Băuturile îndulcite cresc riscul de demență - studiu de cohortă
©
Autor: Airinei Camelia
Demența, definită ca declin cognitiv dincolo de nivelul asociat îmbătrânirii normale, afectează aproximativ 55 de milioane de cazuri global, cu o creștere anuală de 10 milioane de cazuri. Factori de risc precum vârsta, obezitatea și supraponderalitatea în viața de mijloc sunt recunoscuți, însă nu există tratamente eficiente, iar intervențiile legate de stilul de viață și dieta rămân abordări primare. Studiul publicat în Nutrition Journal examinează legătura dintre consumul de zahăr și riscul de demență, folosind o cohortă prospectivă a Biobancii din Regatul Unit.
Studiul se concentrează pe asocierea dintre consumul de zaharuri libere și intrinseci și creșterea riscului de demență. Zaharurile libere sunt adăugate în alimente în timpul fabricării, gătitului sau consumului, în timp ce zaharurile intrinseci se găsesc în mod natural în alimente precum fructe, legume, miere și produse lactate. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul de zaharuri libere să fie sub 10% din consumul total de energie și mai puțin de 5% pe zi.
Studiul a utilizat date de la participanții Biobancii din Regatul Unit, excluzând cei diagnosticați anterior cu demență sau diabet, sau cei fără date complete privind factorii de risc de stil de viață și sănătate. Consumul de zaharuri a fost evaluat pe baza tipurilor specifice de alimente raportate în chestionarul web, cum ar fi sucurile de fructe, băuturile pe bază de lapte, cafeaua, ceaiul, gustările, sosurile, toppingurile și cerealele de mic dejun. Rezultatul principal examinat a fost incidența demenței.
Rezultatele au arătat o asociere liniară între consumul de zaharuri libere din băuturi precum sucurile de fructe, băuturile răcoritoare și cele pe bază de lapte și riscul de demență. Consumul de zaharuri libere și intrinseci a prezentat asociații semnificative cu riscul de demență, observându-se o asociere în formă de J, cu cele mai scăzute rate de hazard la 8% pentru consumul de zaharuri intrinseci, respectiv 9% pentru cele libere.
Consumul de zaharuri libere din băuturi a fost semnificativ și liniar asociat cu riscul de demență, în timp ce nu s-a observat o asociere semnificativă între riscul de demență și consumul de zaharuri libere prin alimente solide. În ceea ce privește subtipurile de băuturi examinate, sucurile de fructe, băuturile răcoritoare și cele pe bază de lapte au arătat o asociere pozitivă și semnificativă cu riscul de demență, în timp ce sucurile au prezentat asocieri similare, dar într-o măsură mai mică. Cafeaua și ceaiul nu au arătat nicio asociere semnificativă cu riscul de demență.
sursa: News Medical
foto: Valerii__Dex / Shutterstock
Studiul se concentrează pe asocierea dintre consumul de zaharuri libere și intrinseci și creșterea riscului de demență. Zaharurile libere sunt adăugate în alimente în timpul fabricării, gătitului sau consumului, în timp ce zaharurile intrinseci se găsesc în mod natural în alimente precum fructe, legume, miere și produse lactate. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul de zaharuri libere să fie sub 10% din consumul total de energie și mai puțin de 5% pe zi.
Studiul a utilizat date de la participanții Biobancii din Regatul Unit, excluzând cei diagnosticați anterior cu demență sau diabet, sau cei fără date complete privind factorii de risc de stil de viață și sănătate. Consumul de zaharuri a fost evaluat pe baza tipurilor specifice de alimente raportate în chestionarul web, cum ar fi sucurile de fructe, băuturile pe bază de lapte, cafeaua, ceaiul, gustările, sosurile, toppingurile și cerealele de mic dejun. Rezultatul principal examinat a fost incidența demenței.
Rezultatele au arătat o asociere liniară între consumul de zaharuri libere din băuturi precum sucurile de fructe, băuturile răcoritoare și cele pe bază de lapte și riscul de demență. Consumul de zaharuri libere și intrinseci a prezentat asociații semnificative cu riscul de demență, observându-se o asociere în formă de J, cu cele mai scăzute rate de hazard la 8% pentru consumul de zaharuri intrinseci, respectiv 9% pentru cele libere.
Consumul de zaharuri libere din băuturi a fost semnificativ și liniar asociat cu riscul de demență, în timp ce nu s-a observat o asociere semnificativă între riscul de demență și consumul de zaharuri libere prin alimente solide. În ceea ce privește subtipurile de băuturi examinate, sucurile de fructe, băuturile răcoritoare și cele pe bază de lapte au arătat o asociere pozitivă și semnificativă cu riscul de demență, în timp ce sucurile au prezentat asocieri similare, dar într-o măsură mai mică. Cafeaua și ceaiul nu au arătat nicio asociere semnificativă cu riscul de demență.
sursa: News Medical
foto: Valerii__Dex / Shutterstock
Data actualizare: 21-11-2023 | creare: 21-11-2023 | Vizite: 494
Bibliografie
Sugary drinks linked to higher dementia risk, new study from UK Biobank reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20231120/Sugary-drinks-linked-to-higher-dementia-risk-new-study-from-UK-Biobank-reveals.aspx©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Utilizarea pe termen lung a canabisului și impactul asupra structurii și funcției creierului
- Șapte obiceiuri sănătoase sunt corelate cu un risc mai mic de demenţă la persoanele cu risc genetic
- Oamenii de știință descriu modul în care ayahuasca afectează circuitele fricii într-o analiză cuprinzătoare
- Cercetătorii au decodificat markerul pentru inflamația cerebrală
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)