Boli care pot fi agravate de infecția cu noul coronavirus
În contextul actual, al pandemiei cu noul coronavirus, este important să cunoaÈ™tem faptul că oamenii care au boli de fond asociate (diabet, afecÈ›iuni cardiovasculare, afecÈ›iuni oncologice, boli autoimune) pot dezvolta forme severe ale infecÈ›iei cu SARS-CoV-2.
Boli cardiovasculare
Sunt foarte frecvente în zilele noastre, existând cazuri chiar È™i în rândul persoanelor tinere. Acest tip de patologie poate schimba evoluÈ›ia persoanelor infectate cu coronavirus, poate agrava simptomele, dar în acelaÈ™i timp È™i COVID-19 poate destabiliza o boală cronică cardiovasculară. Dezechilibrul apare între creÈ™terea nevoilor metabolice indusă de infecÈ›ie È™i rezervele cardiace scăzute în contextul bolii. Cei cu risc foarte crescut din acest grup sunt persoanele care:
- Au vârsta peste 70 de ani È™i o patologie cardiovasculară
- Pe lângă boala cardiovasculară au È™i insuficiență renală sau o afecÈ›iune a plămânilor
- Au o afecțiune a valvelor de la nivelul inimii
- Au o afecțiune cardiacă congenitală
- Au suferit infarct miocardic în trecut
- Au transplant de cord
Complicațiile infecției cu coronavirus care pot să apară la pacienții ce au deja o boală cardiovasculară sunt:
- Hipotensiune
- Tahicardie (creșterea frecvenței cardiace)
- Bradicardie (scăderea frecvenței cardiace)
- Apariția unor aritmii
- Miocardită
- Infarct miocardic
Persoanele care se încadrează în acest grup de risc trebuie să respecte recomandările făcute de medici: de a păstra distanÈ›a socială, spălarea frecventă pe mâini, evitarea călătoriilor È™i grija față de propria stare de sănătate prin continuarea tratamentului prescris pentru boala de fond. Este recomandat ca tratamentul pentru boala cardiovasculară deja existentă șă nu fie întrerupt fără sfatul medicului curant. Nu există încă dovezi clare că tratamentul pentru diverse boli cardiace creÈ™te riscul infectării cu noul coronavirus sau că ele pot agrava evoluÈ›ia infecÈ›iei. (1, 2)
Diabet
Persoanele care suferă de diabet fac parte din grupele de risc pentru a dezvolta o formă severă a infecÈ›iei cu SARS-CoV-2. De asemenea virusul poate duce la creÈ™terea glicemiilor È™i dezechilibrul diabetului, cu posibile complicaÈ›ii ale acestuia pe termen lung. O atenÈ›ie sporită trebuie acordată pacienÈ›ilor care au glicemiile mari, aceÈ™tia fiind susceptibili la orice tip de infecÈ›ie deoarece hiperglicemia scade imunitatea organismului prin perturbarea funcÈ›iei leucocitelor. AÈ™adar, cheia persoanelor care trăiesc cu diabet în această perioadă a pandemiei (dar È™i în afara ei) este menÈ›inerea într-un interval optim al glicemiilor. În acest mod scade vulnerabilitatea organismului în faÈ›a infecÈ›iilor. (3, 4)
Bolile autoimune
În acest grup de risc intră persoane care trăiesc cu afecÈ›iuni precum: Lupus, Miastena Gravis, Artrita Reumatoidă, Sclerodermie, vasculite, hepatite autoimune, miozite, È™i alte boli autoimune. AceÈ™ti pacienÈ›i sunt mai vulnerabili în faÈ›a noului coronavirus decât populaÈ›ia generală atât datorită patologiei, cât È™i datorită tratamentului imunosupresor pe care îl urmează (corticosteroizi: Medrol sau Prednison, Imuran, CellCept, etc). Cu toate acestea, nu este recomandat ca tratamentul imunosupresor să fie întrerupt, decât dacă medicul curant recomandă acest lucru. Întreruperea tratamentului imunosupresor poate declanÈ™a un puseu al bolii care va face organismul È™i mai vulnerabil în faÈ›a COVID-19. Recomandările pentru acest grup de boli sunt aceleaÈ™i ca în cazul populaÈ›iei generale È™i de asemenea este necesară continuarea tratamentului imunosupresor pentru a nu se agrava boala de fond. Beneficiul continuării tratamentului este mai important decât beneficiul pe care îl aduce întreruperea lui. (4)
Cancerul
O altă categorie la risc crescut sunt persoanele care au o patologie oncologică. Fie că vorbim despre pacienÈ›i cu cancer mamar, cu limfoame, cu cancer de colon, stomac, etc., pacienÈ›i care sunt la terapie intensivă sau au suferit recent transplant de măduvă, cu toÈ›ii au sistemul imunitar foarte slăbit. Datorită imunității compormise ei sunt mai sensibili în faÈ›a infecÈ›iei cu noul coronavirus, organismul nu are capacitate bună de a lupta cu infecÈ›iile È™i de aceea trebuie să se protejeze foarte bine. Încă o dată autoizolarea la domiciliu È™i distanÈ›area socială în contextul acestei pandemii este recomandată È™i poate fi salvatoare de viață. O altă recomandare importantă este evitarea controalelor medicale care nu sunt necesare, de aceea, optim este să se ia legătura cu medicul curant pentru stabilirea unui plan de tratament adaptat nevoilor. PacienÈ›ii care urmează È™edinÈ›e de chimioterapie este important să ia legătura cu centrul de tratament È™i să stabilească de asemenea un program. (6)
Afecțiuni respiratorii
Astmul, boala pulmonară obstructivă cronică, boala pulmonară interstiÈ›ială, fibroza chistică, afecÈ›iuni respiratorii sezoniere, alergii, tuberculoză etc., toate fac parte din grupul cu risc crescut pentru COVID-19. Persoanele care au una din aceste patologii, de asemenea au recomandare de a păstra distanÈ›a socială pentru protecÈ›ia lor si a celorlalÈ›i. InfecÈ›ia cu SARS-CoV-2 poate fi severă în condiÈ›iile existenÈ›ei altor afecÈ›iuni respiratorii sau le poate complica pe cele existente pe fondul unui răspuns imun scăzut care nu mai luptă la fel de eficient. (7)
Ceea ce este important pentru pacienÈ›ii care au astfel de boli cronice de fond È™i care le compromite sistemul imunitar, este să respecte mult mai strict decât restul populaÈ›iei recomandările în ceea ce priveÈ™te noul coronavirus (SARS-CoV-2), să È›ină legătura cu medicul curant È™i să îl informeze despre simptomele neobiÈ™nuite care apar, să fie extrem de atenÈ›i cu măsurile de prevenÈ›ie È™i să nu se supună riscului infectării.
2. Coronavirus: what it means for you if you have heart or circulatory disease, link: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/news/coronavirus-and-your-health
3. Treating COVID-19 in patients with diabetes, link: https://www.the-hospitalist.org/hospitalist/article/219146/diabetes/treating-covid-19-patients-diabetes
4. All Hands on Deck: UK Advice for Diabetes Care During COVID-19, link: https://www.medscape.com/viewarticle/927310
5. What to Know About Rheumatic Disease and the COVID-19 Coronavirus, link: https://www.hss.edu/conditions_rheumatic-disease-and-COVID-19-coronavirus.asp
6. Coronavirus (COVID-19) and cancer, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/coronavirus-and-cancer
7. American Lung Association, link: https://www.lung.org/blog/update-covid-19
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Covid-19 si sinuzita
- Alergie la paracetamol si aspirina