Grăsimile consumate de mamă pot influența sănătatea sugarului

Grăsimile consumate de mamă pot influența sănătatea sugarului

©

Autor:

Grăsimile consumate de mamă pot influența sănătatea sugarului

O echipă de cercetărori de la Universitatea British Columbia Okanagan, a descoperit că tipul de grăsimi pe care le consumă o mamă în perioada alăptării poate avea consecinÈ›e pe termen lung asupra dezvoltării intestinale a sugarului.
Cercetătorii au explorat rolul hrănirii cu grăsimi dietetice a rozătoarelor gestante, pentru a putea determina astfel efectele generate de aceste grăsimi, asupra descedenÈ›ilor lor. Scopul acestei explorări a fost investigarea modului în care obiceiurile alimentare ale mamei, pot avea impact asupra comunităților microbiene intestinale ale descendenÈ›ilor, ce pot fi importante în răspunsul imun generat în faÈ›a unei boli infecÈ›ioase. Anumite tipuri de grăsimi pot favoriza dezvoltarea microbiană intestinală È™i pot avea un impact diferit asupra imunității È™i asupra riscului de boală.

Există trei clase principale de acizi grași:

  • Acizi grasi saturaÈ›i - se găsesc în carne È™i produse lactate
  • Acizi graÈ™i monosaturaÈ›i -se găsesc în uleiuri lichide pe bază de plante
  • Acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i - se găsesc în unele nuci, peÈ™te È™i crustacee.


Acizii graÈ™i polinesaturaÈ›i (PUFA), sunt caracterizaÈ›i în funcÈ›ie de poziÈ›ia legăturilor duble în n-3 PUFA, respectiv n-6 PUFA. Studiile anterioare demonstrează că atât n-3 PUFA È™i n-6 PUFA, pot avea un impact negativ asupra infecÈ›iilor intestinale cu germeni precum, E. Coli, Clostridium Difficile, Salmonella È™i asupra bolilor gastro-intestinale ce apar în urma consumul de apă contaminată sau alimente slab preparate.
În contrast, dietele bogate în acizi graÈ™i monosaturaÈ›i È™i acizi graÈ™i saturaÈ›i s-au dovedit a proteja organismul de aceste infecÈ›ii.

Doctor Gibson, cercetător în biochimie, relatează că există efecte benefice ale consumului de grăsimi ce provin din lapte sau de grăsimi saturate, în perioada pre È™i post-natală. Consumul acestor grăsimi ar putea îmbunătăți protecÈ›ia împotriva bolilor infecÈ›ioase intestinale, în special în perioada adultă.


Bacteriomul intestinal este format în perioada copilăriei, jucând un rol foarte important în maturitatea sistemului imunitar È™i asigurarea unei bariere împotriva colonizării cu agenÈ›i patogeni. Cercetătorii consideră că există o interacÈ›iune între grăsimile din dietă È™i bacteriomul intestinal, ce poate influenÈ›a severitatea unor infecÈ›ii.

La momentul de față, ghidurile dietetice canadiene recomandă mamelor ce alăptează, să consume alimente bogate în PUFA, mai exact n-3 È™i n-6 PUFA. Având în vedere că aceÈ™ti acizi au agravat rezultatele bolii în studiile efectuate pe dieta post-natală, cercetătorii consideră că aceste ghidurile actuale ar trebui reevaluate.

Concluzia acestui studiu este că alegerile dietetice ale mamei în perioada gestaÈ›iei È™i a lactaÈ›iei, influenÈ›ează capacitatea sugarului de a lupta împotriva bolilor infecÈ›ioase.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 16-04-2021 | creare: 16-04-2021 | Vizite: 464
Bibliografie
A mother's fat intake can impact infant infectious disease outcomes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210414100121.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum