Legătura dintre fibrele alimentare și depresie explicată parțial prin interacțiunile dintre creier și intestin
Un studiu nou indică faptul că aportul crescut de fibre alimentare este corelat cu un risc redus de apariÈ›ie a depresiei în cazul femeilor în perioada de premenopauză.
Fibrele alimentare sunt recomandate ca parte a unei alimentaÈ›ii sănătoase. Acest lucru se datorează proprietăților acestora de a reduce riscul de apariÈ›ie a diabetului, a patologiilor cardiace È™i a câtorva tipuri de cancer. Acest studiu nou evidenÈ›iază un nou posibil avantaj al consumului de fibre: scăderea riscului de apariÈ›ie a depresiei în perioada de premenopauză.
Depresia este o problemă de sănătate frecventă care, pe lângă faptul că afectează abilitatea unei persoane de a-È™i îndeplini sarcinile zilnice, poate conduce până la suicid. Este estimat faptul că la nivel global există aproximativ 264 milioane de persoane ce suferă de această boală, iar numărul este în creÈ™tere. Patologia este mai frecventă în rândul femeilor È™i există câteva teorii ce explică acest lucru. Schimbările ce apar în sistemul hormonal au fost legate de apariÈ›ia depresiei.
ConsecinÈ›ele serioase ale acestei patologii È™i prevalenÈ›a crescută a acesteia au fost principalele motive pentru care s-au efectuat numeroase studii ce au avut scopul de a evalua opÈ›iunile terapeutice, altele decât medicamentele antidepresive. Schimbările stilului de viață, incluzând modificarea dietei, creÈ™terea activității fizice È™i meditaÈ›ia pot reduce riscul de apariÈ›ie a depresiei. În acest studiu, la care au luat parte peste 5800 de femei de vârste variate, cercetătorii au investigat relaÈ›ia dintre aportul de fibre alimentare È™i riscul de apariÈ›ie a depresiei în funcÈ›ie de vârstă È™i statusul hormonal.
Studiile anterioare au demonstrat beneficiile aportului de fibre pentru sănătatea psihică, dar acesta este primul studiu care clasifică această legătură în funcÈ›ie de perioada de premenopauză/ postmenopauză. Acesta include, de aemenea, o gamă mai largă de vârste, precum È™i femei ce au menopauză indusă natural respectiv chirurgical.
Studiul a confirmat faptul că există o corelaÈ›ie inversă între aportul de fibre alimentare È™i apariÈ›ia depresiei în cazul femeilor în perioada de premenopauză, fără sa existe o diferență semnificativă în perioada de postmenopauză. Studiul a sugerat faptul că depleÈ›ia de estrogen ce apare la menopauză este un factor important ce poate explica de ce creÈ™terea aportului de fibre nu este suficientă pentru a preveni apariÈ›ia sau pentru a combate depresia în postmenopauză. S-a demonstrat faptul că estrogenul este implicat în echilibrul microbiomului intestinal. Legătura dintre aportul de fibre È™i apariÈ›ia depresiei poate fi parÈ›ial explicată prin interacÈ›iunile intestin- creier. Mai există, de asemenea, o teorie conform căreia modificările ce apar în compoziÈ›ia microbiomului intestinal pot afecta neurotransimia. Fibrele alimentare îmbunătățesc cantitatea È™i calitatea florei intestinale.
Dr. Stephanie Faubion, director medical al NAMS afirmă faptul că „Niciodată nu a fost mai actuală afirmaÅ£ia că suntem ceea ce mâncăm, având în vedere faptul că alimentaÅ£ia joacă un rol atât de important în statusul microbiomului intestinal, iar acesta din urmă influenÅ£ează starea de sănătate, respectiv boală.”
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tendințe în prevalența factorilor de risc individuali - cum s-a modificat riscul mortalității cu timpul?
- Noi cercetări evidențiază efecte secundare neașteptate ale analgezicelor obișnuite
- Digitalizarea duce la creșterea incidenței anxietății și depresiei în toată lumea
- Contactul vizual poate face conversația mai atrăgătoare, sugerează un studiu
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni