Atacul migrenos protejează de fapt creierul de stresul oxidativ?

©

Autor:

Atacul migrenos protejează de fapt creierul de stresul oxidativ?

Potrivit unui articol publicat în jurnalul Headache: The Journal of Head and Face Pain mecanismul de apariție al migrenelor ar putea fi consecința proceselor de protecție și reparare al structurilor cerebrale.


Migrenele afectează aproximativ 14% din populația globului, însemnând 1.04 miliarde de oameni. Se estimează că în Statele Unite migrenele sunt responsabile de scăderea productivității apreciată la 36 miliarde dolari anual, respectiv pentru 113 de zile de concediu medical.

Citiți mai multe despre diagnosticul și tratamentul migrenelor.

Studii realizate anterior sugerează un grad mai crescut de stres oxidativ la indivizii care experimentează migrene.

Dr. Jonathan Borkum din cadrul Universității din Maine afirmă că factorii declanșatori ai migrenelor – inclusiv stresul, tulburările de somn, zgomotul, poluarea aeriană și nu în cele din urmă, dieta – pot accentua stresul oxidativ de la nivel cerebral, definit drept un dezechilibru între producerea de radicali liberi și capacitatea organismului de a contracara efectele nocive ale acestora.

În articolul publicat, Dr. Borkum analizează îndeaproape componentele implicate în apariția atacului migrenos: expansiunea depresiei corticale, activarea plateletelor, extravazarea proteinelor plasmatice, sinteza endotelială a oxidului nitric, eliberarea de serotonină, a factorului neurotrofic derivat din creier etc. Tot acesta explică cum „contrar opiniilor, se pare că atacurile migrenoase nu sunt pur și simplu declanșate de stresul oxidativ, ci atacurile  protejează în mod activ creierul de acesta (stres oxidativ)”.

De-a lungul anilor tendința a fost ca atacul migrenos – durerea, senzația de greață. Sensibilitatea la lumină și zgmomot – să fie considerat ca o tulburare de sine stătătoare, deși în mod normal simptomele, cum sunt de exemplu febra, inflamația, durerea sau tusea, nu constituie o boală per se ci modalitățile prin care organismului în „luptă” cu aceasta. „Astfel, teoria de față ne explică cum, pentru a trata migrenele trebuie analizate vulnerabilitățile fundamentale ale creierului, în acest caz factorii  care favorizează creșterea stresului oxidativ la nivel cerebral,” afirmă Dr. Jonathan Borkum


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 15-06-2019 | creare: 13-12-2017 | Vizite: 2178
Bibliografie
(1) Migraines may be the brain's way of dealing with oxidative stress, link: https://medicalxpress.com/news/2017-10-migraines-brain-oxidative-stress.html
(2) The Migraine Attack as a Homeostatic, Neuroprotective Response to Brain Oxidative Stress: Preliminary Evidence for a Theory, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/head.13214/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar durerile de cap (migrenele)?
  • Un tratament inovator pentru migrenele cronice
  • Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
  •