Calcificarea hepatică

©

Autor:

Calcificarea hepatică

Calcificările hepatice se traduc clinic prin depunerea patologică de calciu în ficat, acestea fiind identificate exclusiv radiologic și putând apărea ca urmare a unor multipli factori etiologici, cu potențiale consecințe marcate asupra sănătății. Din acest motiv, cunoașterea simptomelor, opțiunilor de tratament și metodelor de prevenire a apariției calcificărilor hepatice, precum și prognosticul acestora sunt de o importanță semnificativă pentru pacienți.

Etiopatogenie și prevalență

Calcificările hepatice pot apărea ca rezultat al unor multiple cauze subiacente, însă principalul factor determinant al apariției acestora este reprezentat de procesele de inflamație de la nivelul ficatului.

Inflamațiile hepatice sunt, deseori, consecința unuia sau a mai multor factori infecțioși, printre care se numără:


De asemenea, acestea pot apărea și pe fondul unor tulburări vasculare, precum anevrisme hepatice, tromboze de venă portă și hematoame, însă incriminate pentru dezvoltarea calcificărilor sunt și procese neoplazice, cele mai frecvente fiind hemangioendotelioamele, adenomul și carcinomul hepatocelular. (2)

Bolile hepatice cronice, precum hepatita cronică, ciroza și ciroza biliară primară pot duce la dezvoltarea calcificărilor hepatice, acest efect avându-l și tulburările metabolice, din această categorie făcând parte boala Wilson, hemocromatoza și deficitul de alfa-1 antitripsină, toate acestea pot contribui la depunerea de calciu în ficat.

Mai mult, calcificări la nivel hepatic sub formă granulară, cu aspect de semințe de mac, sunt caracteristice metastazelor carcinoamelor de colon, acestea fiind un factor etiologic important al acestor patologii hepatice. (3)

Prevalența calcifierilor hepatice variază în funcție de etiologia subiacentă și populația studiată, fiind considerată, în general, o afecțiune rară. Astfel, în timp ce multe cazuri sunt asimptomatice și descoperite întâmplător, prin intermediul scanărilor de tip CT sau radiografii, acestea nu sunt întâlnite deseori în practica medicală. (4)

Simptomatologie

Simptomele experimentate de persoanele cu calcifieri hepatice variază în funcție de cauza subiacentă a calcifierii. Dacă aceasta este rezultatul unei infecții, poate determina apariția unor simptome precum durerea, febra, greața, icterul și schimbări ale culorii urinei sau a materiilor fecale. De asemenea, dacă o tumoră sau o leziune traumatică sunt responsabile de apariția calcifierii, pacientul poate experimenta și scădere semnificativă în greutate, scăderea poftei de mâncare și balonare.

În cazurile în care calcifierea este cauzată de traumatisme, simptomele cele mai comune sunt cele asociate cu leziunea în sine, cum ar fi durerea, sângerarea, vânătăile și sensibilitatea abdominală. Mai mult, uneori, calcificarea ficatului la un fetus apare din cauza unor anomalii cromozomiale și aceasta poate duce la dizabilități mentale, neurologice sau fizice la bebeluș. Una dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale asociate cu calcifierea fetala a ficatului este trisomia 13, cunoscută și sub numele de sindromul Patau. Acest sindrom rezultă din prezența unui al treisprezecelea cromozom în structura ADN-ului bebelușului. Din păcate, mulți bebeluși născuți cu această afecțiune nu supraviețuiesc primele săptămâni de viață. (5)

Opțiuni de tratament

Atitudinea terapeutică pentru calcificările hepatice depinde de cauza subiacentă, simptomele și amploarea leziunilor hepatice. Tratarea cauzei primare a calcificărilor hepatice este crucială, aceasta putând presupune începerea unei terapii antivirale pentru tratarea hepatitei, administrarea de medicamente pentru tratarea tulburărilor metabolice sau intervenții chirurgicale pentru tulburările vasculare, ciroză sau formațiuni maligne.

De asemenea, dacă pacienții experimentează durere sau disconfort, pot fi prescrise medicamente analgezice pentru ameliorarea simptomelor. De elecție sunt și modificările stilului de viață, în special cele alimentare, cum ar fi adoptarea unei diete ce presupune un aport scăzut de sodiu, în special fiind recomandată pentru prevenirea complicațiilor hepatice. (6)

Metode de prevenție pentru calcificările hepatice

Întrucât etiologia calcificărilor hepatice este multifactorială, iar acestea nu rezultă ca afecțiune în urma unei serii de factori ce acționează direct asupra parenchimului hepatic determinând apariția acestora, prevenția maselor de calciu hepatice nu este universală și exactă. În schimb, aceasta se poate realiza prin adoptarea unor măsuri preventive generale ce pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a calcificărilor, care sunt reprezentate în principal de evitarea afecțiunilor care le determină.

Imunizarea împotriva hepatitelor A și B poate reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor hepatice cronice, care pot duce la calcificări hepatic, același efect avându-l și respectarea recomandărilor în privința evitării bolilor cu transmitere sexuală, precum și evitarea obiceiurilor care pot crește riscul de hepatită virală sau infecții parazitare. (6)

De asemenea, efectuarea de consultații regulate și screening-ul pentru bolile hepatice pot contribui la detectarea precoce și gestionarea promptă a acestora, prevenind astfel progresia afecțiunilor care pot duce la calcificări hepatice. Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv menținerea unei alimentații echilibrate, efectuarea exercițiilor fizice regulat, evitarea consumului excesiv de alcool și menținerea unei greutăți sănătoase pot contribui la prevenirea bolilor hepatice cronice și a complicațiilor asociate acestora. (5)

Prognosticul calcificărilor hepatice

Prognosticul pacienților ce prezintă calcificări hepatice nu depinde atât de mult de caracteristicile acestora, cât de cauza subiacentă, amploarea leziunilor hepatice asociate și eficiența tratamentului acestora.

În unele cazuri, calcificările hepatice pot fi o descoperire întâmplătoare, cu un impact minim asupra funcției hepatice, în contextul apariției acestora pe cale iatrogenă. Cu toate acestea, dacă apar în contextul unor boli hepatice progresive, prognosticul poate fi mai puțin favorabil. Identificarea promptă și gestionarea afecțiunii subiacente pot ajuta la diminuarea leziunilor hepatice ulterioare și la îmbunătățirea generală a rezultatelor.

În cazul pacienților care necesită transplant hepatic, procedura poate oferi o șansă pentru o calitate mai bună a vieții, dar este necesară și monitorizarea regulată de către medicii specialiști, fiind esențială pentru asigurarea supraviețuirii pacienților. (5)

Concluzie

Calcificările hepatice pot apărea ca rezultat al unor multiple entități etiologice, inclusiv boli hepatice cronice, infecții, tulburări metabolice, tulburări vasculare și infestări parazitare. Deși simptomele pot varia, pacienții pot resimți anumite manifestări la nivelul organismului, însă acestea nu sunt întotdeauna prezente.

Opțiunile de tratament se concentrează pe abordarea cauzei subiacente, gestionarea simptomelor și prevenirea deteriorării ulterioare a ficatului. Măsurile preventive, cum ar fi vaccinarea, practicile sigure, screening-ul regulat și modificările stilului de viață, pot ajuta la reducerea riscului de calcificări hepatice. Prin tratamentul corespunzător, prognosticul poate fi îmbunătățit, subliniind astfel importanța detectării și intervenției timpurii în îmbunătățirea rezultatelor și a calității vieții pacientului.


Data actualizare: 21-07-2023 | creare: 21-07-2023 | Vizite: 8234
Bibliografie
1. Paley MR, Ros PR. Hepatic calcification. Radiol Clin North Am. 1998 Mar;36(2):391-8. doi: 10.1016/s0033-8389(05)70030-0. PMID: 9520990.
2. Saki F, Bordbar MR, Imanieh MH, Karimi M. Diffuse hepatic calcifications in a transfusion-dependent patient with Beta-thalassemia: a case report. Iran J Med Sci. 2013 Sep;38(3):271-4. PMID: 24174700; PMCID: PMC3808953.
3. B. G. Karras, A. H. Cannon & B. Zanon Jr (1962) Hepatic calcifications, Acta Radiologica, 57:6, 458-468, DOI: 10.3109/00016926209171775
4. Stoupis C, Taylor HM, Paley MR, Buetow PC, Marre S, Baer HU, Vock P, Ros PR. The Rocky liver: radiologic-pathologic correlation of calcified hepatic masses. Radiographics. 1998 May-Jun;18(3):675-85; quiz 726. doi: 10.1148/radiographics.18.3.9599391. PMID: 9599391.
5. What Is the Treatment for Liver Calcification?, https://www.thehealthboard.com/what-is-the-treatment-for-liver-calcification.htm
6. Liver Disease Prevention, https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/l/liver-disease-prevention/procedure.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum