Recomandări pentru pachețelul copilului la școală si gradiniță

©

Autor:

Recomandări pentru pachețelul copilului la școală si gradiniță

Alimentația copilului de vârstă preșcolară, respectiv școlară constituie unul dintre principalii piloni ai dezvoltării corecte, fiind de datoria părinților de a îi îndruma către un stil de viață echilibrat prin intermediul obiceiurilor alimentare sănătoase. Articolul prezent vine în ajutorul părinților sau al tutorilor prin prezentarea câtorva idei și sugestii alimentare pentru pachețelul copilului, care să acopere pe cât posibil nevoile micuțului.

Care sunt principalii nutrienți de care copilul are nevoie?

În intervalul de vârstă 5-8 ani, cel mai important obiectiv de realizat din punct de vedere nutrițional este implementarea unui program de masă adaptat în funcție de orele pe care le petrece în colectivitate, la grădiniță, respectiv la școală. Dezvoltatea accelerată specifică acestei vârste determină necesitatea sporită pentru anumiți nutrienți precum:

  • Legume roșii (ardei roșu, gogoșar, roșie), verzi (castravete, varză, sparanghel, ceapă verde, spanac etc.), rădăcinoase (țelină, păstârnac, sfeclă, ridiche), precum și ciuperci, fasole boabe sau păstăi;
  • Fructe, fie consumate ca atare, fie în sucuri de fructe preparate în gospodărie, fără coloranți sau aditivi;
  • Cereale integrale (orez, ovăz, quinoa, orz, grâu);
  • Lactate, de preferat laptele cu procentaj scăzut de grăsime, precum și preparatele pe bază de lapte: brânzeturi, iaurturi;
  • Proteine de origine animală, de preferat să optați pentru carnea slabă de tipul curcanului sau puiului;
  • Proteine de origine vegetală (nuci, alune, migdale, linte, năut);
  • Alimente bogate în grăsimi polinesaturate (pește, fructe de mare, soia, porumb, semințe de dovleac). (1), (2)


Ce trebuie să cuprindă pachețelul copilului?

Pentru copiii care petrec timp în colectivități de tipul grădinițelor sau școlilor, se estimează că ei vor consuma în acest mediu aproximativ 35% din totalul alimentelor necesare zilnic. Având în vedere acest lucru, este important ca părinții să asigure în pachețelul copilului o gamă cât mai variată de nutrienți. Astfel, un pachețel echilibrat ar fi ideal să întrunească următoarele proporții:

  • Un sfert ocupat de cereale integrale;
  • Un sfert alcătuit din alimente cu conținut proteic crescut, de origine animală sau vegetală;
  • Jumătate reprezentată de fructe sau legume, servite ca garnitură, gustare sau sub formă de sucuri.

1. Exemple de preparate pe bază de cereale integrale:

  • Pastele servite fie alături de un sos, fie ca ingredient de bază pentru salate; de asemenea, pastele pot servi drept desert atunci când sunt acompaniate de brânză dulce sau gem de fructe;
  • Orezul combinat cu legume, carne slabă sau încorporat în budincă alături de fructe;
  • Ovăzul sub formă de budincă, preparată folosind lapte, fructe proaspete sau uscate și lăsată peste noapte la frigider;
  • Făina integrală poate fi folosită în prepararea pâinii, a crutoanelor sau a unei variante sănătoase de tortilla sau pizza pe care copilul le poate consuma cu ușurință în pauză.

2. Idei de preparate bogate în proteine:

  • Carnea slabă este de preferat a fi gătită la grătar sau la cuptor, fără a fi adăugată o cantitate mare de ulei și folosită la prepararea sandwich-urilor alături de brânzeturi și legume;
  • Peștele preparat în mod similar reprezintă un adaos perfect pentru salate;
  • În categoria alimentelor cu conținut proteic ridicat intră și quinoa, couscous, năut sau soia care pot servi drept garnitură;
  • Pentru încorporarea în dietă a proteinelor vegetale puteți opta pentru adăugarea semințelor și nucilor în salate sau le puteți servi drept gustare;
  • Din categoria brânzeturilor, iaurtul grecesc constituie o sursă bogată în proteine, iar copilul îl poate consuma fie ca atare alături de miere sau fructe, fie în preparate precum clătite sau brioșe.

3. Modalități de încorporare a fructelor și legumelor în pachețel:

  • Cel mai popular mod de a servi legumele este de departe sub formă de garnitură; astfel, copilul se poate bucura de chips-uri de cartofi dulci, morcov preparat în tigaie sau broccoli fiert;
  • Pentru copiii care nu tolerează o varietate mare de legume se poate încerca încorporarea în piureul de cartofi a altor legume precum morcov, spanac, dovlecel etc. ; de asemenea, legumele se pot prepara sub formă de piftele sau șnițele alături de orez;
  • O altă metodă de adăugare a legumelor în dieta copilului este prin prepararea în casă a sosurilor pentru pizza, paste sau carne din legume proaspete coapte și pasate;
  • Fructele se pot servi sub formă de gustare, singure sau în salate, de preferat fără sosuri sau îndulcitori; dacă doriți un sos, puteți opta pentru caramelul preparat în casă sau frișca pe bază de smântână slabă combinată cu vanilie sau cacao;
  • Preparatele de patiserie precum plăcintele, tartele sau brioșele cu fructe preparate în casă reprezintă pentru copil atât o gustare sănătoasă, precum și o sursă de vitamine. (3), (4)


Ce alimente trebuie evitate când pregătim pachețelul copilului?

Perioada în care copilul se află în colectivitate reprezintă o încercare pentru părinți întrucât micuții încep să dezvolte curiozitate față de obiceiurile alimentare nesănătoase pe care le văd în jurul lor la colegi sau alte persoane cu care interacționează. De aceea este important să cunoașteți alimentele ce trebuie evitate și să găsiți alternative sănătoase pentru acestea:

  • Carnea procesată (mezeluri, cârnați, bacon), acestea conținând cantități mari de sare și aditivi.
  • Alimentele semipreparate (friptură, paste, burger) care sunt bogate în conservanți.
  • Cerealele dulci din comerț, ca alternativă puteți utiliza fulgii de porumb combinați cu fructe sau miere.
  • Sucurile dulci și acidulate, putând opta în schimb pentru sucuri de fructe.
  • Mâncarea de tip fast food, însă pentru a satisface poftele ocazionale ale micuțului puteți opta pentru prepararea în casă a unor variante sănătoase ale mâncărurilor preferate de acesta (hamburger cu legume, nuggets de pui la cuptor, pui în crustă de fulgi de porumb etc.). (5), (6)


Sfaturi pentru părinți

  • Acordați atenție preferințelor copilului și fiți dispus să vă adaptați acestora, însă nu încurajați obiceiurile alimentare nocive;
  • Asigurați varietate în pachețelul copilului, alternând preparatele de la o săptămână la alta;
  • Fiți dispus să ieșiți din zona de confort și implicați copilul în procesul de pregătire a mâncărurilor;
  • În cazul în care nu dispuneți de suficient timp pentru a găti zilnic, alegeți-vă o zi în care să pregătiți alimentele pentru restul săptămânii și depozitați-le apoi în caserole pe care copilul și le va lua singur înainte de grădiniță sau școală;
  • Adaptați proporția nutrienților în funcție de puseele de creștere și de activitatea fizică a copilului.

Data actualizare: 12-09-2022 | creare: 12-09-2022 | Vizite: 1038
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antipatia pentru unele alimente, mai importantă decât plăcerea pentru altele, în ceea ce privește preferințele alimentare ale copiilor
  • Paradox alimentar la preșcolar: cu cât mănâncă mai mult la masa principală, cu atât mai calorică va fi gustarea dintre mese
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum