Coronavirusul - rezumat - informații importante pe scurt (ce trebuie să știi)
Autor: Dr. Purtan Teodora
SARS-CoV-2 este un tip nou de coronavirus, înregistrat pentru prima dată în luna decembrie a anului 2019 şi s-a răspândit până în luna martie a anului 2020 în întreaga lume, find decretate starea de pandemie.
Coronavirusurile reprezintă o familie de virusuri ARN încapsulate, care pot determina îmbolnăvire la om și la animale. Principalele tulpini de coronavirusuri care determină îmbolnăvire la om sunt următoarele: alfa-coronavirusurile (229E și NL63), beta-coronavirusurile (HKU1 și OC43), SARS-CoV, MERS-CoV și SARS-CoV-2 (sau COVID-19).
Transmiterea virusului SARS-CoV-2 se realizează pe cale respiratorie, afectează cu predominanță persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 70 ani şi determină un sindrom asemănător gripei, care poate duce, în anumite circumstanțe, la apariția insuficienței respiratorii progresive.
SARS-CoV-2 rezistă 30 în aer, patru ore pe suprafețe şi poate fi contractat de la o distanță maximă de 4,5 metri față de persoana infectată.
Rata mortalității COVID-19 este de 10%.
Care sunt însă manifestările clinice specifice infecției COVID-19? Care sunt elementele de diagnostic ale infecției COVID-19? Şi care este tratamentul corespunzător infecției COVID-19? Toate acestea le vom discuta în cele ce urmează.
Manifestări clinice specifice infecției COVID-19
Perioada de incubație a virusului SARS-CoV-2 este cuprinsă între două şi zece zile (medie de cinci zile).
Manifestările clinice incipiente specifice infecției COVID-19 sunt similare unei gripe banale şi sunt reprezentate de febră, frisoane, tuse, dureri musculare şi articulare. În rare cazuri pot apărea manifestări clinice specifice infecției de tract respirator, precum durere în gât sau rinoree abundentă.
Majoritatea bolnavilor cu COVID-19 prezintă o evoluție favorabilă a bolii, vindecându-se într-una sau două săptămâni, fără complicații.
Într-un număr redus de bolnavi (în special peraoane vârstnice, cu comorbidități), infecția COVID-19 poate evolua spre afectare pulmonară, cu pneumonie urmată de insuficiență respiratorie, caracterizată prin dificultăți respiratorii, dispnee marcată, hipoxemie şi sindrom de detresă respiratorie acută.
Decesul în cazul infecției COVID-19 se produce prin afectare pulmonară cu insuficiență respiratorie.
Diagnosticul de COVID-19
Diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 se pune pe baza simptomatologiei clinice descrise anterior şi pe baza următoarelor investigații paraclinice:
- culturi virale din secrețiile respiratorii prezente în nazofaringe şi orofaringe
- PCR
- teste serologice
- tomografia computerizată a toracelui care evidențiază, în numeroase cazuri, prezența opacităților pulmonare periferice şi subpleurale „în sticlă mată”.
Tratamentul infecției COVID-19
Din nefericire, asemenea multor altor infecții virale, infecția cu SARS-CoV-2 nu beneficiază de tratament etiologic.
Tratamentul administrat în cazul bolnavilor cu COVID-19 este simptomatic şi suportiv şi constă în administrarea de antiinflamatoare pentru reducerea febrei, oxigenoterapie în cazul bolnavilor cu dificultăți respiratorii severe şi întărirea sistemului imunitar prin administrarea preparatelor medicamentoase special concepute pentru aceasta.
În cazul bolnavilor cu hipoxemie şi cu detresă respiratorie acută, poate fi necesară oxigenarea sângelui din organism prin intermediul unui aparat cu funcție de plămân artificial (aceasta datorită faptului că, virusul odată ajuns în plămâni distruge alveolele pulmonare-organe care asigură oxigenarea normală a sângelui, determinând pneumonie şi ulterior insuficiență respiratorie acută; alveolele pulmonare odată distruse nu mai sunt capabile în a asigura oxigenarea sângelui şi astfel este necesară oxigenarea mecanică).
În prezent, în anumite centre medicale s-a încercat combaterea COVID-19 prin administrarea de antiretrovirale (medicamente pentru combaterea infecției HIV), Ribavirină, Oseltamivir şi corticosteroizi, însă rezultatele obținute în urma administrării acestor terapii sunt, în majoritatea cazurilor, neconcludente.
Prevenirea infecției COVID-19
Prevenirea COVID-19 se realizează prin respectarea următoarelor măsuri de igienă:
- spălarea frecventă a feței şi a mâinilor cu apă şi săpun
- evitarea contactului cu persoane care prezintă infecții respiratorii
- curățarea frecventă a suprafețelor cu dezinfectant
- evitarea atingerii nasului, ochilor sau a gurii cu mâinile murdare
- acoperirea gurii cu o batistă în caz de tuse sau strănut
- evitarea administrării intempestive a medicamentelor antibiotice sau antivirale
- utilizarea măştilor de protecție în cazul în care sunteți bolnav sau urmează să acordați asistență medicală persoanelor bolnave.
Factorii de risc pentru mortalitate în infecția cu SARS-CoV-2 sunt:
- persoane aflate peste vârsta de 60 de ani, cu multiple comorbidități
- nivelul seric crescut al lactat dehidrogenazei
- creşterea numărului de neutrofile.
Bolnavii care sunt suspectați cu infecție cu SARS-CoV-2 trebuie plasați în izolare, într-o cameră cu presiune negativă, iar personalul medical care îi îngrijeşte sunt obligați să poarte măşti de protecție de tip N-95, pentru protejarea ochilor, nasului şi a gurii, pelerine de protecție şi mănuşi.
2. About Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/index.html
3. Coronavirus (COVID-19) health alert, link: https://www.health.gov.au/news/health-alerts/novel-coronavirus-2019-ncov-health-alert
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum să nu te simți singur în contextul distanțării sociale
- 5 aspecte despre pandemie şi testare pe care trebuie să le cunoşti
- Efectele adverse ale vaccinării anti-COVID - conform studiilor pe populația vaccinată
- Instrucțiuni privind manipularea echipamentului de protecție de către personalul medical
- Perioada „critica” covid ??
- Covid-19 după TBC
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Hipertensiune sau diabet + coronavirus: inlocuiti inhibitorul de conversie a angiotensinei
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Tuse cronica post COVID19
- Vitiligo si coronavirusul
- Covid-19 si sinuzita
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Alergie la paracetamol si aspirina