Arsurile gastrice - cauze, tratament, dietă, remedii și sfaturi

©

Autor:

Arsurile gastrice - cauze, tratament, dietă, remedii și sfaturi

Arsurile gastrice descriu senzația de arsură și disconfort care apare în partea superioară a abdomenului sau în spatele sternului, în general după consumul de alimente, și care poate fi însoțită de regurgitare, greață și/sau vărsături. Arsurile gastrice sunt, de obicei, o condiție benignă, astfel că pot fi prevenite prin modificări ale dietei și ale stilului de viață. În unele cazuri, însă, arsurile gastrice pot fi simptomul unei afecțiuni mai grave, precum ulcerul gastric sau boala de reflux gastroesofagian, care necesită tratament medical. (1, 2)

Cauzele arsurilor gastrice

Arsurile gastrice pot apărea dintr-o varietate de motive, cum ar fi consumul excesiv de alimente grase sau picante, consumul de alcool sau de cafea, fumatul sau utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente. De asemenea, o alimentație haotică și un stil de viață stresant pot contribui la apariția arsurilor gastrice. Alte cauze pentru arsurile gastrice:

  • hernia hiatală (permite acidului gastric să se întoarcă în esofag);
  • sarcina (poate comprima stomacul și poate permite acidului gastric să se întoarcă în esofag);
  • refluxul gastroesofagian (acidul gastric ajunge în mod regulat în esofag);
  • obezitatea (poate crește presiunea asupra stomacului și poate favoriza refluxul acidului gastric);
  • consumul excesiv de alimente și băuturi înainte de culcare. (1, 2, 3)


Tratamentul arsurilor gastrice

Tratamentul arsurilor gastrice depinde de cauza și de durata acestora. În cazul arsurilor gastrice cronice, asociate cu condiții medicale, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian sau ulcerul, va fi necesară stabilirea unui plan de tratament. În general, tratamentul medicamentuos al bolii de reflux gastroesofagian presupune administrarea de:

  • antiacide (medicamente care neutralizează acidul gastric și pot oferi o alinare rapidă a arsurilor);
  • inhibitorii de pompă de protoni (reduc secreția de acid gastric și ajută la vindecarea leziunilor esofagiene);
  • blocanții receptorilor H2 (reduc producția de acid gastric și pot fi utile pentru tratarea arsurilor gastrice ușoare până la moderate). (2, 3, 8)


În cazurile mai ușoare sau moderate, în care nu se impune administrarea de medicamente, tratamentul pentru arsuri gastrice poate presupune schimbarea stilului de viață. Acest lucru presupune, printre altele, reducerea consumului de alimente grase, prăjite sau condimentate, evitarea băuturilor carbogazoase, creșterea aportului de apă consumată, evitarea fumatului și a consumul excesiv de alcool sau de cafea. În plus, unele remedii naturale, cum ar fi ceaiul de mușețel sau mentă sau sucurile naturale, pot ajuta la reducerea acidității stomacului. (2, 3)

Dietă

Arsurile gastrice sunt o problemă frecventă care poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv de obiceiurile alimentare nesănătoase. O dietă adecvată poate ajuta la reducerea simptomelor și poate preveni apariția arsurilor gastrice. Pentru a preveni arsurile gastrice, este necesară evitarea:

  • alimentelor picante;
  • alimentele acide, cum ar fi sucurile de fructe și roșii;
  • alimentelor grase și prăjite;
  • ciocolatei sau a dulciurilor;
  • cafelei și a alcoolului.


Este recomandat, în schimb, consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele proaspete, pentru a ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos și pentru a preveni constipația. De asemenea, se recomandă evitarea consumului de alimente în porții mari, ci mai degrabă a unor porții mai mici, consumate mai frecvent. În acest mod poate fi redusă presiunea asupra stomacului și poate fi prevenit refluxul acid.

De asemenea, trebuie alese alimente cu conținut scăzut de grăsimi și proteine slabe, cum ar fi carnea de curcan sau de pui și peștele. Apa ajută la menținerea hidratării și la eliminarea acidului din stomac, așadar consumul suficient de apă este esențial pentru reducerea simptomelor arsurilor gastrice. (1, 2, 5, 6)

Remedii

Remediile naturale reprezintă o opțiune populară pentru a trata arsurile gastrice și pot fi folosite cu succes pentru a ameliora simptomele și pentru a preveni recurența acestora, însă doar la recomandarea medicului. De exemplu, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la neutralizarea acidului gastric și la reducerea disconfortului asociat cu arsurile gastrice. Bicarbonatul de sodiu este un antacid natural care poate ajuta la neutralizarea acidului din stomac, iar pentru a îl folosi trebuie amestecată o linguriță de bicarbonat de sodiu cu un pahar cu apă și băut treptat. Bicarbonatul de sodiu nu este recomandat femeilor gravide. (4, 9)

Printre alte remedii se numără și:

  • ghimbirul (poate ajuta la reducerea inflamației și a acidității gastrice);
  • laptele (conține calciu și proteine care pot ajuta la amortizarea acidului din stomac și la reducerea inflamației);
  • ceaiul de mușețel (cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antispastice, poate ajuta la ameliorarea arsurilor gastrice);
  • mestecarea gumei fără zahăr (poate ajuta la producerea de saliva, care ajută la neutralizarea acidului din stomac). (4, 7)


Sfaturi

Pentru a evita apariția arsurilor gastrice, este indicat să existe cel puțin două-trei ore între ultima masă și culcare, pentru ca stomacul să aibă suficient timp să se golească. Înghițitul mâncării în mod corespunzător și menținerea unui stil de viață activ și sănătos sunt alte recomandări generale care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății gastrice și la evitarea afecțiunilor care determină arsuri gastrice. (1, 3)


Data actualizare: 09-05-2023 | creare: 09-05-2023 | Vizite: 1314
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicamentele antiacide asociate cu risc crescut de deces
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum