Orarele regulate de masă ar putea avea efecte pozitive asupra funcției cognitive

©

Autor:

Orarele regulate de masă ar putea avea efecte pozitive asupra funcției cognitive
Studiile epidemiologice au arătat o legătură între distribuția temporală a aportului energetic pe parcursul unei zile și riscul de a dezvolta anumite boli cronice, cum sunt hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat.
Există studii efectuate pe modele animale care confirmă faptul că o dereglare a orarului de masă poate cauza modificări ale ritmului de la nivelul hipocampului, ducând în acest fel și la alterări ale funcției cognitive.

Dovezile în sprijinul legăturii dintre distribuția aportului energetic de-a lungul zilei și capacitatea cognitivă sunt însă destul de limitate.

Un studiu interventional de mici dimensiuni, incluzând 96 adulți arată că împărțirea egală a cantității de mâncare în 4 mese, între ora 9:00 si 15:00 ar îmbunătăți capacitatea cognitivă, raportat la doar două mese în același interval de timp.

Recent, un alt studiu a fost efectuat in China și publicat în revista Life Metabolism, cu un total de 3342 de participanți, având o vârstă medie de 62 ani.

În funcție de comportamentul alimentar aceștia au fost împărțiți în 6 grupe: tipul „distribuție echilibrată”, tipul „predominant micul dejun”, „predominant prânz”, „predominant cină”, „bogat în gustări” și „sărit peste micul dejun”.

În același timp, printr-o serie de interviuri efectuate telefonic a fost monitorizată și funcția cognitivă. Participanții trebuiau, de exemplu, să își amintească un număr de cuvinte, să numere descrescător sau să efectueze scăderi succesive de 7 unități.

S-a încercat o stabilire a corelație dintre distribuția meselor și funcția cognitivă pe parcursul a 10 ani, fiind luate în calcul ajustări pentru vârstă, sex, activitate fizică, consum de alcool, fumat, venitul pe gospodărie, nivelul de educație, indexul de masă corporală sau statusul socio-economic.

Rezultatele au arătat că scorul funcției cognitive era mai redus în cazul celor cu un comportament alimentar dezechilibrat de tipul „sărit peste micul dejun” raportat la cei din tipul „distribuție echilibrată”.

Așadar, menținerea unui echilibru al oraruli de distribuție al meselor ar putea avea efecte pozitive asupra capacității cognitive.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-09-2022 | creare: 26-09-2022 | Vizite: 359
Bibliografie
Balanced meal timing has potentially positive effects on cognitive health link: https://www.news-medical.net/news/20220916/Balanced-meal-timing-has-potentially-positive-effects-on-cognitive-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: