COVID-19 și alăptarea
Alăptarea reprezintă fundamentul supraviețuirii, dezvoltării armonioase și protecției nou-născutului și sugarului împotriva bolilor, prin factorii de apărare imunitară pe care îi conține, având în plus numeroase beneficii pentru sănătatea mamei. Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, urmată de continuarea alăptării în asociere cu o alimentație diversificată. Odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19 s-a ridicat problema transmiterii virusului SARS-CoV-2 de la mamă la nou-născut sau sugar în timpul alăptării. (1, 2, 3)
Transmiterea noului coronavirus în timpul alăptării
Datele actuale cu privire la transmiterea SARS-CoV-2 prin laptele matern de la mama infectată la nou-născut sau sugar sunt încă limitate, însă se pare că transmiterea verticală în acest mod este puțin probabilă. Până la momentul actual nu au fost detectate în laptele matern al mamelor bolnave de COVID-19 particule virale vii, capabile de a produce infecția la nou-născut sau sugar. Transmiterea pe această cale este intens studiată în prezent, iar cercetătorii continuă să testeze laptele matern. Pe de altă parte, contactul strâns dintre mamă și copil în timpul alăptării poate face posibilă transmiterea virusului pe cale respiratorie, calea principală de transmitere, fie prin contact direct al sugarului cu picăturile respiratorii ale mamei, fie prin suprafețe contaminate cu care sugarul intră ulterior în contact. (1, 2, 3, 4, 5)
Riscurile versus beneficiile alăptării în cazul mamei cu COVID-19
Riscul infecției la sugar este mic, iar infecția este în general ușoară sau chiar asimptomatică, fiind mult mai puțin periculoasă față de alte infecții de care copilul este protejat prin alăptare. În plus, mamele care devin infectate la scurt timp după naștere sau în timpul alăptării vor produce și elimina în laptele matern anticorpi și alți factori bioactivi de apărare imunitară care vor proteja bebelușul și îi vor intensifica răspunsul imun. De asemenea, contactul piele-pe-piele din timpul alăptării are numeroase beneficii atât pentru mamă, cât și pentru nou-născut, scăzând mortalitatea neonatală. OMS recomandă astfel ca mamele suspecte sau confirmate cu COVID-19 să inițieze sau să continue alăptarea, după caz, întrucât beneficiile laptelui matern pentru bebeluș depășesc cu mult riscul transmiterii infecției. (1, 2, 3, 5)
Măsurile de igienă recomandate în timpul alăptării în cazul mamei cu COVID-19
Având în vedere căile de transmitere prezentate anterior, este recomandat ca mamele suspecte sau confirmate cu COVID-19 să adopte toate măsurile posibile de protecție împotriva transmiterii virusului la copilul lor: (2, 3, 4)
- 1. Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau, dacă acestea nu sunt disponibile, cu o soluție care conține minimum 60% alcool, înainte și după contactul cu bebelușul.
- 2. Purtarea unei măști faciale în prezența bebelușului și în special în timpul alăptării la sân.
- 3. Spălarea mâinilor înaintea atingerii pompei de sân, biberoanelor sau recipientelor de stocare a laptelui și curățarea acestora după utilizare.
- 4. Spălarea și dezinfectarea regulată a suprafețelor cu care mama infectată a venit în contact.
- 5. Spălarea pieptului mamei doar dacă aceasta a tușit pe el, altfel nu este necesară înainte de fiecare alăptare. (2, 3, 4)
Alăptarea în cazul mamei simptomatice cu COVID-19
În cazul apariției simptomelor de boală la mamă, precum febră, tuse sau dispnee (dificultate în respirație) , aceasta ar trebui să solicite asistență medicală cât mai devreme și să urmeze cu strictețe recomandările cadrelor medicale. Dacă mama se simte suficient de bine pentru a alăpta, atunci este recomandat să continue această practică, cu respectarea și sporirea tuturor normelor de igienă prezentate anterior. Dacă mama nu are o stare de sănătate care să îi permită continuarea alăptării, atunci aceasta poate fi încurajată să exprime laptele fie manual, fie cu ajutorul unei pompe de sân, urmând ca bebelușul să fie hrănit cu lapte matern de către o persoană neinfectată, folosind un recipient curat. Exprimarea laptelui este utilă și în menținerea lactației, pentru momentul în care mama se va simți din nou suficient de bine pentru a continua alăptarea la sân. Este cu atât mai importantă respectarea măsurilor de igienă, în acest caz. Dacă nici acest lucru nu este posibil, o alternativă poate fi utilizarea de lapte uman pasteurizat de la donatori, din băncile de lapte, dacă acesta este disponibil. Alegerea variantei optime pentru alăptat ar trebui întotdeauna discutată cu personalul medical. (2, 3, 4, 5)
Alăptarea în cazul bebelușului cu COVID-19
Este recomandată continuarea alăptării în situația în care bebelușul se îmbolnăvește, fie că este vorba despre COVID-19 sau altă afecțiune, datorită anticorpilor și factorilor de protecție anti-infecțioși prezenți în laptele matern, care stimulează sistemul imunitar al copilului și îl ajută în lupta împotriva infecțiilor. (3)
În concluzie, beneficiile alăptării și a contactului piele-pe-piele asupra protecției împotriva infecțiilor și asigurării sănătății copilului sunt cu atât mai importante când accesul la servicii de sănătate este limitat. Respectarea măsurilor de igienă este esențială în prevenirea transmiterii noului coronavirus de la mama suspectă sau confirmată cu COVID-19 la nou-născut sau sugar. (1)
2. Breastfeeding during the COVID-19 pandemic – UNICEF, Link: https://www.unicef.org/eap/breastfeeding-during-covid-19
3. Breastfeeding safely during the COVID-19 pandemic – UNICEF, Link: https://www.unicef.org/coronavirus/breastfeeding-safely-during-covid-19-pandemic
4. Breastfeeding – Coronavirus Disease (COVID-19) – Centers for Disease Control and Prevention, Link: https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/covid-19-and-breastfeeding.html
5. Coronavirus disease (COVID-19): What parents should know – UNICEF, Link: https://www.unicef.org/stories/novel-coronavirus-outbreak-what-parents-should-know
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Instrucțiuni privind manipularea echipamentului de protecție de către personalul medical
- Interacțiunea cu poliția în contextul pandemiei COVID-19
- Intubat (pentru COVID) în România - riscul de a lua microbi de spital
- Sunt vaccinurile actuale eficiente pe toate tulpinile de virus SARS-CoV-2? Ce spun studiile
- Infectat cu Covid19 vaccinat fiind
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Covid în sarcina
- Alergie la paracetamol si aspirina