Tratament pentru durerea de burtă - medicamente și remedii

©

Autor:

Tratament pentru durerea de burtă - medicamente și remedii

Durerea de burtă descrie orice disconfort resimțit în regiunea abdominală, care poate afecta capacitatea unui individ de a-și desfășura activitățile zilnice. Durerea în regiunea abdominală poate fi acută sau cronică și poate fi însoțită de alte simptome, precum greață, vărsături, diaree, constipație, febră sau sângerare la defecație. Tratamentul pentru durerea de burtă poate varia de la modificări ale dietei și ale stilului de viață până la terapii medicamentoase și alte remedii. (1, 2)

indigestia

Indigestia constituie una dintre cele mai frecvente și mai puțin severe cauze ale durerii de burtă. Cauzată de consumul excesiv de alimente grase sau picante, consumul de alcool, fumatul sau stresul, indigestia determină o ușoară durere în partea superioară a abdomenului, însoțită de arsuri stomacale, greață și vărsături. Tratamentul pentru indigestie poate include:

  • medicamente antiacide (ajută la reducerea acidității în stomac);
  • inhibitorii de pompă protonică (reduc producția de acid din stomac). (3, 4, 5)


Constipația

Constipația poate fi cauzată de o dietă neechilibrată, lipsa de exercițiu fizic, utilizarea anumitor medicamente sau o afecțiune medicală. Simptomele includ durere abdominală, crampe și scaune rare. Tratamentul pentru constipație presupune:

  • creșterea aportului de apă și fibre;
  • administrarea de medicamente laxative;
  • efectuarea de exerciții fizice regulate. (6, 7)


gastroenterita

Gastroenterita este o inflamație a tractului gastrointestinal cauzată de o infecție virală sau bacteriană, ce se manifestă prin diaree, greață, vărsături și crampe abdominale. Tratamentul pentru gastroenterită poate presupune:

  • administrarea de lichide și electroliți (pentru a preveni deshidratarea);
  • administrarea de antibiotice (în cazul unei infecții bacteriene);
  • administrarea de antidiareice, precum Imodium (pentru a ameliora simptomele diareei). (8)


Sindromul de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune cronică a colonului cauzată de o dietă nesănătoasă, expunerea prelungită la stres sau de anumite medicamente. Simptomele includ dureri abdominale, diaree sau constipație, flatulență și balonare. Tratamentul pentru sindromul de colon iritabil poate include modificări ale dietei și stilului de viață, medicamente antispastice și probiotice, pentru a îmbunătăți flora intestinală. (9)

dismenoreea

Crampele menstruale, cunoscute și sub numele de dismenoree, descriu durerile abdominale care apar în timpul ciclului menstrual al femeilor, în urma contracțiilor uterine, care ajută la eliminarea endometrului (stratul intern al uterului). Durerile asociate cu dismenoreea pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi greața, vărsăturile, diareea și durerile de cap. Tratament pentru durerea de burtă asociată cu dismenoreea:

  • modificări ale dietei;
  • administrarea de medicamente analgezice (pentru reducerea durerii);
  • administrarea contraceptivelor hormonale, cum ar fi pastilele contraceptive (pot reduce simptomele menstruale);
  • intervenția chirurgicală (în cazurile rare în care dismenoreea este cauzată de anumite afecțiuni ginecologice, cum ar fi endometrioza sau fibroamele uterine). (10, 11)


Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt saci plini cu lichid care se formează pe sau în interiorul ovarelor, mai frecvente la femeile aflate în perioada fertilă, care pot să apară însă la orice vârstă. De obicei, chisturile ovariene sunt benigne și nu prezintă simptome, iar multe dintre ele nu necesită tratament. Cu toate acestea, în cazul în care chisturile ovariene cresc sau se rup, pot provoca durere. Durerea poate fi localizată în partea inferioară a abdomenului, în regiunea pelviană sau în partea inferioară a spatelui. Durerea poate fi surdă sau acută, iar intensitatea acesteia poate varia în funcție de mărimea chistului și de severitatea afecțiunii. (12)

apendicita

Apendicita este o inflamație a apendicelui, o mică structură în formă de sac atașată de intestinul gros, în partea dreaptă a abdomenului. Simptomele apendicitei includ dureri abdominale care încep de obicei în jurul buricului sau în partea de sus a abdomenului și se mută treptat spre partea dreaptă a abdomenului inferior. Tratament pentru durerea de burtă cauzată de inflamarea apendicelui presupune în general îndepărtarea chirurgicală a apendicelui inflamat. În anumite situații, precum în cazul apendicitei cronice, tratamentul poate fi mai puțin invaziv și poate presupune administrarea de antibiotice, însă acest lucru va fi decis de medicul specialist în funcție de starea pacientului și de gradul de inflamație a apendicelui. (13, 14)

Alte cauze ale durerilor de burtă și tratamentul lor

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Afecțiune cauzată de o slăbire a sfincterului esofagian inferior, care permite acidului gastric să urce în esofag. Boala de reflux gastroesofagian poate fi gestionată prin modificări ale stilului de viață și medicație. Remedii pentru durerea de burtă cauzată de BRGE:

  • evitați alimentele picante, acide sau grase, cât și a cafelei, alcoolului sau ciocolatei;
  • micșorați porțiile de mâncare consumate;
  • evitați consumul de alimente înainte de somn;
  • încercați să pierdeți în greutate. (1, 2, 16)


Diverticulita. Inflamație a diverticulilor, care poate provoca dureri abdominale, febră, greață și constipație sau diaree. Tratamentul poate presupune administrarea de medicamente antibiotice, efectuarea unor modificări ale dietei și creșterea aportului de lichide, pentru a preveni constipația. (1, 2, 17)

Colecistita. Inflamație a vezicii biliare, care poate provoca dureri abdominale intense, febră și greață. Tratamentul pentru durerea de burtă asociată cu colecistita poate include antibiotice, analgezice și poate necesita modificări ale dietei, cum ar fi evitarea alimentelor grase și bogate în colesterol. (1, 18)

Pancreatita. Inflamație a pancreasului, care poate provoca dureri abdominale severe, greață, vărsături și febră. Tratamentul pentru pancreatită depinde de cauza și gravitatea afecțiunii. În general, tratamentul include: administrarea de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau opioide pentru a reduce durerea, drenarea lichidului acumulat în pancreas sau îndepărtarea părții afectate a pancreasului. (19)

Remedii naturale

În plus față de tratamentele cu medicamente, există și remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea durerilor de burtă. Acestea includ:

  • ceaiul de mentă (poate ajuta la ameliorarea simptomelor de indigestie și ale sindromului de colon iritabil);
  • uleiul de măsline (poate îmbunătăți digestia și poate ajuta la ameliorarea simptomelor de constipație);
  • ghimbirul (folosit pentru ameliorarea simptomelor de greață și vărsături);
  • acupunctura, yoga sau meditația (terapii complementare care pot fi utile pentru a ameliora o gamă largă de dureri, inclusiv durerile de burtă);
  • uleiul de pește sau suplimentele cu vitamina B1 (pot ajuta la ameliorarea durerilor menstruale);
  • probioticele (pot ajuta la îmbunătățirea florei intestinale și la ameliorarea simptomelor de sindrom de colon iritabil). (1, 5, 15)


Recomandare

Remediile naturale pentru durerea de burtă pot fi specifice unei anumite afecțiuni, astfel că este recomandat întotdeauna să fie utilizate doar cu acordul medicului specialist. De exemplu, dacă durerea de burtă este cauzată de o afecțiune gastro-intestinală (precum ulcerul sau sindromul de colon iritabil), unele remedii naturale, cum ar fi menta, ghimbirul sau probioticele, pot fi benefice. Însă, în cazul unei infecții bacteriene sau virale, cum ar fi gastroenterita, este important să se urmeze tratamentul prescris de medicul specialist și să se evite utilizarea acestor remedii naturale, deoarece ar putea agrava situația. În plus, utilizarea pe termen lung a unor remedii naturale poate avea efecte secundare nedorite sau poate interfera cu alte medicamente sau tratamente urmate. (1, 2, 5)


Data actualizare: 10-05-2023 | creare: 10-05-2023 | Vizite: 3351
Bibliografie
(1) Abdominal Pain, https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4167-abdominal-pain
(2) Stomach ache, https://www.nhs.uk/conditions/stomach-ache
(3) Indigestion, https://www.nhs.uk/conditions/indigestion
(4) Indigestion, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/diagnosis-treatment/drc-20352215
(5) How to Treat Indigestion at Home, https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-indigestion
(6) Constipation, https://www.nhs.uk/conditions/constipation
(7) Treatment for Constipation, https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/treatment
(8) Gastroenteritis, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/gastroenteritis
(9) Irritable bowel syndrome, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20360064
(10) Dysmenorrhea, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4148-dysmenorrhea
(11) Dysmenorrhea, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/dysmenorrhea
(12) Treatment - Ovarian cyst, https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cyst/treatment
(13) Treatment for Appendicitis, https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/appendicitis/treatment
(14) Appendicitis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/diagnosis-treatment/drc-20369549
(15) 12 Home Remedies for Stomach Pain, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322047
(16) Gastro-oesophageal reflux disease (GORD), https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/gastro-oesophageal-reflux-disease-gord
(17) Diverticular disease and diverticulitis, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/diverticular-disease-and-diverticulitis
(18) Acute cholecystitis, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/acute-cholecystitis
(19) Acute pancreatitis, https://www.nhs.uk/conditions/acute-pancreatitis
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum