Baia de soare - pe lista de obiceiuri zilnice sănătoase

©

Autor:

Baia de soare - pe lista de obiceiuri zilnice sănătoase

Mereu auzim cât de nocive sunt razele ultraviolete ale soarelui și că trebuie să purtăm ochelari de soare, pălării și creme cu factor de protecție ridicat. Însă în multe situații o doză de câteva minute de expunere la soare poate avea reale beneficii pentru sănătate. Mai jos sunt principalele beneficii ale băilor de soare.

Protejează împotriva depresiei
Studiile recente spun că expunerea la soare este direct legată de stimularea producției de serotonină, un hormon care promovează o stare de bine. Dacă nu te expui la soare suficient timp, nivelul serotoninei poate scădea sub un nivel normal, fapt care poate duce la depresie sau tulburări afective sezoniere (o formă de depresie legată de schimbarea anotimpurilor). (1, 2, 3)

Ajută la dezvoltarea armonioasă a oaselor
Băile de soare pot ajuta la dezvoltarea osoasă. Acest lucru apare ca urmare a faptului că razele soarelui sunt esențiale în producția naturală de vitamina D. Potrivit studiilor, 30 minute de expunere la soare sunt suficiente pentru a produce 50.000 UI (unități internaționale) de vitamine D la persoanele cu tenul deschis la culoare, 30. UI la persoanele cu tenul măsliniu și 10.000 UI în cazul persoanelor cu tenul închis la culoare. Un nivel redus al vitaminei D este legat de apariția rahitismului la copii și a osteoporozei la adulți. (4, 5, 6, 7, 8, 9)

Previne apariția unor forme de cancer
Deși excesul de raze ultraviolete poate duce la cancer de piele, o expunere moderată la soarele poate avea rol preventiv. Potrivit cercetătorilor, persoanele care locuiesc în zone cu un număr redus de ore însorite sunt mult mai predispuși la cancer de colon, ovarian, pancreatic și de prostată. (10, 11)

Tratează unele probleme ale pielii
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, băile de soare poate contribui la tratarea unor probleme ale pielii precum eczeme, psoriazis, acnee sau icter. (12, 13, 14, 15, 16)

Ajută la obținerea unui somn mai odihnitor
Expunerea zilnică la soare este vitală pentru a asigura funcționarea normală a ritmului circadian (acesta implică efecte fizice, mentale și comportamentale, iar dereglarea sa poate avea efecte devastatoare). Lipsa soarelui pe durata zilei va crea probleme de somn odată cu lăsarea serii. Mai mult, expunerea la soare pe timpul zilei este direct legată de o producție normală a melatoninei (hormonul somnului) pe timpul nopții. (9, 17, 18, 19)

Reglează tensiunii arteriale și protejează inima
Expunerea pielii la soare ajută la eliberarea oxidului nitric, un compus cu proprietăți cu rol în reducerea hipertensiunii arteriale. Un studiu recent a urmărit un grup de voluntari care a fost expus la raze UV sau lămpi de căldură. Rezultatele au arătat o diminuare considerabilă a tensiunii arteriale după o oră în cazul razelor UV (nu au exista rezultate în cazul lămpii obișnuite care oferea doar căldură). (20, 21)

Ajută la producția de vitamina D
Potrivit unui studiu care a analizat testele de sânge a 500 copii internați la secția de pediatrie, 2 din 5 copii aveau o deficiență de vitamina D. Un nivel normal al acestei vitamine este direct legată de un risc mai mic de cancer, scleroză multiplă și depresie. (6, 22, 23)

Reduce riscul de moarte prematură
Potrivit unui studiu realizat în sudul Suediei, persoanele care evitau expunerea la soare aveau un risc de două ori mai mare deces prematur. Mai mult, băile de soare sunt atât de importante încât cercetătorii spun că persoanele nefumătoare care nu se expun la soare au o speranță de viață similară fumătorilor. (24, 25)

Îmbunătățește performanțele cognitive
Un studiu a demonstrat că absența băilor de soare poate duce la deficiențe cognitive. Un alt studiu a arătat că expunere pentru scurt timp la soare este direct legată de stimularea atenției și a capacității de creare de legături între lucruri diferite. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că receptorii vitaminei D din creier se află într-o zonă responsabilă de calcule complexe, procesarea informațiilor și formarea amintirilor. (26, 27, 28)

Protejează împotriva bolilor neurodegenerative
Un nivel redus al vitaminei D reprezintă un factor pentru schizofrenie și Alzheimer. Potrivit studiilor, minim 2000 UI de vitamina D pe zi în primul an de viață al copilului scade semnificativ riscul de schizofrenie al viitorului adult. Mai mult, studiile au arătat că 50% dintre persoanele cu Alzheimer au un nivel subnormal al vitaminei D iar persoanele afectate au resimțit o diminuare a simptomele odată ce au crescut timpul petrecut afară, în lumina soarelui. În cazul bolnavilor de Parkinson terapia cu soare a avut rezultate la fel de îmbucurătoare. Într-un experiment bolnavii au fost expuși la o oră de lumină pe zi timp de două săptămâni. Rezultatele au arătat o îmbunătățire a funcțiilor motorii, a stării de spirit și chiar o reducere a medicației care stimulează producția de dopamină cu 13-100%. (29, 30, 31, 32, 33, 34)

Susține sănătatea dentară
Expunerea la soare crește nivelul vitaminei D din organism, fapt care scade riscul de probleme gingivale. Mai mult, potrivit unor studii, persoanele care locuiesc în zone însorite au mai puține carii iar copiii care au probleme dentare au, în cele mai multe cazuri, o deficiență de vitamina D. Cercetătorii spun că 800 IU de vitamina D pe zi sunt suficiente pentru a preveni apariția problemelor dentare la copii. (35, 36, 37, 38)

Reduce riscul de diabet
Un nivel redus al vitaminei D a fost în numeroase rânduri asociat unui risc mai mare de diabet de tip 1 și 2 precum și complicațiilor metabolice. Potrivit unui studiu recent realizat pe rozătoare baia de soare este asociată unei încetiniri a îngrășării precum și unei creșteri mai mici a nivelului zahărului din sânge măsurat după masă. Mai mult, cercetătorii au demonstrat o îmbunătățire cu 60% a rezistenței la insulină în cazul persoanelor care au primit un supliment de vitamina D. (21, 39, 40)

Stimulează producția hormonilor sexuali
Legătura dintre expunerea la soare și producția de hormoni sexuali a fost demonstrată atât de studiile pe rozătoare cât și de cele realizate pe oameni. Un studiu interesant a implicat expunerea unor voluntari la tratamente cu lumină UV. Rezultatele au arătat dublarea producției de hormoni sexuali după doar cinci tratamente. Mai mult, pe durata verii nivelul testosteronului se îmbunătățește cu aproximativ 20% - cercetătorii cred cp responsabilă pentru acest rezultate este expunerea la soare. (41, 42, 43, 44, 45)

Reduce durerea
Potrivit unui studiu, persoanele care au avut operație apoi au ieșit la soare au un nivel mai mic al stresului și al durerii. Acestea, spun cercetătorii, au necesitat o diminuarea a medicației pentru durere cu până la 21%. Acest efect apare, potrivit oamenilor de știință deoarece expunere la soare stimulează producția de beta-endorfine, o serie de compuși produși natural de organism și care reduc durerea. Mai mult, studiile au arătat că 88% dintre persoanele cu dureri cronice au o deficiență de vitamina D. (46, 47, 48, 49)

Este benefic pentru ochi
Studiile au arătat că acei copii care au fost expuși luminii naturale a soarelui au un risc mai mic de a dezvolta miopie. Mai mult, studiile realizate pe maimuțe au arătat că expunerea treptată și continuă la soare reduce din riscul apariției problemelor de vedere. (50, 51)

În exces, lumina solară poate afecta negativ sănătatea crescând riscul de cancer de piele însă în moderație, băile de soare pot preveni sau chiar trata unele probleme de sănătate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății sunt suficiente între 5 și 15 minute de trei ori pe săptămână (fără cremă de protecție) pentru a te bucura de efectele benefice ale producției (naturale) de vitamina D. Evită orele de vârf (10-16) și vei avea doar de câștigat dacă îți petreci timp la soare. (12)


Data actualizare: 08-03-2019 | creare: 08-03-2019 | Vizite: 3816
Bibliografie
1. Seasonal affective disorder. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/symptoms-causes/syc-20364651
2. Sunshine, Serotonin, and Skin: A Partial Explanation for Seasonal Patterns in Psychopathology? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3779905/
3. Why Sunlight Is So Good For You. http://time.com/4888327/why-sunlight-is-so-good-for-you/
4. Rickets–vitamin D deficiency and dependency. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3313732/
6. Vitamin D: The “sunshine” vitamin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
7. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers, and cardiovascular disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585788
8. Vitamin D and Bone. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3688475/
9. Benefits of Sunlight: A Bright Spot for Human Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290997/
5. The effect of vitamin D on bone and osteoporosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21872800
10. Vitamin D and Sunlight: Strategies for Cancer Prevention and Other Health Benefits. https://cjasn.asnjournals.org/content/3/5/1548.full
11. Increased UVA exposures and decreased cutaneous Vitamin D(3) levels may be responsible for the increasing incidence of melanoma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19155143
12. Are there beneficial effects of UV radiation? https://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/en/index1.html
13. Nitric oxide induces human CLA+CD25+Foxp3+ regulatory T cells with skin-homing potential. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(17)30924-7/abstract
14. Sun exposure induces rapid immunological changes in skin and peripheral blood in patients with psoriasis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21271993
15. Can sunlight replace phototherapy units in the treatment of neonatal jaundice? An in vitro study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11722753
16. Safety and Efficacy of Filtered Sunlight in Treatment of Jaundice in African Neonates. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4531268/
17. Effect of Natural Sunlight on Sleep Problems and Sleep Quality of the Elderly Staying in the Nursing Home. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28786887
18. Linking Light Exposure and Subsequent Sleep: A Field Polysomnography Study in Humans. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806586/
19. Effect of Daylight on Melatonin and Subjective General Health Factors in Elderly People. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4935707/
20. The effects of two different doses of ultraviolet-A light exposure on nitric oxide metabolites and cardiorespiratory outcomes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29516257
21. The “Sunshine Deficit” and Cardiovascular Disease. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.107.713339
22. A Review on Vitamin D Deficiency Treatment in Pediatric Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3979050/
23. How to get vitamin D from sunlight. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-get-vitamin-d-from-sunlight/
24. Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26992108
25. The risks and benefits of sun exposure. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5129901/
26. Daytime light exposure dynamically enhances brain responses. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16920622
27. Effect of sunlight exposure on cognitive function among depressed and non-depressed participants: a REGARDS cross-sectional study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2728098/
28. Vitamin D and neurocognitive dysfunction: preventing "D"ecline? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18579197?dopt=Citation
29. Vitamin D in schizophrenia, major depression and alcoholism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11005548/
30. Vitamin D supplementation during the first year of life and risk of schizophrenia: a Finnish birth cohort study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14984883/
31. Vitamin D deficiency is associated with low mood and worse cognitive performance in older adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17138809/
32. Exposure to light in healthy elderly subjects and Alzheimer's patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3368532
33. Turning On Lights to Stop Neurodegeneration: The Potential of Near Infrared Light Therapy in Alzheimer's and Parkinson's Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4707222/
34. Dopamine and light: dissecting effects on mood and motivational states in women with subsyndromal seasonal affective disorder. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819153/
35. A review of the role of solar ultraviolet-B irradiance and vitamin D in reducing risk of dental caries. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22110779
36. Geographic variations of dental caries in Oregon. III. A consideration of the influence of some environmental factors on the caries experience of native born and reared school children in two regions. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0030422050901988
37. Vitamin D status of children with severe early childhood caries: a case–control study. https://bmcpediatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2431-13-174
38. The Role of Vitamin D in the Control of Dental Caries in Children: One Figure. https://academic.oup.com/jn/article-abstract/15/6/547/4726899
39. Ultraviolet Radiation Suppresses Obesity and Symptoms of Metabolic Syndrome Independently of Vitamin D in Mice Fed a High-Fat Diet. http://diabetes.diabetesjournals.org/content/63/11/3759
40. Lower levels of plasma 25-hydroxyvitamin D among young adults at diagnosis of autoimmune type 1 diabetes compared with control subjects. https://www.researchgate.net/profile/Hans_Arnqvist/publication/6722943_Lower_levels_of_plasma_25-hydroxyvitamin_D_among_young_adults_at_diagnosis_of_autoimmune_type_1_diabetes_compared_with_control_subjects_Results_from_the_nationwide_Diabetes_Incidence_S
41. Factors that Affect Egg Production in Chickens. http://nwdistrict.ifas.ufl.edu/phag/2015/02/27/factors-that-affect-egg-production-in-chickens/
42. Lack of interest in sex successfully treated by exposure to bright light. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160918214443.htm
43. Light therapy as a treatment for sexual dysfunctions--beyond a pilot study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25007542
44. Light Therapy as a treatment for sexual dysfunction; focus on testosterone levels. https://www.ecnp.eu/presentationpdfs/70/P.4.b.010.pdf
45. Effects of Seasonal Differences in Testosterone and Cortisol Levels on Pain Responses Under Resting and Anxiety Conditions. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874911/
46. The Effect of Sunlight on Postoperative Analgesic Medication Use: A Prospective Study of Patients Undergoing Spinal Surgery. https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/2005/01000/The_Effect_of_Sunlight_on_Postoperative_Analgesic.22.aspx
47. Sunbathing may boost endorphins in the body and brain. https://www.sciencenews.org/article/sunbathing-may-boost-endorphins-body-and-brain
48. Body & brain: Sunbathing may boost endorphins in the body and brain: Mice produce feel‐good molecule in response to regular exposure to ultraviolet light . https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/scin.2014.5591860218
49. Vitamin D Deficiency and Pain: Clinical Evidence of Low Levels of Vitamin D and Supplementation in Chronic Pain States. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4470966/
50. Prevention of Myopia in Children. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2441244
51. Exposure to Sunlight Reduces the Risk of Myopia in Rhesus Monkeys. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4451516/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce se întâmplă de fapt când te expui la soare
  • Legătura dintre soare și cancer
  • Efectele luminii soarelui asupra corpului
  •