Aspirina în prevenția primară: ultimele ghiduri

©

Autor:

Aspirina în prevenția primară: ultimele ghiduri

Potrivit celor mai recente ghiduri, aspirina în prevenția primară se recomandă persoanelor între 40 și 70 de ani cu risc înalt pentru un prim eveniment cardiovascular, dar nu și celor peste 70 de ani.
Persoanele peste 70 de ani au un risc cardiovascular mult mai mare decât cele sub 70 de ani. Totuși, cele mai recente rezultate din 3 mari studii randomizate despre aspirină în prevenția primară, arată beneficii doar într-un studiu. Celelalte 2 studii nu sugerează un beneficiu și acest lucru probabil datorită aderenței scăzute la tratament și a lipsei de urmărire a participanților. La momentul actual, este incertă prescrierea aspirinei în prevenția primară a infarctului miocardic acut și a accidentului vascular cerebral și mai ales, categoria de persoane la care ar trebui prescrisă.

Este cunoscut că toți pacienții care au făcut un infarct miocardic acut ar trebuie să primească imediat 325 mg aspirină și apoi zilnic, pentru a reduce mortalitatea. Mai mult, dacă nu există contraindicații, aspirina ar trebui administrată pe termen lung la cei care au supraviețuit unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral (prevenție secundară). Totuși, în prevenția primară, beneficiile aspirinei sunt mai scăzute decât în prevenția secundară, cu aceleași riscuri. De aceea, este incert la ce nivel ar putea beneficia pacienții de aspirină în prevenția primară.

Ținând cont de ultimele studii apărute, decizia de prescriere a aspirinei pe termen lung la pacienții aparent sănătoși ar trebui să fie una individualizată, după punerea în balanță la fiecare dintre bolnavi a beneficiilor aspirinei (împiedicarea formării cheagurilor de sânge) versus riscul de sângerare. Atunci când în prevenția primară beneficiile și riscurile tratamentului sunt similare, atunci este foarte importantă decizia pacientului, care va decide dacă acceptă să prevină un prim infarct miocardic sau accident vascular cerebral, cu riscurile aferente terapiei antiagregante, și anume de sângerare gastrointestinală.

Individualizarea deciziei de prescriere a aspirinei în prevenția primară ar putea influența o mare parte din pacienți. Spre exemplu, în America aproximativ 40% din persoanele peste 40 ani au sindrom metabolic, sunt supraponderali sau obezi, au hipertensiune, hipercolesterolemie și rezistență la insulină. Riscul acestora de un prim infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral este aproximativ la fel de crescut ca și al pacienților care au supraviețuit unui asemenea eveniment.

Potrivit Centrelor Americane pentru Controlul și Prevenția Bolilor, peste 859.000 de americani mor anual din cauza infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral. Bolile cardiovasculare sunt o condiție debilitantă atât în țările dezvoltate cât și în cele în curs de dezvoltare. De aceea ar trebui luate mai multe măsuri în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață sănătos precum și utilizarea altor medicamente cu beneficii stabilite în prevenția primară a infarctului miocardic acut și a accidentului vascular cerebral. Modificarea stilului de viață presupune oprirea fumatului, scăderea în greutate și activitate fizică zilnică. Alte medicamente dovedite a avea beneficii sunt statinele și tratamentul antihipertensiv.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 19-02-2020 | creare: 19-02-2020 | Vizite: 1007
Bibliografie
New guidelines on aspirin in primary prevention: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200217162354.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Aspirina în doze mici poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum