Biomarkerii folosiți în evaluarea beneficiilor terapiilor anti-îmbătrânire pot oferi informații înșelătoare

©

Autor:

Biomarkerii folosiți în evaluarea beneficiilor terapiilor anti-îmbătrânire pot oferi informații înșelătoare
Un concept general acceptat, conform cărora nematodele (sau viermii cilindrici) au o vârstă biologică unică, universală, sunt contestate de o nouă cercetare.
Noi analize efectuate de oamenii de știință indică faptul că viermii au cel puțin două „vârste biologice” distincte și că acestea au corelații consistente între ele. Autorii lucrării de cercetare sugerează faptul că ar exista o structură ierarhică ascunsă care reglementează procesul de îmbătrânire. Descoperirile fac ca biomarkeri folosiți în prezent pentru a evalua vârstă biologică și beneficiile terapiilor anti-îmbătrânire să devină mai puțin relevanți, deoarece ar putea fi cu ușurință influențați de diverși factori externi.

Oamenii, la fel ca animalele, trăiesc perioade limitate de timp, cu multiple variații în ceea ce privește durata de viață. Există numeroși factori care influențează durata de viață a unui individ, însă procesele de bază care conduc îmbătrânirea sunt în continuare necunoscute. Comparativ cu măsurătoarea anilor de viață, care este una precisă și care decurge natural, o eventuală măsurare a vârstei biologice a organelor și țesuturilor este semnificativ mai dificil de realizat, deoarece organele și țesuturile pot îmbătrâni mai rapid sau lent.

Oameni de știință de pe întreg globul au demarat cercetări pentru identificarea unor metode pentru a măsura „vârstă biologică” a celulelor, care poate fi diferită de vârsta cronologică. Deși în teorie astfel de biomarkeri ai îmbătrânirii ar putea revoluționa medicina, deoarece ar permite urmărirea vârstei biologice și implicit măsurarea impactuluu dietei, al exercițiilor fizice și al medicamentelor asupra sănătății lor, până în prezent niciun test precis și extrem de predictiv pentru vârsta biologică nu a fost validat.

Pentru a înțelege componentele îmbătrânirii și modul în care ele pot fi măsurate, cercetătorii apelează pentru studiile lor experimentale la animale de laborator. În studiul actual, cercetătorii au dezvoltat un dispozitiv cu ajutorul căruia au reușit urmărirea pe parcursul întregii vieți a zeci de mii de nematode simultan. Rezultatele analizei indică faptul că viermii au cel puțin două procese de îmbătrânire parțial independente ce se produc simultan și care, deși urmează traiectorii diferite, au rate care se pot corela între ele. Mai precis, viermii la care etapa de încetare a mișcării (etapă comportamentală considerată biomarker al îmbătrânirii) are loc mai accelerat, vor deceda mai rapid.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că intervențiile realizate pentru modificarea duratei de viață ale nematodelor nu au influențat corelația dintre cele două „vârste biologice”, ceea ce sugerează existența unei structuri ierarhice care reglementează procesele de îmbătrânire, dar ale căror mecanisme nu sunt în prezent cunoscute.

sursa: Scince Daily
foto: TNick Stroustrup

Data actualizare: 06-10-2022 | creare: 06-10-2022 | Vizite: 459
Bibliografie
Biomarkers used to track benefits of anti-aging therapies can be misleading, suggests nematode study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220929204045.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Taurina poate preveni daunele oxidative provocate de îmbătrânire la femei
  • Descoperiri din studii efectuate pe viermii rotunzi pot duce la dezvoltarea unor terapii pentru tulburările asociate cu îmbătrânirea
  • Tratamentele care promit creșterea longevității sunt ineficiente pentru încetinirea îmbătrânirii
  •