Noi tratamente non-invazive pentru pacienții care suferă de depresie rezistentă la tratament și demență
Conform unor cercetări comune ale mai multor universități din Hong Kong, stimularea electrică a suprafeței ochiului poate ameliora simptomele asociate depresiei și îmbunătăți funcția cognitivă în cazul modelelor animale.
Depresia majoră este cea mai frecventă și gravă suferință psihică la nivel mondial și recenta pandemie COVID-19 a dus la o creștere foarte mare a numărului de persoane care se confruntă cu depresie și tulburări de anxietate. Aproape un sfert dintre acestea nu răspund în mod adecvat actualelor protocoale de tratament.
Este deja cunoscut faptul că tehnica numită stimulare cerebrală profundă, efectuată la nivelul cortexului prefrontal, ar putea contribui la o îmbunătățire a simptomelor depresive și a memoriei.
Aceasta are însă dezavantajul ca este invazivă, necesitând intervenție chirurgicală pentru implantarea electrozilor.
Echipele de cercetători din Hong Kong au căutat în acest context metode alternative de tratament al bolilor neuropsihiatrice. Așa au descoperit faptul că stimularea non-invazivă a suprafeței corneei, procedeu numit stimulare electrică transcorneeană activează anumite circuite la nivelul creierului, lucru ce are ca rezultat în cazul animalelor, o reducere a hormonilor de stres implicați în depresie și în consecință un efect antidepresiv.
Mai mult, tratamentul prin această tehnică a dus și la expresia unor gene implicate în creșterea și dezvoltarea de neuroni în hipocamp.
În cadrul unor experimente oarecum asemănătoare, o altă echipă de cercetători a ajuns la concluzia că acest tip de stimulare a îmbunătățit memoria și a redus depozitele de beta-amiloid în hipocamp, sugerând că această tehnică ar putea fi folosită și în cadrul bolii Alzheimer.
În concluzie stimularea electrică transcorneeană ar putea însemna o șansă pentru pacienții cu depresie rezistentă la tratament sau cu boala Alzheimer, în măsura în care trialurile clinice îi validează siguranța și eficiența.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Infecția cu SARS-CoV-2 sporește riscul de a dezvolta Alzheimer pe termen scurt
- Riscul de demență, redus în rândul persoanelor cu niveluri crescute de antioxidanți în sânge
- Diferite tipuri de iubire luminează diferite părți ale creierului
- Dieta bogată în grăsimi a fost asociată cu comportamente impulsive și modificări în creier
- Se vindeca depresia la cei cu schizofrenie?
- Amfetamina posibil tratament pentru depresie?(Nu recomand) Dar sunt curios.
- Medicatie gresita???