O dietă bogată în fibre, asociată cu un risc redus de a dezvolta demență
©
Autor: Domșa Dariana
Fibrele alimentare, provenite în general din legume, fructe È™i cereale, prezintă numeroase beneficii pentru sănătatea umană. Pe lângă efectele sale pozitive È™i bine-cunoscute asupra sănătății cardiovasculare È™i digestive, fibrele ar putea să ofere beneficii inclusiv pentru sănătatea creierului. Un nou studiu, publicat în revista Nutritional Neuroscience, arată faptul că o dietă bogată în fibre previne riscul de demență.
Studiul, condus de cercetătorii japonezi, a inclus peste 3.700 de adulÈ›i care au completat o serie de sondaje care le-au evaluat aportul alimentar între anii 1985 È™i 1999. ParticipanÈ›ii la studiu erau în general sănătoÈ™i È™i aveau vârsta cuprinsă între 40 È™i 64 de ani. Ei au fost apoi urmăriÈ›i din 1999 până în 2020, cercetătorii urmărind dacă aceÈ™tia au dezvoltat demență care necesită îngrijire. Cercetătorii au împărÈ›it participanÈ›ii la studiu în patru grupuri, în funcÈ›ie de cantitatea de fibre din dieta lor. Ei au descoperit că participanÈ›ii din grupurile care au consumat cele mai mari niveluri de fibre aveau un risc mai scăzut de a dezvolta demență.
Echipa a examinat, de asemenea, dacă există anumite diferenÈ›e pentru cele două tipuri principale de fibre: solubile È™i insolubile. Fibrele solubile, care se găsesc în alimente precum ovăz È™i leguminoase, sunt importante în principal pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestin. Fibrele insolubile, care se găsesc în cerealele integrale, legume È™i alte alimente, sunt cunoscute a fi importante pentru sănătatea intestinului. Cercetătorii au descoperit faptul că legătura dintre consumul de fibre È™i demență a fost cu mult mai pronunÈ›ată pentru fibrele solubile.
Mecanismele prin care consumul de fibre reduce riscul de demență sunt în prezent necunoscute, dar ar putea implica interacÈ›iunile care au loc între intestin È™i creier. Autorul studiului a emis două ipoteze, urmând ca studii ulterioare să confirme sau să infirme ipotezele. Totodată, studiile ulterioare ar trebui să confirme asocierea dintre riscul redus de demență È™i consumul de fibre alimentare în alte populaÈ›ii.
sursa: News Medical
foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock
Studiul, condus de cercetătorii japonezi, a inclus peste 3.700 de adulÈ›i care au completat o serie de sondaje care le-au evaluat aportul alimentar între anii 1985 È™i 1999. ParticipanÈ›ii la studiu erau în general sănătoÈ™i È™i aveau vârsta cuprinsă între 40 È™i 64 de ani. Ei au fost apoi urmăriÈ›i din 1999 până în 2020, cercetătorii urmărind dacă aceÈ™tia au dezvoltat demență care necesită îngrijire. Cercetătorii au împărÈ›it participanÈ›ii la studiu în patru grupuri, în funcÈ›ie de cantitatea de fibre din dieta lor. Ei au descoperit că participanÈ›ii din grupurile care au consumat cele mai mari niveluri de fibre aveau un risc mai scăzut de a dezvolta demență.
Echipa a examinat, de asemenea, dacă există anumite diferenÈ›e pentru cele două tipuri principale de fibre: solubile È™i insolubile. Fibrele solubile, care se găsesc în alimente precum ovăz È™i leguminoase, sunt importante în principal pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestin. Fibrele insolubile, care se găsesc în cerealele integrale, legume È™i alte alimente, sunt cunoscute a fi importante pentru sănătatea intestinului. Cercetătorii au descoperit faptul că legătura dintre consumul de fibre È™i demență a fost cu mult mai pronunÈ›ată pentru fibrele solubile.
Mecanismele prin care consumul de fibre reduce riscul de demență sunt în prezent necunoscute, dar ar putea implica interacÈ›iunile care au loc între intestin È™i creier. Autorul studiului a emis două ipoteze, urmând ca studii ulterioare să confirme sau să infirme ipotezele. Totodată, studiile ulterioare ar trebui să confirme asocierea dintre riscul redus de demență È™i consumul de fibre alimentare în alte populaÈ›ii.
sursa: News Medical
foto: Tatjana Baibakova/Shutterstock
Data actualizare: 22-02-2022 | creare: 22-02-2022 | Vizite: 442
Bibliografie
High-fiber diet linked with reduced risk of developing dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20220221/High-fiber-diet-linked-with-reduced-risk-of-developing-dementia.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Cauzele principale ale bolii Alzheimer (cunoscuta ca si Diabetul de tip III)