Căpșunile promovează sănătatea cognitivă și reduc riscurile cardiovasculare

©

Autor:

Căpșunile promovează sănătatea cognitivă și reduc riscurile cardiovasculare
Rezultatele unui studiu prezentat la întâlnirea anuală a Soietății Americane de Nutriție a confirmat efectele benefice ale consumului zilnic de căpșuni. Aceste fructe îmbunătățesc nu doar sănătatea inimii, ci și a creierului.
Studiul a implicat 35 de bărbați și femei sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 66 și 78 de ani, care au consumat fie 26 de grame de pudră de căpșuni liofilizată (echivalentul a două porții de căpșuni) fie o pudră de control zilnic, timp de opt săptămâni, într-un mod dublu-orb, controlat cu placebo.

Rezultatele au arătat că participanții care au consumat căpșuni au experimentat îmbunătățiri semnificative ale funcției cognitive, cu o creștere cu 5,2% a vitezei de procesare cognitivă. În plus, tensiunea arterială sistolică a scăzut cu 3,6%, iar capacitatea antioxidantă totală a crescut cu 10,2%. Totodată, circumferința taliei a scăzut cu 1,1% atât în ​​grupul de control, cât și în cel de intervenție, în timp ce grupul de control a experimentat creșterea trigliceridelor serice.

Investigatorul principal al studiului, profesorul Shirin Hooshmand, a subliniat că încorporarea căpșunilor în dieta zilnică ar putea avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive și ar putea îmbunătăți factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea la adulții în vârstă.

Căpșunile sunt bogate în diferiți compuși bioactivi, oferind 100% din necesarul zilnic de vitamina C și conțin nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi acid folic, potasiu, fibre, fitosteroli și polifenoli. Cercetările anterioare au legat, de asemenea, consumul de căpșuni de îmbunătățiri ale markerilor cardiovasculari, cum ar fi reducerea colesterolului total și LDL și scăderea tensiunii arteriale. În plus, studiile au explorat legătura dintre consumul de căpșuni și sănătatea creierului, sugerând un risc redus de demență Alzheimer și rate mai scăzute de declin cognitiv în rândul consumatorilor de căpșuni.

sursa: News Medical

Data actualizare: 27-07-2023 | creare: 27-07-2023 | Vizite: 324
Bibliografie
Consuming strawberries may promote cognitive function and improve cardiovascular risk factors, link: https://www.news-medical.net/news/20230724/Consuming-strawberries-may-promote-cognitive-function-and-improve-cardiovascular-risk-factors.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fungicidele boscalid (BOS) și difenoconazol (DIF) afectează aroma căpșunilor
  • Căpșunile ar putea fi un aliat în eforturile de a scădea riscul de apariție a bolii Alzheimer
  • Consumul zilnic de căpșuni ar putea reduce riscul de demență la persoanele de vârsta a doua
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum