Șosetele ajută la un somn mai bun și îți ușurează viața
Autor: Fermeșanu Liana
Purtatul șosetelor pe timpul somnului poate suna inconfortabil sau crezi că ar putea să-ți înfierbânte picioarele prea tare, dar de fapt, poate aduce o grămadă de beneficii - te ajută să adormi mai repede prin reglarea temperaturii în corp, ameliorează simptomele unor afecțiuni sau îți îmbunătățesc viața sexuală.
Șosetele în somn
Oamenii care poartă șosete normale sau încălzite adorm mai repede, a relevat un studiu al Institutului Olandez pentru Neuroștiință (1).
Explicația este că temperatura corporală și procesul de adormire se influențează reciproc, iar purtatul șosetelor provoacă în corp un proces de reglare a temperaturii.
Căldura face ca vasele de sânge să se dilate (vasodilatație), ca urmare, pielea emană căldură, iar temperatura corpului scade (2). Organismul începe să redistribuie temperatura în corp, proces despre care se crede că este premergător somnului.
Temperatura corporală se află sub influența ritmului circadian (3), care controlează sincronizarea organismului cu programul de somn și reglează senzația senzația de somnolență seara sau pe cea de trezire, dimineața.
Citiți mai multe despre ritmul circadian!
Pe timpul zilei, temperatura normală a corpului general acceptată este de 37°C, dar unele studii arată că aceasta poate varia, de la 36, 1°C la 37, 2°C (4). Noaptea, temperatura scade cu un grad sau două, lucru care face corpul să simtă somnolență.
Astfel, efectul pe care îl au șosetele asupra corpului provoacă în creier semnalul care anunță inițierea procesului de adormire, fapt care ne poate ajuta să adormim mai ușor.
Șosetele pe stradă și în pat
Mâinile și picioarele care sunt mereu reci pot fi simptome ale sindromului Raynaud. Afecțiunea se poate manifesta prin episoade în care se întrerupe circulația sângelui în anumite părți ale corpului, adesea degetele de la mâini și de la picioare, care devin amorțite și palide. Purtatul șosetelor poate preveni episoadele, prin menținerea căldurii și a fluxului sanguin din picioare.
Șosetele pot face viața mai ușoară și femeilor care se confruntă cu valuri de căldură (bufeuri) cauzate de menopauză, datorită efectelor vasodilatației. (5)
Cât despre purtatul șosetelor în timpul sexului, Universitatea Groningen din Olanda a descoperit într-un studiu că oamenii care au purtat șosete în timpul activității sexuale au ajuns mai ușor la orgasm. (6)
Recomandări
Ai grijă ca șosetele să nu fie prea strâmte, pentru a nu afecta circulația sângelui.
Dacă nu suporți șosetele în timpul somnului dar vrei să ai parte de toate beneficiile scrise mai sus, învelește-ți picioarele cu o pătură groasă, pune lângă ele o sticlă cu apă caldă, fă o baie fierbinte sau poartă papuci călduroși înainte de culcare.
(2) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2869.2008.00678.x
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278431/
(4) https://medlineplus.gov/ency/article/001982.htm
(5) https://speakingofwomenshealth.com/newsletter/menopause-and-hot-flashes
(6) https://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4111360.stm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni