De ce gătitul la grătar (pe lemne/cărbuni) este nociv pentru sănătate
Autor: Zamfir Andreea

Una dintre cele mai cunoscute activități pe timpul verii este grătarul în aer liber, însă mirosul de fum poate indica È™i potenÈ›iale riscuri pentru sănătate.
Carnea gătită la temperaturi înalte produce substanÈ›e care pot fi cancerigene. Atunci când carnea de vită, porc, pui sau peÈ™te este gătită la temperaturi ridicate È™i la flacără deschisă sau folosind alte tehnici, se produc substanÈ›e chimice cum ar fi hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) È™i amine heterociclice (HCA).
Temperatura ridicată creează HCA, care reprezintă carbonizarea alimentelor la grătar È™i stratul care acoperă grătarul cu trecerea timpului. Fumul care conÈ›ine HAP este produs atunci când grăsimea se scurge pe cărbuni sau pe lemnele fierbinÈ›i. SubstanÈ›ele cancerigene ajung ulterior pe carne prin intermediul fumului. Aceste substanÈ›e dăunează ADN-ului, ceea ce poate creÈ™te È™ansele de a dezvolta mai multe tumori maligne. Studiile de cercetare pe animale au demonstrat efectul cancerigen. (1)
Copiii È™i femeile însărcinate sunt mult mai sensibili la consecinÈ›ele negative asupra sănătății cauzate de inhalarea fumului de grătar. Persoanele vulnerabile ar trebui să ia măsuri de precauÈ›ie suplimentare pentru a reduce inhalarea fumului în timpul unui grătar, deoarece organele lor esenÈ›iale sunt încă în curs de dezvoltare, iar tinerii inspiră mai mult aer raportat la greutatea lor corporală decât adulÈ›ii. (2)
Fumul de grătar poate conÈ›ine particule microscopice (PM2, 5) care pot pătrunde în ochi È™i plămâni È™i pot provoca boli precum bronÈ™ita, simptome precum arsuri la ochi È™i curgerea nasului. În plus, particulele minuscule au puterea de a intensifica simptomele astmului È™i chiar de a declanÈ™a episoade de astm. De asemenea, fumul de la grătare a fost asociat cu insuficienÈ›a cardiacă, bătăile neregulate ale inimii, accidentele vasculare cerebrale È™i atacurile de cord. (3)
Există vreo diferență între combustibilii folosiÈ›i pentru a face grătar?
Există pe piață o varietate de opÈ›iuni de combustibili pe care îi puteÈ›i achiziÈ›iona pentru realizarea unui grătar. Există, însă, efecte diferite asupra calității aerului È™i al sănătății în funcÈ›ie de metoda aleasă.
Cărbunele
Gătitul cu cărbune de lemn este cel mai grav în ceea ce priveÈ™te emisiile nocive, cum ar fi HCA, HAP, fum È™i cenușă. În afară de poluarea aerului, pot avea È™i o influență negativă asupra sănătății. Cu cât utilizaÈ›i aceeaÈ™i cărbuni de lemn, cu atât se produc mai mulÈ›i HAP È™i HCA.
Lemnele de afumare
La fel ca și cărbunele, arderea lemnelor de afumare eliberează o mulțime de substanțe chimice periculoase. Printre acestea se numără formaldehida, benzenul, acroleina și HAP.Gazul natural și propanul
Sunt folosiÈ›i frecvent ca metodă alternativă a grătarului cu cărbune, fiind considerată ecologică, deoarece produc mai puÈ›ine particule decât brichetele de cărbune È™i lemnul de afumare. În plus, spre deosebire de cărbunele de lemn, care continuă să emită poluanÈ›i È™i după ce aÈ›i terminat de gătit, acestea sunt mai uÈ™or de oprit.
Lichidul de brichetă
Lichidul de brichetă pe care îl folosiÈ›i pentru a aprinde cărbunele de lemn emite COV periculoÈ™i în două faze, potrivit United States Environmental Protection Agency. În primul rând, o parte din lichidul de brichetă se evaporă pe măsură ce este turnat pe cărbune È™i emite COV în aer, iar în al doilea rând, arderea cărbunelui de lemn eliberează mai mulÈ›i COV în aer.
Ulei pentru gătit
Utilizarea uleiurilor È™i a spray-urilor de gătit poate creÈ™te cantitatea de fum È™i de particule produse în timpul gătitului la grătar. Dar nu toate uleiurile sunt create la fel. S-a constatat, de exemplu, că uleiul de canola generează mai puÈ›ini COV decât uleiul de măsline la temperaturi ridicate, însă uleiul vegetal produce emisii de particule mai mari decât uleiul de arahide. În general, uleiul de porumb are cea mai mică rată medie de emisii la gătit în comparaÈ›ie cu uleiul de măsline.
Sugestii pentru limitarea efectelor negative asupra sănătății a grătarului
- ÎnlocuiÈ›i cărbunele de pe grătar cu propan sau gaz natural.
- SupravegheaÈ›i temperatura grătarului pentru a preveni arderea alimentelor dacă se încinge prea tare.
- Înainte de a consuma carnea sau legumele la grătar, tăiaÈ›i orice zonă arsă.
- Pentru a preveni producerea de HCA în timpul gătitului, întoarceÈ›i frecvent carnea.
- ReduceÈ›i perioada de timp în care carnea este expusă la căldură mare.
- Carnea mai slabă trebuie cumpărată și pregătită pentru a reduce scurgerile de grăsime.
Pentru a preveni scurgerea grăsimii È™i a lichidelor în timpul grătarului, puteÈ›i încerca, de asemenea, să plasaÈ›i folie de aluminiu sub carne.
- Gătiți carnea mai mult timp la o temperatură mai scăzută.
- Evitați expunerea directă la flacără deschisă.
- Grătarul de fructe de mare produce mai puțini compuși cancerigeni deoarece conține mai puțină grăsime și se gătește mai repede.
- ÎncărcaÈ›i grătarul cu produse È™i reduceÈ›i cantitatea de carne. Legumele È™i fructele la grătar nu formează HCA-uri. (1, 2)
De asemenea, pentru a preveni ca substanÈ›ele chimice periculoase să adere la alimente, asiguraÈ›i-vă că È™tergeÈ›i bine grătarul după fiecare utilizare. Dacă curățaÈ›i grătarul cu o perie de sârmă, asiguraÈ›i-vă că îl È™tergeÈ›i după aceea cu o cârpă sau cu prosoape de hârtie.
(2) BBQ Smoke: Is it Bad for Your Health?, link: https://molekule.science/bbq-smoke-bad-for-health/
(3) Does BBQ Smoke Kill?, link: https://housecaravan.com/does-bbq-smoke-kill/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni