibliografie
Heat stress impacts development of babies during critical early years, link: https://www.news-medical.net/news/20241008/Heat-stress-impacts-development-of-babies-during-critical-early-years.aspx

Image by Ahmed akacha on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căldura extremă în trimestrul trei de sarcină a fost asociată cu riscul de naștere prematură
  • Expunerea la căldură intensă sporește inflamația și interferează cu funcțiile sistemului imunitar
  • Legătura dintre căldura pe timpul nopții și riscul de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum