Carnea roșie și cerealele integrale nu influențează în mod negativ o dietă sănătoasă
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu realizat în 80 de țări de pe glob a descoperit că carnea roșie neprocesată și cerealele integrale ar putea să nu aibă un impact semnificativ asupra unei alimentații sănătoase.
Studiul, publicat în European Heart Journal, a examinat relația dintre dietă și rezultatele sănătății la o populație mare. S-a concluzionat că dietele care pun accentul pe fructe, legume, lactate (în principal grăsimi întregi), nuci, leguminoase și pește au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare (BCV) și deces prematur la nivel mondial. Cu toate acestea, adăugarea de carne roșie neprocesată sau cereale integrale a avut un efect redus asupra acestor rezultate.
Studiul a folosit un scor de dietă sănătoasă bazat pe șase grupuri de alimente legate de longevitate. Dieta PURE recomandată a inclus porții zilnice de fructe și legume, porții săptămânale de leguminoase și nuci, porții regulate de pește și consumul frecvent de produse lactate (în principal grăsimi întregi). Participanții care au îndeplinit sau au depășit aportul recomandat pentru fiecare grup de alimente au primit un scor de 1, în timp ce cei care au scăzut sub aportul median au primit un scor de 0. Scorul maxim a fost 6, indicând cea mai mare aderență la dieta sănătoasă.
Studiul a analizat date de la 147.642 de persoane din 21 de țări și a fost ajustat pentru diverși factori, cum ar fi vârsta, sexul, educația, activitatea fizică, fumatul, diabetul și medicamentele. În perioada medie de urmărire de 9,3 ani, au existat 15.707 decese și 40.764 de evenimente cardiovasculare. Rezultatele au arătat că persoanele cu cele mai sănătoase diete (scoruri de 5 sau mai multe) au avut un risc cu 30% mai mic de deces, cu 18% mai mic risc de BCV, cu 14% mai mic risc de infarct miocardic și cu 19% mai mic risc de accident vascular cerebral, în comparație cu cei cu diete mai puțin sănătoase (scoruri de 1 sau mai puțin). Aceste asociații au fost susținute în continuare de cinci studii independente care au implicat 96.955 de pacienți cu BCV din 70 de țări.
În mod interesant, studiul a găsit cele mai puternice asocieri între scorul alimentației sănătoase și rezultatele sănătății în regiunile cu diete de cea mai proastă calitate, cum ar fi Asia de Sud, China și Africa. Aceste zone au avut un aport scăzut de calorii dominat de carbohidrați rafinați. Cercetătorii au sugerat că subnutriția, caracterizată printr-un aport redus de energie și o lipsă de alimente protectoare, poate contribui în mod semnificativ la decese și BCV la nivel global, provocând credințele actuale despre supranutriție.
Descoperirile studiului i-au determinat pe experți să solicite o reevaluare a liniilor directoare care recomandă evitarea produselor lactate cu grăsimi întregi. Aceștia subliniază nevoia urgentă de linii directoare naționale de nutriție, inițiative din sectorul privat, politici guvernamentale și intervenții de asistență medicală pentru a se alinia cu dovezile științifice și pentru a aborda povara în creștere a bolilor cronice legate de dietă la nivel mondial.
sursa: News Medical
Studiul, publicat în European Heart Journal, a examinat relația dintre dietă și rezultatele sănătății la o populație mare. S-a concluzionat că dietele care pun accentul pe fructe, legume, lactate (în principal grăsimi întregi), nuci, leguminoase și pește au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare (BCV) și deces prematur la nivel mondial. Cu toate acestea, adăugarea de carne roșie neprocesată sau cereale integrale a avut un efect redus asupra acestor rezultate.
Studiul a folosit un scor de dietă sănătoasă bazat pe șase grupuri de alimente legate de longevitate. Dieta PURE recomandată a inclus porții zilnice de fructe și legume, porții săptămânale de leguminoase și nuci, porții regulate de pește și consumul frecvent de produse lactate (în principal grăsimi întregi). Participanții care au îndeplinit sau au depășit aportul recomandat pentru fiecare grup de alimente au primit un scor de 1, în timp ce cei care au scăzut sub aportul median au primit un scor de 0. Scorul maxim a fost 6, indicând cea mai mare aderență la dieta sănătoasă.
Studiul a analizat date de la 147.642 de persoane din 21 de țări și a fost ajustat pentru diverși factori, cum ar fi vârsta, sexul, educația, activitatea fizică, fumatul, diabetul și medicamentele. În perioada medie de urmărire de 9,3 ani, au existat 15.707 decese și 40.764 de evenimente cardiovasculare. Rezultatele au arătat că persoanele cu cele mai sănătoase diete (scoruri de 5 sau mai multe) au avut un risc cu 30% mai mic de deces, cu 18% mai mic risc de BCV, cu 14% mai mic risc de infarct miocardic și cu 19% mai mic risc de accident vascular cerebral, în comparație cu cei cu diete mai puțin sănătoase (scoruri de 1 sau mai puțin). Aceste asociații au fost susținute în continuare de cinci studii independente care au implicat 96.955 de pacienți cu BCV din 70 de țări.
În mod interesant, studiul a găsit cele mai puternice asocieri între scorul alimentației sănătoase și rezultatele sănătății în regiunile cu diete de cea mai proastă calitate, cum ar fi Asia de Sud, China și Africa. Aceste zone au avut un aport scăzut de calorii dominat de carbohidrați rafinați. Cercetătorii au sugerat că subnutriția, caracterizată printr-un aport redus de energie și o lipsă de alimente protectoare, poate contribui în mod semnificativ la decese și BCV la nivel global, provocând credințele actuale despre supranutriție.
Descoperirile studiului i-au determinat pe experți să solicite o reevaluare a liniilor directoare care recomandă evitarea produselor lactate cu grăsimi întregi. Aceștia subliniază nevoia urgentă de linii directoare naționale de nutriție, inițiative din sectorul privat, politici guvernamentale și intervenții de asistență medicală pentru a se alinia cu dovezile științifice și pentru a aborda povara în creștere a bolilor cronice legate de dietă la nivel mondial.
sursa: News Medical
Data actualizare: 10-07-2023 | creare: 10-07-2023 | Vizite: 272
Bibliografie
Study: Unprocessed red meat and whole grains can be included or left out of a healthy diet, link: https://www.news-medical.net/news/20230706/Study-Unprocessed-red-meat-and-whole-grains-can-be-included-or-left-out-of-a-healthy-diet.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Un regim alimentar sanatos!
- Conteaza mesele la ora?
- Mamaliga: calorii, combinatie cu alte alimente, etc
- Soia din comert este sanatoasa?
- Fulgii de porumb si mamaliga in dieta?
- Alimentatie sanatoasa
- Ce probleme de sanatate apar daca se mananca rar vegetale?
- Combinarea alimentelor
- Cartofi prajiti sanatosi?
- Vreau sa imi schimb regimul alimentar